Jari Huttunen (oik.) ja hänen kartanlukijansa Mikko Lukka ajoivat nappikauden vuonna 2020. Kuva: Jaanus Ree / Red Bull Content Pool
Urheilu (muokattu 23.3. 15:21) Aku Laatikainen

Jari Huttunen valittiin Kiuruveden Vuoden urheilijaksi

Ralliautoilija Jari Huttunen saavutti viime vuonna paljon: Hyundai-kuljettaja ajoi muun muassa WRC3-maailmanmestariksi ja pokkasi Puolan rallisarjan mestaruuden.

Niinpä ei ollut mikään suuri yllätys, että Huttunen valittiin Kiuruveden vuoden urheilijaksi. Päätöksen palkitsemisesta teki Kiuruveden sivistyslautakunta.

27-vuotias Huttunen sai palkinnon jo neljättä kertaa. Tätä ennen hän oli tehnyt ”hattutempun” vuosina 2015–2017.

– Kyllähän tämä hyvälle tuntuu ja viime vuosi oli lopulta oikein onnistunut, vaikka helmikuussa Ruotsin ralliin lähtiessä oli tiedossa vain pari kilpailua ja heti perään tuli korona-aikakin. Mutta alkuvuoden kisat menivät kuitenkin hyvin ja Hyundailta saatiin paljon tukea, jolloin MM-sarjan läpivieminen ja muitakin ralleja mahdollistui, Huttunen kertaa.

– Nyt olen kuitenkin jo nollannut aiemmat saavutukset päästäni ja keskittynyt enimmäkseen tulevaan, hän toteaa.

Hyvää keskittymistä tarvitaan, sillä Huttunen pääsi täksi vuodeksi uusien haasteiden pariin WRC2:n MM-sarjaan.

Hän on toistaiseksi ajanut yhdessä kilpailussa, joka kuitenkin päättyi keskeytykseen Rovaniemen MM-rallissa. Huttusen Hyundaista hajosi moottori jo ensimmäisellä erikoiskokeella.

– Se kyllä harmitti kovasti. Takana oli huolellinen valmistautuminen, mutta sitten ei kuitenkaan jäänyt jälkipolville oikein mitään kerrottavaa.

– Mieluusti olisin ajanut enemmänkin kilpaa kuin parikymmentä kilometriä. Rovaniemellä oli hienosti järjestetty ralli ja autokin oli viime vuodelta tuttu, jonka kanssa minulla on ollut monia hyviä kokemuksia. Tällä kertaa kävi kuitenkin näin, hän harmittelee moottoriurheilun raadollista puolta.

Huttusen onneksi uusia mahdollisuuksia on tulossa. Hän odottaa jo kovasti, että pääsisi ajamaan seuraavaa kilpailuaan, joka on todennäköisesti Portugalin MM-ralli toukokuussa.

– Toivottavasti siellä sujuu paremmin. Näillä näkymin pääsen ajamaan tänä vuonna yhteensä kahdeksassa MM-rallissa WRC2-kalustolla, joten Portugalin jälkeen olisi vielä kuusi kisaa jäljellä.

MM-kalenterissa on kaikkinensa 12 kisaa, joten vain neljä olisi jäämässä tänä vuonna välistä. Aiempina vuosina Huttunen on ajanut myös MM-sarjan ulkopuolisissa kisoissa, mutta niistä ei ole kuitenkaan ollut vielä toistaiseksi puhetta.

Äskettäin Huttunen pääsi myös Hyundain junioriohjelmaan.

– Se ei mitenkään suuresti vaikuta arkeeni. Aika pitkälti samanlaisena hommat jatkuvat kuin tähänkin asti, eli pitää vain keskittyä antamaan hyviä näyttöjä, jotta pääsisi uralla eteenpäin.

Muutoin Huttusen alkuvuosi on mennyt sponsoreiden ja yhteistyökumppaneiden hankinnassa sekä harjoitellessa ja testatessa. Kun aikaa jää, hän pyörittää autokorjaamoa Kiuruvedellä.

– Lisäksi olen viettänyt aikaa perheen kanssa, sanoo viime vuonna isäksi tullut Huttunen.

Muitakin menestyjiä oli

Vuoden nuori urheilija oli tällä kertaa Olli Kouvalainen, joka hiihti Koululiikuntaliiton kisoissa SM-pronssia M15-sarjassa.

Vuoden veteraaniurheilijana palkittiin puolestaan Arto Tikkanen, joka saavutti kädenväännössä SM-hopeaa veteraanien yli 95-kiloisissa.

Vuoden valmentajaksi sivistyslautakunta valitsi Aarne Remeksen, joka on tehnyt jo pitkään hyvää valmennustyötä voimailun sekä kuntoilun parissa.

