Uutiset (muokattu 20.1. 18:05) Jaana Selander

Vuoden Maatalousyrittäjä

Henry Partanen on Vuoden Maatalousyrittäjä Kiuruvedellä. MTK-Kiuruveden puheenjohtaja Bartje Harmoinen perustelee valintaa sillä, että Henry Partanen on tehnyt maatalouden haasteet näkyviksi dokumentissa.

Luonnonlaki-dokumentti sai ensi-iltansa Ylellä maaliskuussa 2019. Kiuruvetisjuurisen Mika Rantosen ja hänen vaimonsa Verena Netzerin ohjaamassa dokumentissa kerrotaan riipaisevasti sukupolvenvaihdoksesta Kurkun tilalla Remeskylässä. Isä Juha Partanen toivoo pojastaan jatkajaa tilalle, poika Henry Partanen mielii muuttaa pois paremman elämän toivossa.
Dokumentilla on lopulta onnellinen loppu. Vuoden 2018 lopussa tehdään tilakaupat ja Henry Partasesta tulee Kurkun tilalle isäntä. Nyt Henry Partanen on pyörittänyt lypsykarjatilaa kaksi vuotta. Partasella on 50 lehmää.
– Mika ja Verena olivat viemässä dokumenttia Eurooppaan filmifestivaaleille, mutta sitten tuli korona. Nyt he pitävät dokumenttia esillä eri puolilla Suomea näyttämällä sitä pienemmille yleisöille kirjastoissa, Henry Partanen kertoo.
Luonnonlaki-dokumentin suosio yllätti niin Henryn kuin hänen isänsä Juhan ja myös tekijät. Ylen ensiesityksessä oli 315 000 katsojaa ja Yle Areenasta dokumenttia on katsottu 90 000 kertaa.
– Moni on toivonut dokumentille jatko-osaa. Mika soitellee ja laittaa minulle viestiä, missä mennään dokumentin kanssa.
Vaikka isä ja poika kipuilivat dokumentissa sukupolvenvaihdoksen kanssa kovasti, ovat he hyvissä väleissä.
– Isä katsoo minun pikkupoikia ja on kaverina töissä, Henry Partanen kiittelee.

Positiivinen henki

Bartje Harmoinen jatkaa, että Henry Partanen on hyvä esimerkki siitä, että vaikka maataloudessa on haasteita, Henry luo positiivisuutta ympärilleen. Se on tärkeää korona-aikanakin.
– Henry kehittää tilaansa, jalanjäljet näkyvät oven ulkopuolellakin. Henry ei ole vain vuoden maatalousyrittäjä, hänellä on takanaan useita vuosia maataloudessa.
Henry Partanen on tehnyt tilalle uusia peltoraivioita, jalostanut karjaa ja ostanut uusia lehmiä. Kurkun tila tuottaa vuodessa maitoa vajaa 400 000 litraa.
Henry Partanen kiittelee Valion tilan kanssa tekemää tuotantokattosopimusta, se pitää maidon hinnan vakaana. Sopimustuotanto mahdollistaa Valiolle maitomäärän paremman hallinnan ja ennustettavuuden. Valio ja Osuuskunnat ovat sopineet vastaanotettavan maidon määristä, osuuskunnat päättävät keinoista, joilla ne ohjaavat maitomääriä, koska maidosta on ylituotantoa.
– Maidon hinta on ollut vakio, 35–36 senttiä litralta, nyt se on 34 senttiä ja peruslisät päälle. Maidonhinta on tilakohtainen, sillä valkuais- ja rasvapitoisuuksia ei rajoiteta.
Henry Partasella ei ole tulevaisuuden suhteen mitään lukkoon lyötyjä suunnitelmia.
– Laitellaan paikkoja kuntoon, kehitetään tilaa eteenpäin. Jospa suomalaista maitoa juodaan myös jatkossa, kyllä me tuotamme maitoa mielellämme. Uudet paremmat tuotantotilat olisivat tietysti mieleen niin itselle kuin eläimille, mutta aika näyttää, tuumaa Henry Partanen.