Rukajärvi-keskus on valoisissa tiloissa Peltohovissa. Kuvassa talkoolaisia Seppo Räihä, Matti Kilpeläinen ja Tenho Tikkanen. Kuva: Jaana Selander
Kulttuuri, Näyttely (muokattu 18.3. 12:02) Jaana Selander

Näyttely rohkeista Kiuruveden miehistä

Rukajärven suunnan historiayhdistyksen puheenjohtaja Seppo Räihä ja puuhamies Tenho Tikkanen kokosivat Rukajärvi-näyttelyä Peltohoviin maanantaina.

Pian Peltohovin tiloissa avattava Rukajärvi-keskus esittelee Kevyt Osasto 2:n vaiheita valokuvien ja Rukajärvellä tehtyjen aitojen taulujen välityksellä.

Kevyt Osasto 2 perustettiin 17.–19. kesäkuuta 1941 liikekannallepanossa Kiuruvedellä. Osasto koostui pääasiassa Kiuruveden miehistä. Osastoon kuului kolmen komppanian lisäksi esikunta, viesti-, kuljetus- ja huoltojoukkueet. Kiuruvedeltä lähti junaan sodan alussa 574 miestä, osastossa toimi yhteensä 1064 miestä.

Kevyt Osasto 2 tunnetaan Rukajärven tie -elokuvasta, joka kuvaa polkupyöräjoukkueen tiedusteluretkeä Repolan Lieksajärven ympäri heinäkuun alussa 1941. Elokuva julkaistiin vuonna 1999 ja se oli katsotuin elokuva. Elokuvassa ja todellisuudessa Kiuruveden miehet ottivat haltuun suuren ja tärkeän erämaakaistan, minkä tiedon turvin divisioona saattoi jatkaa matkaansa.

Elokuva perustuu Pentti Perttulin Peltohovissa tekemiin kiuruvetisten miesten haastatteluihin vuosina 1987–1988 sekä Rukajärven suunnan historiikkitoimikunnan keräämään haastattelumaterialiin. Rukajärven suunnan historiayhdistys perustettiin vasta vuonna 2009, yhdistyksen juuret ulottuvat historiikkitoimikuntaan, joka aloitti työnsä 1986.

Rukajärven historiikkitoimikunnan aktiivi Tenho Tikkanen on kiitollinen Perttulille, että hän keräsi Kiuruveden miesten kokemuksia ylös. Ilman Perttulin työtä emme tietäisi, ketkä tuolle tiedusteluretkelle osallistuivat. Perttuli toimi jatkosodassa kenraalimajuri Erkki Raappanan johtamassa 14. divisioonassa, johon Kevyt Osasto 2 kuului. Osasto oli suoraan Mannerheimin alaisuudessa.

Kevyt Osasto 2:sta otetuista valokuvista suurin osa on kiuruvetisen Viljo Huttusen ja Pentti Perttulin ottamia. Huttunen oli Perttulille läheisin henkilö Kiuruvedellä. Näyttelyssä on Viljo Huttuselle oma vitriini, samoin Heikki Ritvaselle ja

Kevyt Osasto 2:n esikuntakomppania koottiin Kiuruveden työväentalolla, 1. komppania suojeluskuntatalo Suojalla, 2. komppania elokuvateatteri Väreessä ja konekiväärikomppania Yhteiskoululla eli vanhassa Säästöpankkitalossa.

Tenho Tikkasen mielestä Rukajärven suunnan miehet ja naiset ansaitsevat oman näyttelytilansa, sillä Rukajärven suunta oli ainoa rintamalohko Mustaltamereltä Jäämerelle, joka säilytti hyökkäysvaiheessa saavuttamansa asemat sodan loppuun asti.

Perttuli johti suuntapartiota Muurmannin radalle ja Kiuruveden miehet tunkeutuivat tammikuussa 1942 majuri Arnold Majewskin johtamalla partioretkellä vihollisen selustaan. Partioretken vahvuus oli noin 1 924 miestä ja 268 hevosta. Perttulin partio yöpyi kovassa pakkasessa taivasalla ilman lämmintä ruokaa ja hiihti runsaan viikon aikana 300 kilometriä.
Jatkosodan aikana Rukajärven miehet tekivät miesvahvuudeltaan kolme suurinta partioretkeä vihollisen selustaan. Vuonna 1942 Muurmannin partioretki, vuonna 1943 Jeljärven partioretki ja vuonna 1944 Suopassalmen partioretki.

Kiitos nuorille yrittäjille

Kevyt Osasto 2:n koulutettavia kuljettanut juna on saapunut Kiuruveden asemalle 25.7.1942. Osaston taistelujen tie oli päätöksessä.

Mitä Rukajärven suunnan näyttely meille kertoo? Rukajärven suunnan historiayhdistyksen puheenjohtaja Seppo Räihä ja Tenho Tikkanen sanovat yhteisesti viestin olevan se, että sota on hirveä asia.
– Sota on varoitus, että aina pitää neuvotella ennen kuin tartutaan aseisiin. Varautua pitää omilla puolustusvoimilla, mutta kaikessa toiminnassa sovinto on keskeisintä, miehet summaavat.

Miehet toivovat myös, että veteraaniperintö siirtyisi nuoremmille polville sekä ajatus siitä, että vaikeinakin aikoina pärjättiin ja hommat hoidettiin, vaikka oli vaikeaa. – Korona-aika on ihan toisenlaista kuin näillä kiuruvetisillä oli sota-aikana, jatkaa Räihä.

Peltohovin Rukajärvi-keskuksessa on näyttelytilaa 150 neliötä, tila on suurempi kuin Iisalmen Seurahuoneella. Kiuruveden näyttelyssä on materiaalia Iisalmesta ja Lieksasta. Tarkoituksena on uusia näyttelyä ennen avajaisia.

Näyttely avataan Peltohovissa lauantaina 27.3. Näyttelyn avaus striimataan. Veteraaneja ei avajaisiin kutsuta, sillä historiayhdistys haluaa mennä turvallisuus edellä. Ajatuksena oli, että näyttelytilassa esitettäisiin Rukajärven tie -elokuvan uusi versio. Nyt on auki voidaanko se toteuttaa turvallisesti. Mahdollista on, että paikalle saataisiin Rukajärvi tie -elokuvan tuottaja Marko Röhr.

Räihä ja Tikkanen kiittelevät Peltohovin nuoria yrittäjiä, joilla on ymmärrystä kotiseututyöhön ja kulttuurihistoriaan. Tikkanen sanoo, että näyttelyyn on tulossa jo ihmisiä huhtikuussa ja toukokuussa, muun muassa eräs lääkäri- ja kenraaliporukka. Näyttelyssä noudatetaan kaikkia koronarajoitusohjeita etäisyyksistä käsihygieniaan.