Lisäksi jaettiin tunnustuksia erinomaisista urheilusuorituksista. Menestyjien joukossa oli muun muassa Pentti Kumpulainen, joka saavutti SM-hopeaa haulikkoammunnan A-trapissa LV2-luokassa.

Pikajuoksija Sara Francis oli puolestaan N22-sarjan Suomen mestari 100 metrillä ja hopeanainen 200 metrillä. Toinen naismenestyjä yksilölajeissa oli vuosi sitten Kiuruveden vuoden urheilijaksi valittu Milla Kaikkonen. Hän voitti Suomen mestaruuden yhden käden maastanostossa ja otevoimailusta tuli SM-hopeaa alle 65-kiloisissa. Miehistä otevoimailussa menestyi Raimo Myllynen, saavutettuaan SM-hopeaa alle 75-kiloisista.

Kiuruveden vahvoja voimailuperinteitä jatkoi omalta osaltaan myös Santeri Hukkanen, joka sai kaksi SM-mitalia kädenväännöstä. Hukkanen otti kultaa oikealla kädellä ja hopeaa vasemmalla. Hän kilpaili yli 95-kiloisten sarjassa.

Joukkueurheilun puolelta palkittiin peräti kolme lentopalloilijaa. Heistä Vili-Valtteri Help pääsi maajoukkuerinkiin U20-ikäluokassa ja lisäksi hänen joukkueensa ylsi A-poikien SM-sarjassa neljän parhaan joukkoon.

Helpin sisko Veera pelasi puolestaan U17-maajoukkueessa ja A-tyttöjen SM-sarjassa, jossa hänen joukkueensa ylsi neljän parhaan joukkoon. Kolmas maajoukkuepelaaja oli Sara Piippo, joka sai kutsun U19-tytöissä. Myös hän pääsi A-tyttöjen SM-sarjassa neljän parhaan joukkoon.

Jääkiekossa Veeti Falck ja hänen edustamansa KalPa olivat U16 SM-sarjan välierissä.

Sekä lentopallossa että jääkiekossa mitalit jäivät viime vuonna ratkaisematta koronan takia. Koronan vuoksi ei myöskään pidetty perinteistä sivistyslautakunnan palkitsemistilaisuutta kulttuuritalossa. Palkitsemisista on kuitenkin tulossa video Kiuruveden kaupungin YouTube-kanavalle.

Apurahojen saajia oli tällä kertaa neljä: Veeti Falck, Olli Kouvalainen, Sara Piippo ja moukarinheittäjä Tommi Remes. Jokainen heistä sai 400 euroa.

Seuraväelle tunnustuksia

Perinteiden mukaisesti eri urheiluseurojenkin toimijoita muistettiin tunnustuksilla.

Kiuruveden Urheilijoista palkittiin Toni Auvinen, joka on innokas ja monipuolinen lasten ja nuorten ohjaaja niin hiihdossa, yleisurheilussa kuin telinejumpassakin.

Kiuruveden Kiekko-81:stä muistettiin Sami Jauhiaista, joka on pitkäaikainen seuran varapuheenjohtaja ja juniorivalmentaja. Lentopallossa puolestaan Antti Remes sai tunnustuksen. Remes on Luomu-Wolleyn pitkäaikainen johtokunnan jäsen, innokas talkoolainen sekä juniorivalmentaja. Lentopallon harrastajamäärien kasvu Kiuruvedellä on isoksi osaksi Remeksen ansiota.

Lisäksi LuoWosta palkittiin Maria Piippo. Hän on pitkäaikainen seuran pelaaja, ohjaaja, johtokunnan jäsen ja talkoolainen. Ohjaajana hän on ollut jo juniori-ikäisestä lähtien pallokerhossa. Hänen panoksensa näkyy etenkin poikien harrastajamäärän nousuna Kiuruvedellä.

Kiuruveden Palloilijoista muistettiin kolmea valmentajaa: Jarno Laitista (T10), Chris Francisia (P10 ja edustusjoukkue) sekä Erkka Kattaista (P11 ja edustusjoukkue).

Kiuruveden Voimistelijoista tunnustuksen sai tällä kertaa Marja Partanen, joka on ollut pitkäaikainen Kiuruveden Voimistelijoiden Uskollisuuden Killan puheenjohtaja.

 

Kiuruveden vuoden urheilijat 2010-2020

2010: Mikko Kortelainen, voimanosto.

2011: Mirella Laukkanen, voimanosto.

2012: Ilmari Niskanen, jalkapallo.

2013: Mirella Laukkanen, voimanosto.

2014: Timo Toivonen, keilailu.

2015: Jari Huttunen, autourheilu.

2016: Jari Huttunen, autourheilu.

2017: Jari Huttunen, autourheilu.

2018: Sara Francis, yleisurheilu.

2019: Milla Kaikkonen, otevoimailu.

2020: Jari Huttunen, autourheilu.