Lassi-Pekka ja Leena Pöksyläinen ovat maanviljelijöitä Honkarannassa, heillä on neljä lasta.
Jaana Selander

Aviopari eri puolueissa ehdolla, Leena Liike Nytissä, Lassi-Pekka Kokoomuksessa

Kiuruveden kuntavaaleissa on erikoinen asetelma. Aviopari Leena ja Lassi-Pekka Pöksyläinen edustavat eri puolueita. Leena Pöksyläinen on ehdolla Nyt Liikkeen -listoilla, Lassi-Pekka Kokoomuksen.

Leena ja Lassi-Pekka Pöksyläisellä on maatila Honkarannassa. Leena Pöksyläinen nousi viime syksynä esiin, kun hän puolsi kyläkoulujen säilyttämistä.
– Tein päätöksen lähteä kunnallisvaaliehdokkaaksi, sillä päivä päivältä turhautuminen nykyiseen menoon on kasvanut, Pöksyläinen kirjoittaa Facebook-sivuillaan.
– Jotakin muutoksia päätöksientekoon on saatava, mielellään rakenteellisia. Jossakin kohtaa Kekkosen sanat: ”saatanan tunarit” on kaikunut mielessä.

Pöksyläisen valinta on Liike Nyt, sillä puolue tarjoaa erilaisen puoluekodin.
– Tahdon olla mukana luomassa jotakin ihan uutta. Liike Nyt on pienenä puolueena altavastaaja ja altavastaajan rooli sopii minulle.

Leena Pöksyläinen sanoo suhtautuvansa intohimolla kaikkeen minkä hän päättää aloittaa, joten työmäärä ei häntä pelota.
– Arki tuo haasteensa, mutta niin ne on aikataulut loksahtaneet aikaisemminkin.

Leena Pöksyläinen valmistuu tänä keväänä AMK agrologiksi. Hän sanoo maatalouden olevan intohimo ja työ.
– Maaseudun elinvoimaisuuden lisääminen ja yrittäjyyden edellytysten parantaminen on päämääräni. Tämä kaupunki elää ja hengittää maataloudesta ja siellä on valtava tulevaisuuden potentiaali. Maaseudun perheiden viimeinen lähipalvelu, kyläkoulut, täytyy pyrkiä säilyttämään ja mitään ennakointia koulujen lakkautuksiin ei tule ajaa. Kaikki lapset ansaitsevat terveen koulunsa ja kohtuulliset koulumatkat.

Pöksyläinen sanoo, että keskustan koulujen kiinteistöselvitys ja mahdolliset yhdistämiset täytyy miettiä tarkoin.
– Ensin tutkitaan ja sitten hutkitaan. Itse kannatan erillistä pienempää alakoulua ja yhdistettyä yläkoulua ja lukiota. Megakouluun en lämpene. Joskus pienuus on suuruutta, mutta isompia hartioita kaipaan sote-palveluihin, sekä seutuyhteistyön lisäämiseen. Tässäkin pitäisi unohtaa kuppikuntaisuus ja rohkeasti ajaa seutuyhteistyötä esimerkiksi tekniselle puolelle.

Leena Pöksyläinen toivoo, että nukkuvien puolue olisi pienin puolue, sillä seuraava valtuusto tulee päättämään historiallisesti suurista asioista.
Pöksyläinen näkee, että puolueiden rajat ovat pienenemässä koko ajan, hänen mielestään kuppikuntaista kyräilyä ei tarvita ollenkaan.
– Yhteistyö Kiuruveden hyväksi on mahdollista puoluerajoista huolimatta. Tästä hyvänä esimerkkinä on suurin tukeni ja elämäni merkittävimmän henkilön, rakkaan puolisoni Lassi-Pekan ehdokkuus eri puolueessa, Kokoomuksessa.

Leena Pöksyläisen mielestä Kokoomuksessa arvot ovat kohdallaan ja tekemisen meininkiä.
– Ilahduttavaa on myös heidän nuori ehdokkaansa Aino Tiihonen. Nuorten ääntä valtuustoon kaivataan. Ääntenlaskutavasta huolimatta pidän kunnallisvaaleja ennen kaikkea henkilövaaleina. Aina on syytä saada työhön ja edustukseen pätevin, ei puoluekirjaltaan sopivin.

