Uutiset (muokattu 20.1. 18:05) Jaana Selander

Kotoilu tuo myyntiä

Terassilautaa, maalia, kylpytynnyreitä… Kauppias Harri Heiskanen kertoo, että rautakaupassa myynti on käynyt hyvin, kun ihmiset ovat koronavuonna panostaneet koteihinsa ja mökkeihinsä.

Kuluttajakauppa on käynyt Kiuruveden liikkeessä hyvin, kun ihmiset ovat olleet kodeissaan ja mökeillään.
– Mökkikauppakin on käynyt, uudet omistajat ovat laitelleet mökkejään kuntoon. Se on ollut meille positiivista. Ensi vuodelle odotukset ovat varovaisen positiivisia. Vaikka kotiin on jo investoitu, sinne laitellaan vielä lisää jotakin, uskoo Harri Heiskanen.
JooRauta Oy ja Veljekset Heiskanen työllistää myymälöissään noin 70 työntekijää, heistä toistakymmentä on Kiuruveden liikkeessä.
Veljekset Heiskasella rautakauppaa järjesteltiin syksyllä niin, että JooRauta Oy:n osakkaiksi tuli Harri ja Arto Heiskasen lisäksi Tommi Rossi, kukin heistä omistaa yhtiöstä kolmanneksen. Järjestely tarkoittaa sitä, että marraskuun alusta lähtien kolmikko on toiminut K-Raudan kauppiaina Kiuruveden lisäksi Suonenjoella, Vieremällä, Varkaudessa ja Leppävirralla.
Tommi Rossi tuli mukaan yrittäjäksi, sillä hänen tavoitteensa on ollut pitkään tulla kauppiaaksi, Rossi aloitti uransa Veljekset Heiskasella, Suonenjoen rautakaupan varastolla vuonna 2007 kesätöissä.
– Näin voimme jakaa vastuuta nuoremmille ja myös henkilökunnalle, Harri Heiskanen perustelee järjestelyä.
Tommi Rossilla on ammattiasiakasmyyntivastuu, tietojärjestelmät ja kalusto, Harri Heiskasella henkilöjohtaminen ja tavarahankinta, Arto Heiskanen ei ole enää mukana operatiivisessa toiminnassa, hän vastaa Veljekset Heiskanen Oy:stä.
Maatalouskauppaa jatketaan Kuopiossa ja Iisalmessa Veljekset Heiskanen nimiin. Maatalouskauppa on kuulunut kaksi vuotta Lantmännen Agro-ketjuun, kun Kesko luopui K-maatalouskaupasta. Näin maatalouskaupalle saatiin leveämmät hartiat, koska ruotsalaisomisteinen Lantmännen Agro toimii koko Itämeren alueella.
– Meidän maatalouskaupan myyntikonttori on täällä Kiuruvedellä, josta tehdään kauppaa Iisalmen lukuun, Arto Heiskanen sanoo.
Maatalouskaupan myyntikonttoria Kiuruvedellä pyörittää Hannu Luttinen. Uusi työntekijä aloittaa tammikuun alussa.

Onnistunut ratkaisu

Heiskaset rakensivat uuden liiketilan Kiuruvedelle vuonna 2012. Investointi oli suuri, mutta tapahtui veljesten mukaan oikeaan aikaan.
– Tämän kokoisella maaseutukaupungilla kuin Kiuruvedellä ei ole välttämättä näin laajan valikoiman rautakauppaa, Kiuruvesi vetää asiakkaita myös Pielavedeltä ja Pyhäsalmen puolelta, veljekset sanovat.
Kiuruvedellä on Heiskasten mielestä vahva henki ostaa omalta kylältä.
– Toivottavasti se ajatus säilyy ja että maaseutu pysyy elinvoimaisena. Korona, etätyö sekä suomalaisuuden ja maaseudun arvostaminen tuovat toivottavasti myös vahvuutta Kiuruvedelle, veljekset jatkavat.
Maatalousmyynnissä maitotilarakenteen muutos suurempiin tiloihin on näkynyt suurempina kertaostoina, myös kaupan varastosta ostamisen osuus vähenee, kun tavaraa toimitetaan suoraan tilalle.
– Lihapuolella hinnat ovat menneet alas, se on ristiriidassa sen kanssa, että puhutaan kotimaisen suosimisesta, mutta ostetaan ulkomaista. Muistatetaan kaikki ostaa kotimaista. Itse näytän tässä esimerkkiä, sanoo Arto Heiskanen.

Kiitos henkilökunnalle

Heiskaset kiittelevät henkilökuntaansa, työntekijät toimivat niin itsenäisesti, ettei kauppiaiden tarvitse juuri Kiuruveden myymälässä käydä.
– Kiuruveden K-Rauta sai vuonna 2018 K-Rauta-ketjun pisteet asiakastyytyväisyyskyselyssä. Se kertoo millä tasolla henkilökunta töitä tekee ja tämä porukka pelin ratkaisee. Henkilökunta on avainasemassa, jakavat Arto ja Harri Heiskanen kiitosta työntekijöilleen.