Kiuruveden Urheilijoiden joukkueet tulivat avausosuuksilta yhtä aikaa vaihtoon N12-sarjan maakuntaviestissä. Kuva: Aku Laatikainen
Hiihto, Urheilu (muokattu 11.3. 15:50) Aku Laatikainen

Kiuruvetisille kymmenen mitalia piirinmestaruushiihdoista ja maakuntaviestistä

Pohjoissavolainen hiihtoväki kokoontui viikonloppuna Iisalmen Paloisvuorelle, jossa ratkottiin lauantaina piirinmestaruudet ja jaettiin Iivo Cupin pisteitä. Kiuruveden Urheilijoiden edustajia oli vapaalla tyylillä hiihdetyissä kisoissa jälleen mukana hieno porukka, ja tuomisina oli neljä piirinmestaruutta sekä kolme muuta palkintopallisijoitusta.

Piirinmestariksi itsensä tykitti juniorihiihtäjä Aino Myllylä N10-sarjassa. Tässä sarjassa on usein totuttu näkemään tiukkoja, seuran jäsenten välisiä kamppailuja paremmuudesta, ja tällä kertaa Emilia Siponen hiihti piirinmestaruushopealle. Silja Auvinen oli puolestaan viides ja Enni Pennanen seitsemäs.

M14-sarjassa piirinmestaruushopeaa saavutti Niilo Kouvalainen. Seurakaveri Arttu Ritvanen hiihti myös hienosti saavuttaen piirinmestaruuspronssia. Kaksikko kävi tiukan taistelun, sillä Kouvalainen oli lopulta 0,2 sekuntia Ritvasta nopeampi. Kultaa vei Iisalmen Visan Iiro Säisä.

N8-sarjassa Kiuruveden tytöt eivät saaneet mitalia, vaikka lähellä se oli: Lily Räty jäi ainoastaan kolme sekuntia hopeasta ja 1,7 sekuntia pronssista. Samassa kilpailussa Iida Siponen oli seitsemäs ja Miitta Huttunen kymmenes.

M8-sarjassa Niilo Auvinen hiihti itsensä neljänneksi. Myös hän jäi niukasti mitalien ulkopuolelle, sillä pronssi oli ainoastaan kolmen sekunnin päässä.

N12-sarjassa Iida Pennanen sijoittui seitsemänneksi, Pihla Jaaranen oli kahdeksas ja Martina Auvinen 12:s. N14-sarjassa Jatta Hiltunen oli kuudes ja Anna Ritvanen seitsemäs.
Aikuisten sarjoissakin kilpailtiin piirinmestaruuksista. Miesten yleisessä Riku Koirikivi sijoittui neljänneksi. Hän jäi mitalista reilun minuutin.

N50-sarjassa Tarja Viertorinne ja M40-sarjassa Markku Siponen sekä M65-sarjassa Aito Pennanen hiihtivät piirinmestaruudet Kiuruvedelle. M65-sarjassa Martti Tenhunen oli neljäs, jäätyään mitalista reilut 25 sekuntia.

Kolme viestimitalia

Viikonloppu huipentui sunnuntaina Pohjois-Savon maakuntaviestiin. Suomen vanhin maakuntaviesti hiihdettiin nyt jo 102. kerran ja Kiuruvedeltä oli mukana yhteensä seitsemän joukkuetta. Näistä yksi oli Teräksen ja loput kuusi Urheilijoiden joukkueita.

Parhaiten suoriutui M16-sarjan lahjakas kolmikko Niilo Kouvalainen, Joel Mäki ja Arttu Ritvanen. He hiihtivät Kiuruveden Urheilijat kultaan ennen Iisalmen Visaa ja Puijon Hiihtoseuraa. Visa lähti ankkuriosuudelle kärjessä, mutta Ritvanen ajoi kuitenkin Kouta Heiskasen kiinni ja ohitti hänet hieman ennen loppusuoraa.

N12-sarjasta Kiuruveden Urheilijat saavutti pronssia kolmikolla Emilia Siponen, Aino Myllylä ja Iida Pennanen. Kultaan hiihti Puijon Hiihtoseura ja hopealle Suonenjoen Vasama. Samassa viestissä KiurU:n kakkosjoukkue oli viidenneksi nopein.

Pronssille pääsi myös Kiuruveden Urheilijoiden T16-sarjan kolmikko Jatta Hiltunen, Laura Rönkä ja Anna Ritvanen. Sarjan voitti Puijon Hiihtoseura ja toinen oli Siilinjärven Hiihtoseura.

Miesten yleisessä sarjassa Kiuruveden Urheilijoiden joukkue oli kuudes ja miesveteraaneissa seitsemäs. Teräksen veteraanimiehet olivat yhdeksänsiä.

Yleisissä sarjoissa mestaruudet veivät miehissä Puijon Hiihtoseura ja naisissa Siilinjärven Hiihtoseura. Naisten yleiseen kiuruvetisillä ei ollut joukkuetta, eikä myöskään naisveteraaneihin tai M12-sarjaan.

Korona toi rajoituksia

Lauantain hiihtoihin osallistui noin 170 kilpailijaa ja sunnuntain viestissä joukkueita oli vajaat 50. Molempina päivinä jäätiin viime vuosien lukemista, mikä selittyy ainakin osittain koronaviruksella.

Esimerkiksi lauantain piirinmestaruushiihtoihin olisi tullut kilpailijoita mieluusti muualtakin Suomesta, kuten esimerkiksi naapurimaakunnasta Kainuusta, mutta järjestäjät päättivät rajata osanottajajoukon siten, että mukaan hyväksyttiin ainoastaan pohjoissavolaisia seuroja edustaneet hiihtäjät. Tämä siitäkin huolimatta, että Kainuussa on tällä hetkellä Suomen rauhallisin koronatilanne. Lisäksi maakuntaviestissä päätettiin jättää kaveri- ja perhesarjat tällä kertaa järjestämättä.

Korona vaati myös muuta erityishuomiota. Esimerkiksi yleisöä ei voitu ottaa paikalle lainkaan ja itse kisa-alueellekin pääsivät vain urheilijat, median edustajat sekä toimitsijat. Muun muassa valmentajat ja huoltajat joutuivat jäämään sivummalle ja sukset voideltiin autojen pysäköintialueella.

Lisäksi hiihtäjät päästettiin kisa-alueelle vasta aivan oman startin kynnyksellä ja kisan loputtua heidät ohjattiin melko pian maalialueelta pois. Erillistä palkintojenjakoa ei ollut.

Hiihtolomakin oli juuri alkanut, jolloin läheisessä laskettelurinteessä ja kuntohiihtoladuilla oli jonkin verran ihmisiä. Niinpä kisa-alue oli jouduttu aitaamaan selkeästi omaksi kokonaisuudekseen.

Kun tähän lisätään vielä hankalat olosuhteet (kylmä viima ja sankka lumituisku), voidaan olla tyytyväisiä siihen, että piirinmestaruushiihdot ja maakuntaviesti pystyttiin ylipäätään järjestämään. Maakuntaviesti onkin jäänyt pitämättä ainoastaan sotavuosina.