Rukoushuoneyhdistyksen puheenjohtaja Arto Toppinen on tyytyväinen Sulkavanjärven kyläkirkon remontin lopputulokseen. Kuva: Tiina Kilvensalmi
Uutiset (muokattu 18.3. 13:57) Tiina Kilvensalmi

Sulkavanjärven kyläkirkon remontti loppusuoralla

Sulkavanjärven kyläkirkon seurakuntasalin mittava remontti alkaa olla loppusuoralla. Talkootunteja on kertynyt 1100 ja tekemistä riittää vieläkin. Uusissa tiloissa on jo pidetty ensimmäinen muistotilaisuus.

Sulkavanjärven kyläkirkossa olisi syytä juhlaan, jos sellainen voitaisiin järjestää. Viime vuonna alkanut mittava remontti on saatu viimeistelyjä vaille valmiiksi.
Sulkavanjärven Rukoushuoneyhdistyksen puheenjohtaja Arto Toppinen istuskelee punaisen pirtin pöydän ääressä uudessa kahvitilassa.

– Tämä on muuten Edvin Kumpulaisen tekemä pirttikalusto. Hänen tyttärensä Heli Pietikäinen lahjoitti nämä kyläkirkolle. Ja nuo uuden näköiset keittiökalusteet ovat kierrätystavaraa, tulivat lahjoituksena Kiurun Kulmalta, Toppinen kertoo tyytyväisenä.

Kyläkirkon mittavassa remontissa onkin tarvittu valtavat määrät talkoolaisten apua ja rahallista tukea. Remonttia ovat tukeneet lahjoituksin Kiuruveden ja Pielaveden seurakunnat. Seurakuntien lisäksi useat yksityiset ja yrityslahjoittajat ovat olleet merkittävässä roolissa. Varoja on kerätty lista- ja lipaskeräyksillä sekä kannettu kolehtia.

Vuonna 2019 pidettiin myös kaksi tukikonserttia, joiden tulot käytettiin remonttiin. Lisäksi taloudellista helpotusta toi Päivikki ja Sakari Sohlbergin säätiöltä saatu 5000 euron lahjoitus, joka käytettiin invawc-tilojen rakentamiseen sekä keittiökalusteisiin.

– Olemme todella kiitollisia kaikille, jotka ovat halunneet osallistua tavalla tai toisella kirkon korjaukseen. Jokaisen panos, oli se iso tai pieni, on otettu kiitollisuudella vastaan, Toppinen kiittelee.

Talkootyötunteja jo 1100

Seurakuntasalin siipiosa jouduttiin purkamaan ja uusi kahvitila tehtiin sakastin ja toimistotilan paikalle.

Kirkon yhteyteen rakennetussa seurakuntasalissa huomattiin sisäilmaongelmia, kun osa seurakuntalaisista alkoi oirehtia. Remontti aloitettiin vuonna 2019, jolloin paljastui, että seurakuntasalin kosteus- ja lahovauriot ovat niin mittavat, että koko salin siipiosa joudutaan purkamaan. Tiloihin oli tullut kosteutta katon kautta ja maaperästä. Korjauskustannukset olisivat olleet kohtuuttoman suuret.

– Viime talvena alettiin sihtailla, josko tähän voisi tehdä yhden pienemmän huonetilan. Uusi kahvitila on pienempi kuin ennen. Tässä mahtuu pitämään 10-15-hengen tilaisuuksia, Toppinen kertoo.

Seurakuntasalisiiven purkutyöt aloitettiin viime syyskuussa. Parhaimmillaan talkoissa oli 30 talkoolaista. Lokakuussa päästiin valutöihin ja urakka eteni pikkuhiljaa.

Suuren talkoourakan rakennustöissä tekivät rakennusmiehet Alpo Kananen ja Juho Huuskonen, sähkötöitä teki Erkki Pietikäinen. Tilat pienenivät 64 neliöstä 30 neliöön, kun siipiosa purettiin kokonaan pois. Entisestä sakastista, keittiöstä ja toimistotilasta rakennettiin yksi suurempi tila.

– Iso kiitos kuuluu myös näille varsinaisen ryskätyön tekijöille. Talkootyötunteja on kertynyt jo 1100. Ilman talkoolaisten apua tämä ei olisi ollut mahdollista, Toppinen kiittelee.
Kesällä asennetaan vielä pyörätuoliliuskat ja myöhemmin ilmalämpöpumppu kirkon puolelle. Kirkon puoli on muuten lähes alkuperäisessä kunnossa.

– Tulossa olisi vielä peltikaton ja salaojituksen uusimista, sadevesiputkien laittoa ja muita remonttihommia, mutta ensi kesä huilitaan tämän mittavan urakan jälkeen, Toppinen suunnittelee.

Kirkko on tärkeä kyläläisille

Sulkavanjärven kyläkirkko rakennettiin vuonna 1964.

Sulkavanjärven kyläkirkkoa hallinnoi Sulkavanjärven Rukoushuoneyhdistys. Rukoushuoneyhdistys päätti vuonna 1946 perustaa 700 hautapaikan hautausmaan Rovionmäelle. Ensimmäisen kerran kirkkoa pohdittiin Sulkavanjärvelle jo vuonna 1904 ja seuraavan kerran vuonna 1917. Rukoushuoneyhdistys suunnitteli kirkon rakentamista ja keräsi jatkuvasti varoja.

Lopulta kyläkirkon rakentaminen aloitettiin vuonna 1964 keräys- ja lainavaroin. Hanketta tukivat Kiuruveden ja Pielaveden seurakunnat, jotka tukevat edelleen kirkon toimintaa. Kirkkoa laajennettiin rakentamalla seurakuntasali vuonna 1972. WC- ja eteistilat tehtiin vuonna 1989.

– Olemme nykyään ainut evankelisluterilainen kirkko, jonka omistaa yhdistys, kertoo myös kirkon suntiona toimiva Arto Toppinen.

Omalla kyläkirkolla on valtava merkitys niin kiuruvetisille kuin pielavetisillekin.

– Sulkavanjärven kyläkirkko on meidän kyläläisten ylpeys ja yhteinen kokoontumispaikka. Minullekin kirkko on tärkeä paikka, olenhan kulkenut täällä pienestä pitäen. Vanhempani ja moni sukulainen on haudattu Sulkavanjärven hautausmaalle, kertoo pielavetinen Toppinen.

Kyläkirkossa järjestetään useampi jumalanpalvelus vuosittain. Lisäksi kirkossa on vihitty hääpareja ja saatettu kyläläisiä haudan lepoon.

– Yksi suosituimmista kirkonmenoista on lomalaisten iltakirkko heinäkuussa ja kauneimmat joululaulut ennen joulua sekä perinteinen jouluaaton hartaus. Myös kirkkokonsertit ovat kiinnostaneet ihmisiä.

Nyt Toppisen toiveissa olisi, että remontin valmistumista voitaisiin juhlistaa jollakin tapaa. Juhlallisuudet saavat kuitenkin odottaa siihen saakka, kunnes koronarajoitukset helpottavat.