Urheilu, Uutiset (muokattu 21.2. 20:00) Aku Laatikainen

Vuoden liikuttaja

Kari Saastamoinen korostaa, että saatu palkinto ei kuulu pelkästään hänelle itselleen, vaan koko sille yhteisölle, jonka kanssa hän on saanut toimia vuosien mittaan.

Harva kiuruvetinen on ollut niin paljon ja monipuolisesti urheilussa mukana kuin Kari Saastamoinen, joka valittiin äskettäin Kiuruveden Vuoden liikuttajaksi. Hänellä on takanaan vuosikymmenten mittainen taival eri rooleissa, joiden kautta Saastamoinen on monipuolisesti innostanut ihmisiä liikkumaan ja edistänyt heidän mahdollisuuksiaan harrastaa ja kilpailla.
Eikä loppua näy, sillä kestävyyslajeissa meritoitunut mies on edelleen rautaisessa kunnossa, vaikka ikää on päälle kuudenkymmenen. Hän onkin oiva esimerkki siitä, mitä kaikkea hyvää liikunta voi tuoda ihmisen elämään.
– Innostukseni urheilemiseen alkoi jo lapsuudessa ja se vei lopulta kilpauralle saakka. Olen myös aina tykännyt seurata urheilua ja 1970-luvulla tempauduin sitten mukaan talkootoimintaankin. Ensimmäiset pestini taisivat olla tanssien järjestyksenvalvojana.
Sittemmin Saastamoinen on ehtinyt olla mukana miltei kaikissa mahdollisissa rooleissa mitä urheiluseuroissa voi vain olla, alkaen perustajajäsenyyksistä. Hän on ollut muun muassa panemassa alulle suunnistusseura Ylä-Savon Rastia ja yleisseura Kiuruveden Urheilijoita sekä ollut molemmissa puheenjohtajanakin.
Samoin tapahtumien järjestäjänä, ratamestarina tai vaikkapa kuuluttajana Saastamoinen on ollut tuttu näky jo pitkään. Ja onpa hän ehtinyt valmentaa ja toimia välinehuoltajanakin.
Eikä pidä unohtaa luottamustehtäviä, joiden kautta Saastamoinen on edistänyt liikunnan asemaa.
– Jokaisessa hommassa on ne omat mielenkiintoiset juttunsa, joiden takia niitä on mielekästä tehdä. Mukavaa, jos olen pystynyt antamaan jotain hyvää ihmisten elämään.

Palkinto koko porukalle

Saastamoinen kokee, että urheilussa mukana oleminen on antanut hänelle itselleenkin paljon. Ensinnäkin se on tuonut henkistä ja fyysistä hyvinvointia.
– Ja ilman urheilua en olisi esimerkiksi nykyisessä työssäni Kiuruveden Urheilijoilla, tai toiminut sitä ennen ammattikoulun liikunnanopettajana ja Rapakkojoen kaupan urheilupuolella.
Kiuruveden Vuoden liikuttajan titteliin Saastamoinen suhtautuu vaatimattomasti.
– Se ei ole palkinto pelkästään minulle, vaan koko sille porukalle, jotka ovat tukeneet minua ja joiden kanssa olen saanut tehdä asioita yhdessä vuosien varrella. Yksin ei näissä hommissa voi saada paljonkaan aikaan, vaan kyllä siihen aina useamman ihmisen panosta tarvitaan.
– Onneksi täällä Ylä-Savossa yhteisöllisyys ja talkoohenki ovat vielä voimissaan. Uskon, että niiden merkitys tulee vain korostumaan tulevaisuudessa, kun väki on vähenemässä.
Lisäksi väestö on ikääntymässä ja ihmisten omaehtoinen liikkuminen vähentynyt, joten urheiluseurojen ja monipuolisen liikunnan merkitystä ei pidä väheksyä.
Saastamoinen on itse pyrkinyt edistämään yhteistyötä yli seura-, laji- ja kuntarajojen. Etenkin hiihdossa, yleisurheilussa, suunnistuksessa ja hiihtosuunnistuksessa hän on toiminut aktiivisesti Kiuruvedellä ja muuallakin.

KiurU:lla juhlavuosi

Tänä päivänä Saastamoinen yhdistetään vahvasti Kiuruveden Urheilijoihin, jonka perustamiskokouksessa vuonna 2011 hän oli yksi keskeisistä henkilöistä. Kyseinen perustamiskokous on oiva esimerkki Saastamoisen halusta rakentaa yhteistyötä.
– Pitkäänhän sitä oli kokeiltu, että josko yhdistettäisiin Teräs ja Jänne. Lopulta päädyttiin perustamaan täysin uusi yleisseura puhtaalta pöydältä. Perustamiskokouksessa oli molempien seurojen edustajia ja minä sitten niin sanottuna neutraalina tahona, sillä minulla oli siteitä sekä Teräkseen että Jänteeseen.
Saastamoisen mielestä Kiuruveden Urheilijoissa voidaan olla tyytyväisiä siihen, mitä ensimmäisen vuosikymmenen varrella on saatu aikaan.
– Harrastajia on tullut mukavasti ja kilpailumenestystäkin. Silloin tällöin kuulee puhetta, ettei kilpaurheilulla olisi niin suurta merkitystä, mutta mielestäni se tuo kuitenkin Kiuruvedelle positiivista näkyvyyttä ja ihmisille hyvää mieltä sekä ennen kaikkea innostaa uusia lapsia ja nuoria mukaan.
– Yleisurheilun ohella hiihto ja voimailu ovat vahvoja lajejamme. Tässäkin kohtaa tulee korostaa sitä, kuinka seuran menestys on monen ahkeran ihmisen työn tulos eikä pelkästään minun, sanoo Saastamoinen, joka on tällä hetkellä Kiuruveden Urheilijoiden puheenjohtaja.
Saastamoinen mainitsee vielä Kiuruveden Urheilijoiden työllistämismallin, jota ei monella muulla paikkakunnalla ole. Sitä on käyty esittelemässä jopa Helsingissä saakka ja muillakin paikkakunnilla siitä on oltu kiinnostuneita.
Kulunut vuosi on ollut Kiuruveden Urheilijoille hieman haasteellinen koronan takia.
– Urheilullisesti on mennyt kyllä hyvin, mutta taloudellisesti on ollut vaikeampaa. Vaikka menoja on karsiutunut, on tulovirroissakin ollut ehtymistä. Niinpä seuran talouteen on tulossa tältä vuodelta noin 10 000 euron lovi, Saastamoinen laskeskelee.
Ensi vuonna eli 2021 tilanne toivon mukaan paranee. Se on Kiuruveden Urheilijoiden 10-vuotisjuhlavuosi.
– Olisihan se kiva järjestää ensi keväänä kansalliset suunnistuskisat ja sitten alkukesästä juhannusjuoksu. Myös koko seuran yhteinen juhlagaala on suunnitteilla, jonne kaikki jaostot tulisivat mukaan.