Terveys, Uutiset (muokattu 18.2. 13:59) Jaana Selander

Robotti antaa lääkkeen Kyöstille

Valo syttyy. Naisääni sanoo: Ota lääke! Kyösti Kumpulainen painaa vihreää valoa ja ottaa lääkeannostelurobotista verenpainelääkkeensä ja juo vettä päälle.

Rinnekadulla asuva Kyösti Kumpulainen (68) on ensimmäisiä Ylä-Savon Sote -kuntayhtymän Kiuruveden kotihoidon asiakkaita, joilla on käytössään lääkeannostelurobotti.
Robotti on ollut Kumpulaisen käytössä kuukauden ajan. Lääkeannostelurobotilla korvataan kotihoidon käyntejä, hoitaja käy täyttämässä robotin kahden tai neljän viikon välein, kun säiliö on tyhjentynyt lääkeannospusseista. Samalla käynnillä keskustellaan asiakkaan pärjäämisestä.
Sairaanhoitaja Sari Niskanen sanoo, että lääkeannostelurobotti on toiminut Kyösti Kumpulaisella todella hyvin, sillä hän on omatoiminen ja pystyy ottamaan lääkkeensä itsenäisesti. Kaikille kotihoidon asiakkaille robotti ei sovi, esimerkiksi pitkälle edenneelle muistisairaalle. Lääkeannostelurobotin saa kun on kotihoidon asiakas ja asiakkaan kanssa on tehty palveluntarpeenarviointi, jossa todetaan lääkehoidon tarve.

Turvallinen käyttää

Lääkeannostelurobotti ohjaa kotihoidon asiakkaan ottamaan aina oikean lääkkeen oikeana annoksena ja oikeaan aikaan. Lääkkeen ottamiseen robotti ohjaa sekä ääniopastein merkkiäänellä ja puheella että merkkivalolla ja laitteen näytöllä olevalla opastuksella.
Mikäli lääkeannos jostain syystä jää ottamatta, robotti siirtää ottamattoman lääkeannoksen lukittuun lääkesäilöön, jotta lääketurvallisuus ei vaarannu.
– Me hoitajat saamme robotilta viestin kännykkään, jos asiakas ei ole lääkettä ottanut ja tulemme paikalle, Niskanen kertoo.
Robotti kirjaa tiedon ottamattomasta lääkkeestä myös järjestelmän lokitietoihin. Lukitusta lääkesäiliöstä lääkkeen saa vain hoitaja.
Lääkeannostelurobotti on paljon turvallisempi kuin dosetit, dosetista lääke voi pudota tai tabletti hävitä, eikä hoitajaa tarvita lääkkeitä jakamaan.
Lääkeannosrobottiin asiakas ei pääse itse kirjautumaan, lääkkeisiin pääsee käsiksi vain hoitohenkilöstö. Lääkkeet on pakattu annosjakelun pusseihin, joista robotti annostelee oikean annoksen oikeana ajankohtana. Muulloin lääkkeet eivät ole saatavilla, joten esimerkiksi lääkkeiden yliannostuksen vaara poistuu.
Lääkeannostelurobotteja on ollut kuntayhtymällä käytössä kotihoidossa Iisalmessa, Vieremällä ja Sonkajärvellä. Niskanen uskoo, että robotit tulevat Ylä-Savon Sote -kuntayhtymän alueella yleistymään.
Lääkeannostelurobotissa on kantokahva, joten sen voi ottaa mukaan vaikka lomalle. Laite toimii myös, jos sähkö katkeaa, koska sen sisällä on akku, joka toimii 24 tuntia.

Ei ongelmia

Kyöstille lääkeannostelurobotti on ollut hyvä kokemus, koska sen turvin saa olla enemmän omissa oloissaan, ei tarvitse odottaa hoitajan käyntiä.
– Mitään ongelmia ei ole ollut, ja onhan se jonkin verran kaverikin, Kyösti Kumpulainen tuumaa.
Kyösti Kumpulaisen robotti puhelee Anna-nimisen robotin äänellä, robottiin voi valita myös miehen äänen.
Kyösti Kumpulainen on asunut Rinnekodilla viisi vuotta. Hän tykkää paikasta, koska se on rauhallinen. Kumpulainen ostaa ruuan keskuskeittiöltä ja Savon Ossoojilta ruokakauppapalvelun sekä hygieniapalvelut.
– Jatkossa on varmaan mahdollista, että robotti kehottaa menemään suihkuun ja niin edelleen. Asiakkaillamme on myös käytössään videoyhteyksiä hoitajaan, Niskanen sanoo.
Robotteihin voi sisältyä ennakkoluuloja niin omaisilla kuin hoidettavilla, kun hoitajien käynnit vähenevät.
– Robotin toiminta pitää vain tarkkaan kertoa ja opastaa. Ja aina voi kokeilla. Jos robotti ei tunnu omalta, voi hoitajan palvelun ottaa takaisin, ei robotti ole kiveen hakattu, Niskanen jatkaa.