Postia (muokattu 25.3. 15:00) Kiuruvesi-lehti

Kuituverkon myynti uudelleen harkintaan!

Liike Nyt Kiuruvesi

SAVON Kuituverkko Oy:n hallitus on esittänyt 17 omistajakunnalleen yhtiön osakkeiden myyntiä Adola Oy:lle, jonka pääomistajana on 80,1 prosentin osuudella ulkomaalainen infrasijoitusyhtiö DIF Capital Partners. Kaupan toteutuminen edellyttää jokaisen omistajakunnan hyväksyntää. Kunnanhallitukset ovat esittäneet myyntiä yksimielisesti monessa kunnassa ja täällä kaupunginhallituksen puheenjohtaja Mira Kokkonen on kommentoinut myyntiä onnenpotkuksi.

Tavoitteena myynnille on uuden omistajan resurssein turvata kuituverkon lisärakentaminen ja investoiminen (Yle 29.1.). Savon Sanomien pääkirjoituksessa 6.2. on esitetty kysymys: ”kannattaisiko ostohalukkuutta kysyä muiltakin yrityksiltä”. Myös Malla Lakso (SS 4.2.) ihmetteli, että avointa kilpailua myynnistä parhaiden suomalaisten toimijoiden kesken ei ole järjestetty. Savon Kuidun toimitusjohtaja Tomi Moilanen vakuuttaa, ettei muilta toimijoilta ole ilmennyt kiinnostusta Savon Kuitua kohtaan. (Warkauden lehti 11.2.) Mitenkäs se asia oikein on?

PyhäNet Oy on ilmaissut kiinnostuksensa Savon Kuituverkkoa kohtaan. PyhäNet Oy on Pyhäjärven (51 %), Haapajärven (31 %) ja Kärsämäen (18 %) omistama vuonna 2013 perustettu verkkoyhtiö. Yhtiö on rakentamassa ensi kesänä kuituverkkoa Kiuruveden puolelle, Pyhäjärven rajan tuntumaan. Onko Savon Kuidun mahdollista myydä esim. Kiuruveden alueiden kuituverkkoa erilliskauppana PyhäNetille ja Kiuruveden kaupungin hankkiutua yhtiöön osakkaaksi? Tai onko PyhäNetillä realistisia mahdollisuuksia koko Savon Kuidun ostoon?

Suomessa on yhtiöitä, jotka ovat kuitubisneksen saaneet tuottoisaksi, mikä Savon Kuidulla on mennyt niin totaalisesti pieleen? Adola Oy haistaa kyllä bisneksen mahdollisuuden. Kunnat näkevät Savon Kuidun riippakivenä ja ovat hanakasti 15 miljoonalla rakennetusta kuituverkoista luopumassa 4,1 miljoonan hintaan. Kauppaa kutsutaan jopa lottovoitoksi. Sitä se tosiaan Adola Oy:lle varmasti onkin. Myynnin johdosta kaikki tulevat tuotot valuvat ulkomaille seutukunnan sijaan. Taas yksi veronmaksajien rahoin rakennettu ”monopoli”-infra luovutetaan ulkomaalaisten sijoittajien taskuun.

Periaatteen tasolla päättäjien kunnissa täytyy pitää kuituverkon kaltainen infra omissa käsissään ja kuntaomisteisena. Ensisijaisen tärkeä tehtävä omistajakuntien valtuustoilla on nyt estää tämä ylikansalliselle yhtiölle myyminen ja kilpailuttaa myynti avoimesti. Yksityisiä monopoleja ei saa rakentaa, vaan pidemmän tähtäimen strategiana täytyy turvata, että omistajakuntien asukkaiden kustannukset pysyvät kohtuullisella tasolla jatkossakin.

Kiuruveden Kairikon/Yhtylän alueelle ollaan tänä vuonna vetämässä kaupungin omaa kuituverkkoa, myöhemmin myös Hovin alueelle. Tämän verkon hintataso on jatkossakin kunnan veronmaksajien tukemaa ja siten hinnaltaan varmasti kohtuullinen. Kunnan maaseuduille vedetyt 400 kilometrin kuituverkostot taas ovat jäämässä ylikansallisen sijoitusyhtiön hinnoitteluun. Riittääkö langattomien verkkojen kilpailu pitämään hinnat asiakasystävällisinä? Ne syrjäseudut, jossa langattomat verkot eivät toimi, mutta kuitu on vedetty, jäävät kyllä Adola Oy:lle myynnin jälkeen täysin tämän sijoitusyhtiön hinnoittelupolitiikan varaan. Olemmeko luomassa kaksihintajärjestelmää? Kaupungin silmin siis keskustan verkko on hyvä olla kuntaomisteinen, mutta maaseudun kuituverkkojen omistuspohjalla ei ole niin väliä.

Yrityssaneerauksessa olevan Savon Kuituverkko Oy:n myyminen voi tosiaan olla onnenpotku, tai sitten se voi olla Caruna-tapauksen kaltainen epäonnistuminen. Nyt on syytä löytää omistajakuntien asukkaiden kannalta paras ratkaisu, ja sitä valitettavasti meneillään oleva Adola Oy:lle myynti ei ole.

LEENA PÖKSYLÄINEN,
MARKO HUUSKONEN,
ARI KÄRKKÄINEN,
MATTI LAPPALAINEN ,
MIKKO LUTTINEN,
HARRI MATIKAINEN,
TANJA MÄHÖNEN,
AKI-JUHANI RUOTSALAINEN
Liike Nyt Kiuruvesi