Hautausmaita on kuvattu kristillisessä perinteessä lepopaikaksi.
Jaana Selander

Pääsiäisaamuna veisataan hautausmaalla 

Pääsiäisjuhlaa aloitetaan Kiuruvedellä sunnuntaina 4.4. auringon noustessa klo 6.30, kun hautausmaalla veisataan Siionin virsiä. Pääsiäisaamuna on veisattu Kiuruvedellä ennenkin, ja nyt perinnettä jatketaan uudessa paikassa aiempaa varhaisempaan kellonaikaan.

Pastori Miikka Huuskosen mukaan tilaisuuden ajoitus juontuu suoraan pääsiäisjuhlan aiheesta. Kristityt muistavat silloin naisia, jotka auringon noustessa tulivat katsomaan Jeesuksen hautaa mutta löysivätkin sen tyhjänä. Opetuslasten tuska Jeesuksen kuolemasta muuttui hämmennykseksi ja iloksi, kun he saivat kuulla viestin: hän oli noussut kuolleista ja voittanut kuoleman vallan.

Hautausmaita on kuvattu kristillisessä perinteessä lepopaikaksi ja Jumalan pelloksi, jossa vainajat odottavat ylösnousemusta ja uutta elämää. Kiuruveden pääsiäisveisuissa osallistujien ajatuksiin voivatkin nousta ne rakkaat, jotka on jo laskettu haudan lepoon. Noihin muistoihin liittyvän surun rinnalle nousee pääsiäisen viesti: Kuolema ei ole elämän päätös vaan välietappi. Elämällä on viimeinen sana.

Ulkotilassa osallistujien on helppo pitää koronaepidemian vaatimat turvavälit. Suositeltavaa on ottaa mukaan kasvomaski. Siionin virsiä voi veisata Kiuruvedellä myös pääsiäismaanantaina 5.4., kun jumalanpalveluksen jälkeen klo 11.15 kirkossa on seurat.

Tapahtumaa ovat järjestämässä Kiuruveden seurakunta ja Herättäjä-Yhdistyksen Kiuruveden paikallisosasto.