Varapäreen apuohjaaja Jenni Savolaisen ohjaamalla Värikylpy-kurssilla roiskitaan väreillä ja kokeillaan erilaisia maalaustekniikoita.
Kulttuuri, Kuvataide (muokattu 25.3. 15:41) Tiina Kilvensalmi

Kiuruveden Varapäreen kursseilla leikitellään väreillä ja sanoilla

Kiuruveden Varapäreessä käynnistyvät vertaisohjaajien vetämät kurssit, jotka ruokkivat luovuutta ja tuovat henkistä hyvinvointia. Kurssit ovat avoimia kaikille.

Varapäreen apuohjaaja Jenni Savolainen on täynnä intoa päästessään vertaisohjaajaksi Värikylpy-kurssille ja luovan kirjoittamisen ryhmään. Savolainen on työskennellyt Varapäreessä vajaan vuoden ajan STEA rahoitteisen Paikka auki -ohjelman kautta.

– Olen päässyt monipuolisesti mukaan Varapäreen arkeen. Olen vetänyt ryhmiä, tehnyt somemarkkinointia ja ollut mukana kehittelemässä uutta, kuten näitä vertais- ohjaajien ryhmiä, iloitsee Savolainen.

Savolaisen pesti loppuu piakkoin ja Varapäreessä aloittaa uusi nuori apuohjaajana.

– Aion hakea opiskelemaan Savoniaan sosionomiksi. Haluaisin tulevaisuudessa työskennellä mielenterveyskuntoutujien ja nuorten parissa, Savolainen suunnittelee.

Vertaisohjaajien vetämät kurssit käynnistyvät ensi viikon torstaina Bullet journal -kurssilla, jossa tehdään itselle persoonallinen päiväkirja, kalenteri tai muistikirja vertaisohjaaja Anun opastuksella.

Maaliskuussa Varapäreen Värikylpy-kurssilla ilotellaan väreillä ja Luovan kirjoittamisen kurssilla leikitään sanoilla.

– Värikylvyssämme ei tarvitse osata maalata, vaan leikittelemme väreillä. Kokeilemme esimerkiksi mitä tapahtuu, kun paperille laittaa suolaa ja vesiväriä, Savolainen kertoo.

Luovan kirjoittamisen -kurssilla luodaan runoja, kirjoitetaan ajatuksen virtaa ja kokeillaan erilaisia hauskoja tapoja kirjoittaa. Runo voi syntyä lehden uutisista. Tarvitaan vain lehti ja musta tussi, jolla yliviivataan sanoja.

– Tulevaisuudessa haluamme järjestää entistä enemmän vertais- ohjaajien vetämiä kursseja. Kurssien sisältö lähtee vertaisohjaajasta itsestään. Se voi olla keskusteluryhmä, yhdessä ulkoilua tai jotain luovaa. Ryhmät ovat avoimia kaikille. Yhdessä tekeminen on parasta ennaltaehkäisevää mielenterveystyötä, kertoo toiminnanjohtaja Johanna Kainulainen.