Samuli Vihervirran mukaan Hydrohex herättää yleensä huomiota altaan reunalla ja houkuttelee kuntoilemaan matalalla kynnyksellä. Videot näyttävät mallia oikeaoppisista liikkeistä. Kuva: Aku Laatikainen
Urheilu (muokattu 30.3. 14:44) Aku Laatikainen

Digiä altaan reunalle – Hydrohex toi virtuaalivesiliikunnan uimahalliin

Korona-aikana on otettu digiloikkaa yhdessä jos toisessakin paikassa.

Näin on käynyt myös Kiuruveden uimahallissa, jonne saatiin äskettäin virtuaalivesiliikuntaa mahdollistava Hydrohex.

Kyseessä on suomalainen liikuntasovellus, joka asennettiin altaan reunalla olevaan vedenkestävään tablettitietokoneeseen jokunen viikko sitten. Kiuruveden liikuntasihteerin Lassi Myllylän mukaan menossa on kolmen kuukauden kokeilu, jonka jälkeen päätetään jatkosta käyttökokemusten ja taloudellisten resurssien puitteissa.

Samuli Vihervirta, joka on Hydrohexin myyntipäällikkö ja yksi perustajista, otti minuun yhteyttä alkuvuodesta ja tarjosi mahdollisuutta kokeilla Hydrohexiä. Ajattelimme, että tämähän voisi olla ihan mielenkiintoinen ja hyödyllinen, Myllylä selvittää.

– Hydrohexin saaminen oli siinäkin mielessä hyvä asia, että viime aikoina emme ole voineet tarjota niin paljon ohjattuja vesijumppia kuin normaalisti. Tässäkin mielessä Hydrohex tuli hyvä saumaan, Myllylä perustelee.

Virtuaalinen valmentaja

Mutta mistä tarkalleen ottaen on kyse? Annetaan puheenvuoro Samuli Vihervirralle, joka vieraili viime viikolla Kiuruvedellä.

– Hydrohex on monipuolinen, helppokäyttöinen ja suomenkielinen vesiliikuntasovellus, jota voi käyttää altaan reunalla olevan vedenkestävän kosketusnäytön avulla. Hydrohexiä voisikin sanoa virtuaaliseksi personal traineriksi ja ryhmäliikunnanohjaajaksi.

Vihervirran mukaan sovelluksessa on valittavana kymmeniä erilaisia vesiliikuntaohjelmia aina alkeistasolta vaativiin treeneihin, joita ovat olleet laatimassa liikunta-alan ammattilaiset.

– Kuntoilija voi valita muun muassa fitness-ohjelmaa, klassista vesijumppaa, rentoutusohjelmaa ja niin edelleen. Halutessaan voi harjoittaa koko vartaloa tai vain tiettyjä kehonosia. Lisäksi on mahdollisuus alku- ja loppuverryttelyihin.

– Treenien pituudet vaihtelevat, sillä lyhimmät ovat vain kymmenen minuuttia ja pisimmät 40 minuuttia. Kun yhden harjoituksen on tehnyt, niin Hydrohex vielä suosittelee, että mitä kannattaisi kokeilla seuraavaksi.

Hydrohexin ohjelmat jaotellaan niin sanottuihin perusohjelmiin ja premium-ohjelmiin. Perusohjelmat sopivat hyvin yksilöille ja pienille ryhmille, ja ne ovat käytettävissä koska tahansa uimahallin aukioloaikoina.

– Perusohjelmien käyttö on yksinkertaista. Tarvitsee vain valita kosketusnäytöltä mieleinen harjoitus ja käynnistää se. Tämän jälkeen ruudulle ilmestyvät video-ohjeet, jotka opastavat tekemään liikkeet oikealla tavalla ja oikeanmittaisen ajan. Hydrohex arvioi myös muun muassa kalorinkulutusta.

Premium-ohjelmat ovat puolestaan audiovisuaalinen elämys, jotka liikuttavat ja ilahduttavat suuriakin ryhmiä. Ohjeiden ohella ihmisiä innostaa musiikki.

– Ne voi aikatauluttaa alkamaan haluttuna ajankohtana, esimerkiksi ryhmäliikuntakalenterin mukaan, Vihervirta selvittää.

Kuten muitakin älylaitteiden liikuntasovelluksia, myös Hydrohexiä päivitetään säännöllisesti. Vaikka siis kävisi koko tarjonnan läpi, voi päivityksen myötä tulla täysin uuttakin testattavaa ja vanhoihin harjoituksiin uusia nyansseja.

– Toistaiseksi olemme keskittyneet enemmän jumppapuoleen, mutta kehitteillä on muun muassa uintiharjoituksiakin.

Vihervirran mukaan Hydrohex on suunniteltu toimimaan perinteisten ohjattujen vesijumppien rinnalla.

– Joissakin uimahalleissa liikunnanohjaajat käyttävät Hydrohexiä heidän ohjatuilla tunneillaan näyttääkseen oikeita liikkeitä ja tekniikoita. Tällöin ohjaaja voi keskittyä enemmän vaikkapa ryhmän kannustamiseen. Kehitämme parhaillaan myös lisäominaisuuksia, jotta ohjaajat voivat hyödyntää Hydrohexiä vielä paremmin omassa liikunnanohjaustyössään.

Kasvava suomalaisyritys

Hydrohexin ideoija on turkulainen Tommi Wallenius, joka on harrastanut uintia lapsuudesta saakka ja ollut uimahalleissa ja kylpylöissä töissä useita vuosia. Hän halusi luoda liikuntapalvelun, jonka välittämiseen ei tarvita ihmistä ja jota kuntoilija voisi käyttää silloin kun hänelle itselleen parhaiten sopii.

– Kuntosaleilla tällaisia virtuaalisia treenimahdollisuuksia on jo jonkin aikaa ollut hyvinkin monipuolisesti, ja nyt sellaiset ovat mahdollisia myös uima-altaassa, sanoo Samuli Vihervirta, joka ryhtyi Walleniuksen yrittäjäkaveriksi.

Hydrohex on ollut markkinoilla vasta muutaman vuoden, mutta ehtinyt jo levittäytyä kymmeniin uimahalleihin ja kylpylöihin ympäri Suomen. Myös ensimmäiset ulkomaiset asiakkaat on saatu ja kasvua haetaan aktiivisesti koko ajan.

– Olemme saaneet positiivista palautetta kaikenikäisiltä käyttäjiltä. Mukavaa, että täällä Kiuruvedelläkin oltiin kiinnostuneita Hydrohexistä ja toivottavasti ihmiset ottaisivat tämän omakseen.

Kiuruveden ohella Hydrohex löytyy muun muassa Iisalmen ja Nivalan uimahalleista.