Puskaradion näyttelijät: Janne Kumpulainen (vas.), Julianna Tossavainen, Kaarina Tikkanen ja Severi Siidorov. Kuva: Jaana Selander
Kulttuuri, Maalaiskaupunginteatteri, Videot (muokattu 23.3. 11:56) Jaana Selander

Seuraa Puskaradiota, syö ja juo

Nyt on luvassa hykerryttäviä ja riemukkaita hetkiä, kun Puskaradio-draamakomedia tulee ravintola Peltohoviin helmikuussa. Puskaradio on käsikirjoitettu Kiuruvedelle.

Puskaradio-näytelmän on käsikirjoittanut kiuruvetisjuurinen teatteri-ilmaisunohjaaja Maiju Nousiainen, draamakomedia on hänen ensimmäinen käsikirjoituksensa.
Puskaradio kertoo Kiuruvedestä. Näytelmä kurkistaa Kiuruveden taajamassa asuvien perheiden elämään huumorin pilke silmäkulmassa.
– Seuraamme mummon, Kimmon, Santtu-papan ja Merin arkea Kiuruvedellä. Tarinaa rytmittävät ja värittävät sosiaalisen median kohtaamiset, livelaulu sekä hersyvä huumori, Nousiainen kertoo.
– Halusin kirjoittaa näytelmän nimenomaan Kiuruvedelle hyvällä fiilispohjalla, kaikessa rakkaudessa ja positiivisuudessa. Kenenkään ei tarvitse pelätä, näytelmä kunnioittaa kotiseutua, Nousiainen alleviivaa.

Näytelmässä otetaan kantaa ihmisten toimintaan sosiaalisessa mediassa, keskustellaan vallasta ja valinnoistamme somessa ja sen ulkopuolella. Isoina otsakkeina nousevat esille myös kuunteleminen ja kuulluksi tuleminen, ennakkoluulot, nuoruus ja rakkaus, naapurisuhteet sekä vastuu omasta toiminnasta.

Maiju Nousiainen on itse mukana useamman kaupungin puskaradiossa. Nousiainen ajattelee, että monesti ihmiset saavat apua puskaradiosta, mutta monesti puskaradiossa myös puretaan omaa pahaa oloa toisiin ja halutaan herättää muissa ihmisissä pahaa mieltä käyttämällä aggressiivista kieltä.

Nousiainen luonnehtii näytelmää brittikomiikaksi, mustaksi huumoriksi. Siinä on myös luvassa hyvin herkkiä kohtia.
– On yhdessä itketty ja naurettu, jatkaa toinen ohjaaja Henna Peltoniemi ja kehuu savolaisten luontaista taipumusta osaavaan improvisaatioon.
Peltoniemi on Maiju Nousiaisen opiskelukaveri ilmaisutaidonohjaajakoulutuksesta Kokkolasta.
– Henna on puvustanut näytelmän ja lukenut tekstiäni. Hän on kysynyt minulta tekstiin liittyen oikeita kysymyksiä, sillä itse sokeutuu omalle tekstilleen, Maiju Nousiainen sanoo.

Puskaradion näyttelijät on pyydetty mukaan produktioon. Näyttelijöitä on vain neljä, että treenit on voitu pitää koronarajoitteista huolimatta. Jokaisella näyttelijällä on kaksi roolia vedettävänään.
Peltohovi valikoitui näytelmän esittämispaikaksi, sillä se on inspiroiva ympäristö.
– Voimme hyödyntää baaritiskiä, ei tarvita ylimääräistä lavastusta. Tämä on rento ja uudenlainen konsepti. Esityksen aikana voi syödä ja juoda sekä hakea juomia vapaasti tiskiltä. Mahdollista on myös katsoa pelkkä näytelmä. Ei tarvitse istua kuin kanat orrella, Henna Peltoniemi sanoo.

Näytelmään toivotaan ennakkovarausta, mutta toki paikalle voi tulla myös exstemporee. Ravintolasalissa huomioidaan turvavälit.
Ensi-ilta on 5.2., esityksiä on 10, viimeinen 21.3. Esitykset ovat keskiviikko- ja perjantai-iltaisin ja sunnuntaina iltapäivällä. Esitys kestää väliaikoineen puolitoistatuntia. Näytelmä toteutetaan yhteistyössä Maalaiskaupunginteatterin ja Peltohovin kanssa.

Somettunut Mummu

Kaarina Tikkanen esittää näytelmässä somettunutta Mummua, joka luulee osaavansa kaiken.
– Mummu ottaa tiukasti kantaa, jos Kuopion Hilkka ruppee väittämään Kiuruveden asioista, Tikkanen kuvailee. Kaarina Tikkanen on itse Facebookissa, mutta luonnehtii itseään siellä ”hiljaiseksi kävelijäksi”.

Mummun tyttären poikaa Kimmoa esittää Severi Siidorov.
– Kimmo on omanlaisensa, elämänkoulima tyyppi, joka koittaa olla mieliksi, Siidorov luonnehtii. Siidoroville sosiaalinen media on tuttu, somessa tulee joka päivä vietettyä useampi tunti, mutta ilmankin pärjäisi.
– Peltohovi on mielenkiintoinen esiintymispaikka, se tuo vaihtelua. Yleisölle välittyy näytelmän tunnelma erilailla kuin teatterikatsomossa.

Janne Kumpulainen on Puskaradiossa Santtu-pappa, mihin rooliin hänellä on ollut ihan hirveä työ vanhentaa itsensä.
Pappa on hyvätahtoinen vanha herra, hän ei halua osallistua konflikteihin. Pappa kuuluu pojan tyttärensä elinpiiriin.
– Some on minulle outo aihe, kun en itse ole siellä, siinä suhteessa olen puhtaana säilynyt. Somen huonot puolet tulevat näytelmässä kyllä esille, lähinnä se, kuinka siellä syntyy tarpeettomia väärinkäsityksiä.

Julianna Tossavainen näyttelee asennemuija Meriä, jolla on asenne kohdallaan ja ystävällisyyttä vaikka muille jakaa..
– Tämä esiintymisympäristö on minulle ihan uusi, enemmän olen ollut teatterilavalla, tykkään aiheesta tosi paljon, koska se on ajankohtainen ja tuo esiin tärkeitä asioita, mihin meidän kannattaa kiinnittää huomiota.

Kauhavalta kotoisin oleva Henna Peltoniemi asuu Kiuruvedellä treenien ajan, hän on toiminut viimeksi apulaisohjaajana Sorjonen-elokuvassa.
– Tähän vuoden alkuun tuli hyvä breikki tehdä tämä Kiuruveden näytelmä ennen seuraavia keikkoja.

Maiju Nousiainen on ollut mukana Syke-televisiosarjan kuvauksissa. Työ jatkuisi keväällä, mutta hän ei tiedä vielä jatkaako sarjan parissa.
– Yksi Laura tuuraa minua nyt Sykkeessä, katsotaan jatkoa mitä teen, Maiju Nousiainen jatkaa.
Maalaiskaupunginteatterin johtaja Seija Suhonen odottaa mielenkiinnolla mitä ensimmäinen teatteriseurueen ravintolamiljöössä esitettävä näytelmä tuo tullessaan.