Blogi, Politiikka (muokattu 21.2. 20:11) Kiuruvesilehti

Demokratia korjaa virheensä

Demokratia korjaa virheensä

DEMOKRATIALLA on tapana korjata virheensä. Eduskunnan vaaleissa Suomessa ja Senaatin vaaleissa USA:ssa ihmisillä on tapana äänestää muutosta. Senpä takia puolueilla onkin vaali-iskulauseissaan tapana korostaa sitä. USA sai neljä vuotta sitten kaipaamansa muutoksen. Siellä valta oli keskittynyt ja kansa halusi muutosta, mutta tuskin kaikki halusivat sitä muutosta, mitä sai. Mutta nyt huomaamme: demokratia korjaa virheensä.

SUOMESSA on ihmetelty sitä, että kuinka voidaan vaalivoittajaksi julistaa ihminen, joka saa vähemmän ääniä kuin vastustajansa. Samanlaiseen tilanteeseen USA:ssa tultiin 20 vuotta sitten, kun George W. Bush oli voittamassa vaalit (pienemmällä äänimäärällä) ja Demokraattinen puolue vei vaalituloksen Floridan osalta Korkeimpaan oikeuteen. Silloin Euroopan punavihreä lehdistö pitänyt Korkeimpaan Oikeuteen viemistä ihmeellisenä, se oli vaan laissa määrätty oikeus.

AJELIMME kolmen tuttuni kanssa Kärppien matsiin Bushin ja Goren vaalin jälkeen 2000-luvun alkupuolella. Takapenkillä kaksi Paavo Väyrysen ikikannattajaa ihmetteli isoon ääneen, miten vähemmän vaalissa ääniä saanut voi viedä koko potin.
”Äskettäin päättyneissä kunnallisvaaleissa Kiuruvedellä Keskusta sai 48 % äänistä ja 52 % valtuutetuista. Ei kummallisuuksia tarvitse mennä hakemaan USA:aan asti. Johtuu Suomen kunnallisvaalien laskutavasta ja USA:n erikoisuudet johtuvat heidän oudosta laskutavastaan”, tuumasin takapenkille. Loppumatkan Ouluun ajelimmekin sitten enemmän hiljaisuuden merkeissä.

MAAILMANPOLITIIKAN kovin polttopiste ei ole USA eikä niiden vaalipoliittiset ongelmat. Täydellistä ismiä ei ole. Sitä ei ole USA:n kaksipuoluejärjestelmä eikä diktatuuri. Eikä Suomen monipuoluejärjestelmä. Kaikkein eniten ihmettelisin sitä, miten Suomessa voi olla täydellinen vasemmistohallitus, vaikka Suomessa vasemmistolaisia on arvattavasti alle 35 % kansasta. Todellisuudessa prosenttiosuus on pienempikin, sillä minun tutuissani on paljon SDP:n kannattajia, joista tiettävästi yksikään ei kannata puhdasta sosialismia, niin kuin nykyhallituksemme jäsenet Sanna Marin, Krista Kiuru ja Aino-Kaisa Pekonen, esimerkiksi.

MAAILMANPOLIITTISESTI on tärkeintä se, miten saisimme korjattua demokratiavirheet Venäjällä, Kiinassa, Pohjois-Koreassa, Valko-Venäjällä, Kazakstanissa, Venezuelassa, Vietnamissa, Arabimaissa ja lähes kaikissa Afrikan maassa. Ja kaikissa muissakin entisissä Neuvostoliiton alusvaltiossa. Miten saisimme näihin maihin sellaiset vaalit, että se korjaisi demokratiavirheet.

HYVÄNÄ esimerkkinä Suomen sosialisoinnista muistettakoon Krista Kiurun ilmoitus, että kaikki yksityiset toimijat pullautetaan pois terveydenhoidosta. Sitä päähänpinttymää se on toitottanut koko hallituskauden ajan. Kun Kiurulle sanottiin, että sovittujen sopimusten purkaminen yksityisten firmojen ja kaupunkien ja kuntien välillä tulee maksamaan kymmeniä miljoonia euroja, tämä tuumaili, että ei paljoa paina. Kun tämä hallitus astui virkaan, Kiuruvedeltä lähti kolme yksityistä lääkäriä, joiden aikana Kiuruveden lääkärikanta oli parhain sen historiansa aikana, ainakin verrattuna asukaslukuun. Taas joku ”ammattilainen” ihmetteli ääneen televisiossa, miten yksityinen voi olla halvempi, koska sen pitää tuottaa voittoa. Mielellään rahasuoritusta vastaan minäkin selvittäisin heille, kuinka paljon voittoa tuottaa pelkästään kuukauden lyhemmät vuosilomat (jolloin palkka on 1,5-kertainen) ja kaksi viikkoa lyhemmät sairaslomat.

RAIMO TUORINIEMI
Kirjoittaja on yrittäjä
ja jalkapalloaktiivi