Viitaniemessä emäntä Irja Rytkönen huolehtii Irkan hoitamisesta.
50-vuotta sitten (muokattu 25.3. 16:11) Kiuruvesi-lehti

Irka ja Sylvia sijoittuivat sarjoissaan pronssille

Hautakylän Viitaniemessä Rytkösten omistamalla 10-vuotiaalla ay-lehmä Irkalla 50-282489 AAA on takanaan loistava menneisyys.

Irka-lehmä on jo aikaisemmin ollut Suomen viidenneksi ja neljänneksi paras sarjassaan. Nyt viime tarkastuskauden tulosten perusteella se nousi ”pronssille” ja samalla lehmä saavutti huipputuloksensa – 10958 kiloa maitoa 4-prosenttiseksi muunnettuna. Rasvamäärä oli 484 kiloa.
Irkan koko tuotos oli 31.5.1970 mennessä 56 106-2791-5,0. Luvuista puuttuu ensimmäisen vuoden osuus, koska lehmä ei vielä ollut tarkkailuyhdistyksen piirissä.
Irka on kotoisin Turun puolesta. Hiehon välitti Olli Kärkkäinen Juho Malmikarille Huutoperälle. Sieltä karja kuitenkin myytiin vuoden kuluttua ja lehmä tuli Rytkösille.

Jo ensimmäisenä vuotenaan se lypsi yli 250 kiloa, kolmantena vuotena meni yli 350 kiloa ja nyt jo viitenä vuotena on 400 kilon haamuraja tullut ylitetyksi.
Irka on hyväkuntoinen ja terve. Sen vasikoilla on ollut kova kysyntä. Sonneja on myyty muun muassa Etelä-Pohjanmaalle ja Jalostuspalvelulle. Lehmävasikoita on myyty Pielavedelle, Vesannolle, Vieremälle ja tänne Kiuruvedelle Rapakkojoen Juurikalle. Jälkeläisistä on kaikista tullut hyviä lypsäjiä.

Leppäniemen friisiläislehmä Sylvia 135 FFF on poikinut kuusi kertaa. Sen maidontuotosluvut ovat tasaisesti kohonneet ja ylittivät viime tarkastusvuonna 10 000 kilon rajan. Tuotos oli 10335-385-3,7. Maitomäärällään Sylvia sijoittuu friisiläisistä maan kolmanneksi parhaaksi. Edellisenä tarkastuskautena se oli kymmenennen paikkeilla maitomäärän ollessa 9591.

Sylvia on ensimmäisiä Kiuruveden friisiläislehmiä. Eino Tenhunen oli yksi niistä kuudesta, jotka tohtivat ottaa seitsemän vuotta sitten uutta rotua navettaansa. Ostajille lähetettiin esittelyt kahdesta hiehosta, joista toisen voi valita.
Eino Tenhuselle tarkoitetut esitellyt harhautuivat Niemiskylään. Tenhunen ottikin toisen Veikko Roivaiselle tarjotuista hiehoista. Ja juuri tästä tuli loistava maidontuottaja.

Sylvian vasikoita on Leppänie- messä otettu omaan talouteen huolimatta siitä, että kysyntää on ollut ja hinnat ovat olleet korkeita. Joku sonni on myyty Salpausselän keinosiemennysyhdistykselle. Leppäniemessä on nyt 4 friisiläistä, joista kaksi hiehoa. Jälkeläisistäkin näyttää tulevan hyviä maidontuottajia.
Friisiläisten etuna on lisäksi hyvä lihantuotto. Eläimillä on noin 200 kiloa enemmän elopainoa kuin esimerkiksi isokokoisilla ay-lehmillä.
(Kiuruvesi-lehti 24.3.1971)