Lassi-Pekka Pöksyläinen sanoo kunnioittavansa vaimonsa Leenan puoluevalintaa.
– Koen, että minun on helpompi toimia kokoomuksessa tasapuolisemmin kuin muissa puolueissa, missä on hyviä kavereita ja läheisiä. Olen saanut ryhmältäni haluamani tuen ja olen halunnut myös tukea heitä parhaalla mahdollisella tavalla. Vaikka olemalla hiljaa somessa pyörivistä asioista, mitkä ovat minulle tärkeitä.

Maaseutu tärkeä

Myös Lassi-Pekka Pöksyläiselle maatalous ja maaseutu ovat tärkeitä, sillä Kiuruvesi elää maataloudesta.
– Minulle ei ole ”oikeita ja vääriä” yrityksiä. Kaikki yrittäjät on yhtä tärkeitä, oli se sitten pieni perhetila tai Ponssen kokoinen suuryritys. Minulle tärkeää on myös vastuullinen taloudenpito turvaamaan palveluja ja hyvinvointia mahdollisuuksien mukaan. Tätä tukemaan pitää saada yritystyytyväisyys nousemaan ja tätä kautta yrittäjyyttä lisää.
Pöksyläinen näkee, etteivät yritykset halua suoraa, vastikkeetonta rahaa, kunnan kannattaa hänen mielestä miettiä, mitä kannattaa tuottaa itse ja mitä ulkoistaa ja tätä kautta tukea yrittäjyyttä.

Puolue vaihtui monelta

Tulevissa kuntavaaleissa on ehdokkaana kaksi puolueen vaihtajaa. Yrittäjä Ari Kärkkäinen oli viime kuntavaaleissa ehdolla Kokoomuksen listoilla ja nyt kuuluu Liike Nytin ehdokkaisiin. Kokoomuksen Arto Tikkanen on näissä vaaleissa perussuomalaisten ehdokkaana.
Myös Erkki Rintakuusi oli pitkään Kokoomuksen edustaja, nyt hän pyrkii valtuustoon perussuomalaisissa. Niin ikään viime vaaleissa Kokoomuksen ehdokkaana ollut Tanja Mähönen on vaihtanut puolueen Liike Nytiin.

Kyläkouluaktiiveja

Kuntavaaliehdokkaana on keskustan listoilla liikunnanopettaja ja maatalousyrittäjä Markku Siponen, myös hän profiloitui viime syksynä kyläkoulujen puolestapuhujana ja laski varjobudjetin. Niin ikään varastoesimies Teemu Kattainen oli aktiivisesti mukana puolustamassa Rytkyn koulua. Hän on ehdolla keskustan ryhmässä.

PS nosti ehdokasmäärää

Kokoomuksella oli viime kuntavaaleissa 25 ehdokasta, tähän mennessä ehdokkaita on saatu 10. Keskustalla on nyt 26 ehdokasta. Viime vaaleissa ehdokkaita oli 35. Kristillisdemokraateilla oli viime vaaleissa neljä ehdokasta, nyt kolme. Perussuomalaisilla oli viime kuntavaaleissa 7 ehdokasta, nyt 18. Vasemmistoliitolla oli viime vaaleissa 25 ehdokasta, nyt 21. Liike Nyt on uusi puolue Kiuruvedellä, Liike Nytillä on 18 ehdokasta.

Valtuustoon valitaan Kiuruvedellä 29 valtuutettua. Nykyisessä valtuustossa on 33 valtuutettua: Keskusta (17), Kokoomus (6) , KD (1), Vasemmistoliitto (7) ja PS (2). Valtuutettujen keski-ikä on tällä hetkellä 48 vuotta, naisia valtuutetuista on 39 prosenttia. Viime kuntavaaleissa valtuustoon valittiin 16 uutta valtuutettua, 17 istuvaa valtuutettua uusi paikkansa.
Nykyisistä valtuutetuista ehdolla ovat keskustasta Tommi Tikka, Mira Kokkonen, Sisko Toivanen, Risto Juntunen, Emmi Tikkanen, Juha Nieminen, Minna Lapveteläinen, Mikko Remes ja Eero Kyllönen, vasemmistoliitosta Rauno Pikkarainen, Sirpa Piippo, Sami Piippo ja Pentti Ahponen, kokoomuksesta Janne Peltola, Ahti Kilvensalmi, Sari Lappalainen, Raimo Partanen, Tuija Kastari, perussuomalaisista ehdolla ovat Kauko Huttunen ja Juha Tapaninen ja kristillisdemokraateista Maritta Grönfors.