Vieraskynä (muokattu 25.3. 14:56) Kiuruvesilehti

Vuosisadan Oiva muutos

Tuomo Tikkanen

MAA- JA METSÄTALOUSTUOTTAJAIN Keskusliitto täytti 100 vuotta 2017, mutta Kiuruveden yhdistys on perustettu 5 vuotta myöhemmin. Ensi vuonna onkin paikallisen yhdistyksen juhlavuosi, jota tulemme kyllä juhlistamaan. Järjestön historiaan mahtuu monia muutoksia, joista nyt uusinta järjestöuudistusta ”Oivaa” on valmisteltu noin kolme vuotta. Kyse on isosta periaatteellisesta muutoksesta, jossa uudistetaan niin jäsenmaksuperusteet kuin koko järjestön jäsenpalvelujen rakenne ja sisältö vastaamaan paremmin tämän ajan tarpeita. Iso muutos näkyy nyt jäsenille uusina jäsenmaksuperusteina, joissa nyt samanlainen tila maksaa suunnilleen yhtä suurta jäsenmaksua riippumatta siitä, missä päin Suomea tila on. Jatkossa myös tuotantosuunta vaikuttaa jäsenmaksun suuruuteen. Kiuruveden yhdistyksessä maksujen muutokset ovat onneksi kohtuullisen pieniä.

”OIVA” näkyy jäsenille uutena jäsenpalvelualustana, josta tulee löytymään kaikki jäsenpalvelut yhdestä paikasta, oli sitten kyseessä maatalous, metsä tai henkilöjäsen. Järjestön jäsenpalvelut ja jäsenedut on eriytetty toisistaan selkeiksi kokonaisuuksiksi ja koulutus ja viestintä on nostettu uudelle tasolle. MTK on uusinut koulutusstrategiansa ja entistä enemmän pyrimme tarjoamaan koulutusta ja ajankohtaistietoa, joka suoraan hyödyttää jäseniä heidän omassa yritystoiminnassaan. Kuluneen vuoden aikana keskusliitto on panostanut erityisesti sähköiseen jäsenviestintään järjestön tiedotukseen edunvalvonnasta, joita on toteutettu joka kuukauden ensimmäinen torstai-ilta verkkotapahtumina.

TEKNISET uudistukset ovat isossa organisaatiossa vaikeita eivätkä kaikki ole menneet kivuttomasti, kuten moni jäsen on sen huomannut. Uudistukset ovat kuitenkin olleet välttämättömiä, jotta järjestöstä saadaan kaikki tehot irti muuttuneessa maailmassa. Edunvalvontaa tarvitsemme jatkossakin monella tasolla, paikallisesti, maakuntatasolla, pääkaupungissa ja erityisesti EU tasolla Brysselissä.

VIIME vuosi on ollut erityinen vuosi maatiloilla monella tapaa. Onneksi maaseudulla olemme välttyneet suuremmilta korona tartunnoilta, mutta myös maatilojen toimintaan tautiuhka on tuonut monenlaisia muutoksia. Vierailuja, tapahtumia, kokouksia, koulutuksia ja muuta kanssakäymistä on jouduttu rajoittamaan merkittävästi ja suuri osa toiminnasta on siirtynyt etätapaamisiksi verkkojen välityksellä. Maatilat hoitavat nykyisin isojenkin asioiden neuvotteluja verkkokokouksina, jossa kumppanit ja asiantuntijat voivat olla aivan eripuolilla Suomea. Tämä on jopa avannut uusia mahdollisuuksia käyttää aina alan parasta asiantuntijaa, ajankäytön ja kustannusten jäädessä kohtuullisiksi.

TIETOVERKKOJEN merkitys on kasvanut tässä maatilojen ja maaseudun ”digitalisaation muutoksessa”. Etäopiskelu ja verkkotapahtumat edellyttävät varmatoimisia ja häiriöttömiä tietoliikenneyhteyksiä. Tietoverkkojen parantaminen onkin monen tahon tavoitteena ja oleellinen osa, mikäli aiomme pärjätä jo lähitulevaisuuden haasteissa. Maallemuutto riippuu oleellisesti siitä, että voimme tehdä työtämme ajasta ja paikasta riippumatta. Toivottavasti Savon Kuituverkko Oy pääsee jatkossa kehittymään ja panostamaan alueemme tietoverkkojen rakentamiseen entistä kattavammaksi.

Kirjoittaja on MTK-Kiuruveden varapuheenjohtaja.