Marketta Niskanen (vas.) ja Hilja Pesonen pulahtivat ensimmäisenä avantoon. Laiturilla vuoroaan odottavat Krista Virkkunen (vas.) ja Kaija Ruotsalainen. Kuva: Tiina Kilvensalmi
Puheenaihe, Uutiset (muokattu 11.3. 16:10) Tiina Kilvensalmi

Toiviaiskylään avattiin avantouintipaikka

Toiviaiskylässä avattiin tammikuussa avantouintipaikka kaupungin entiselle yleiselle uimarannalle. Idean takana ovat avantouintiin hurahtaneet Marketta Niskanen ja Hilja Pesonen.

Toiviaisjärven rannalle kokoontui viime perjantaina neljä innokasta avantouimaria. Pakkasmittari näytti miinus 13 astetta ja tuuli lisäsi entisestään pakkasen purevuutta. Naiset eivät olleet moksiskaan pakkasesta, vaan odottivat malttamattomina hyiseen veteen pulahdusta.

Idea yhteisestä avantouintipaikasta syntyi, kun Marketta Niskanen ja Hilja Pesonen olivat lenkillä joulun ja uudenvuoden välipäivinä.

– Mietittiin, että olisipa mukava saada avantouintipaikka omalle kylälle. Sitten ryhdyttiin tuumasta toimeen ja paikan avajaisia vietettiin jo tammikuun ensimmäisenä sunnuntaina, naiset kertovat.

Avantouintipaikka tehtiin kaupungin entiselle yleiselle uimarannalle. Kaupunki oli vuokrannut uimarannan Marketta ja Ari Niskaselta. Vuokrasopimus päättyi jo vuonna 2012.

Vanhasta uimakopista muokattiin tilat avantouimareille purkamalla väliseinä. Timpurina toimi Ari Niskanen. Tilaa voi lämmittää kaasulämmittimellä. Marketta ja Hilja sisustivat uimakoppia hevosenkengillä, lyhdyillä ja räsymatoilla. Toimeliaat naiset sahasivat avannon itse jääsahalla. Avanto ei jäädy helposti, kun kekseliäs kaksikko otti rehusiilon pakkaspeiton uusiokäyttöön.

Perjantaina, Runebergin päivänä, Marketan ja Hiljan kanssa avantoon pulahtivat myös Kaija Ruotsalainen ja Krista Virkkunen. Kristan äiti Marja-Liisa Virkkunen leipoi Runebergin torttuja, jotka nautittiin nokipannukahvin kera. Huoltojoukoissa olivat myös Ari Niskanen ja Leo Ruotsalainen.

– Minä olen toiminut Kristan huoltojoukoissa. Nykyään ei käydä kylässä, niin tässä ulkosalla on ollut mukava vaihtaa kuulumisia naapureiden kanssa, Marja-Liisa Virkkunen kertoo.

Parhaimmillaan Marketta ja Hilja käyvät avannossa kaksi kertaa päivässä. Myös Katri Kämäräinen, Eija Laitinen ja  ovat innostuneet käymään Toiviaiskylän avannossa.

Toiviaiskylän avantouintipaikalle ovat tervetulleita kaikki. Osallistumalla lämmityskuluihin paikkaa saa käyttää vapaasti.

– Tämä toimii talkoo periaatteella. Välillä pääsee lapiohommiin ja joskus avanto voi olla vähän jäässä. Koppi pidetään yhdessä siistinä. Ari pitää huolen parkkipaikasta. Jokainen käyttäjä käy avannossa omalla vastuulla, Marketta muistuttaa.

Avannon jälkeen uni maittaa

Avannossa pulahtamisen jälkeen maistui nokipannukahvi.

Kaija Ruotsalainen oli ilahtunut kuullessaan oman kylän avantouintipaikasta. Hän on harrastanut avantouintia jo kymmenisen vuotta. Emännöidessään Sinisessä Helmessä hän kävi usein avannossa.

– Kylätoiminta on hiipumaan päin jokaisella kylällä. Tämä on ollut tosi kiva sosiaalinen juttu ja puitteetkin ovat hyvät, Kaija iloitsee.

14-vuotias Krista Virkkunen pulahti ensimmäistä kertaa avantoon, kun paikka aukesi kotijärven rannalle. Kristan koti näkyy avantouintipaikalle.

– Alkuun avantoon meneminen pelotti, mutta muiden kannustaessa rohkaistuin veteen. Se auttoi, kun muut muistuttivat minua hengittämään rauhallisesti. Jälkeenpäin oli kyllä hieno fiilis ja olin iloinen, että vihdoin uskaltauduin kokeilemaan tätä, Virkkunen kertoo.

Hilja Pesosella on meneillään kolmas talvi avannon lumoissa. Kesällä hän harrastaa vesikävelyä järvessä.

– Harrastamisen voi aloittaa pienin askelin. Heti ensimmäisellä kerralla avantoon ei tarvitse mennä kokonaan. Voi vaikka kastella vain varpaita tai mennä veteen polvia myöten, Hilja vinkkaa.

Avantoon ei pidä lähteä yksin, vaan aina kannattaa olla kaveri mukana. Avantouinti sopii kaikille perusterveille, mutta esimerkiksi sydänsairaus tai korkea verenpaine voivat olla este.

– Avantouinti edistää henkistä ja fyysistä terveyttä. Itse olen saanut tästä apua nivelvaivoihin ja uimisen jälkeen uni maittaa, Marketta kertoo.

Avantouinti ei ole välineurheilua ja alkuun pääsee pienin hankinnoin. Uimapuvun lisäksi ihan ehdoton varuste on lämmin hattu sekä avantouintiin tarkoitetut tossut ja hanskat.

– Pimeän aikaan meillä on käytössä myös otsalamput, koska ulkovalaistusta ei ole, Hilja kertoo.

Haaveissa toimintaa kylään

Toiviaiskylän naiset haaveilevat vanhan ajan kylätapahtumista. Toki nyt korona-aikana ei voi tapahtumia järjestää, mutta rajoitusten poistuessa olisi mukava pitää vaikka lauluiltoja.

– Olihan meillä nyt tässä ihan pienellä porukalla avannon avajaiset ja sitten toisena viikonloppuna pukukopin avajaiset. Keitettiin nokipannukahvit ja vaihdettiin kuulumisia, Hilja kertoo.

Monella kylällä toiminta on hiipunut vuosien saatossa. Toiviaiskylässä toimii edelleen Maa- ja kotitalousseura sekä metsästysseura Toiviaiskylän erämiehet.

– Toiviaiskylässäkin oli jos minkälaista tapahtumaa vielä 70-luvulla. Oli soutukilpailuja ja saappaanheittoa. Vielä 90-luvullakin järjestettiin hiihtoja ja kyläiltoja, Kaija Ruotsalainen muistelee.

– Nyt tuo koronavirus rajoittaa tapahtumien järjestämistä. Mutta aika näyttää mitä keksimme vielä kehitellä tänne Toiviaiskylään, naiset tuumaavat hörppiessään nokipannukahvia.