Taitilijanimeltään Katnes, Kati Niemi, odottaa aikaa, jolloin ihmiset voivat taas turvallisesti kokoontua livemusiikin äärelle. KUVA: TUUKKA NYGÅRD
Kulttuuri, Musiikki (muokattu 30.3. 15:22) Jaana Selander

Katnesin laulujen maisema Koskenjoelta

Kiuruvetisjuuriselta Kati Niemeltä (o.s. Hyvönen) on ilmestynyt omakustanteinen debyyttisingle Drop The Mask. Kati Niemen ensimmäinen single julkaistaan pitkäperjantaina 2.4.
– Olen vihdoin päässyt elämässäni siihen pisteeseen, että alan julkaista omaa, itsekirjoittamaani musiikkia artistinimellä Katnes. Kiuruveden lapsuudenmaisemat Koskenjoella ovat hyvin vahvasti läsnä lauluja kirjoittaessani ja osa mielenmaisemaa, johon tarinat sijoittuvat, Kati Niemi kertoo Kiuruvesi-lehdelle.

Kati Niemen taiteilijanimi on Katnes. Hän on laulaja ja laulunkirjoittaja Oulusta.

Kati Niemi on elättänyt itsensä jo vuosia muusikon ja laulunopettajan töillä.
– Inspiroiduin isoäitini kanssa käydyistä keskusteluista ja aloin kirjoittamaan lauluja suomalaisiin tositarinoihin pohjautuen.

Laulajana Niemi on ottanut vaikutteita yli genrerajojen ja löytänyt oman äänensä pohjoisen indie-folkin kuvailevista lyriikoista ja akustisista äänimaisemista.

Katnesin taustalla vaikuttavat kitaristi Petri Kuusela, basisti Jaakko Konttila (Lanai, Lauri Peisterä, Emilia Aarnio), rumpali Tuomas Jaatinen (Dark Flood) ja kosketinsoittaja Joonas Karjalainen (Suvi Teräsniska).
– Drop the Mask -kappaletta äänittäessä studiosta sattui löytymään Nummelan harmoonitehtaan kaunis polkuharmooni, joka antoi musiikkiin luonnollista hengittävyyttä. Akustinen kitara, kontrabasso ja perkussiot luovat orgaanisen pohjan Kati Niemen kirkkaalle ja sielukkaalle äänelle.

’Drop the mask’ kertoo ihmisten välisestä yhteydestä. Joskus on haastavaa olla rehellinen itselleen ja muille siitä, millainen ihminen aidosti on.
– Laulu rohkaisee siihen, että uskaltaisimme olla avoimesti epätäydellisiä ja pyytää apua silloin kun sitä tarvitsemme, Niemi kuvailee.

Tämä kappale on lauluntekijä Kati Niemen debyytti laulunkirjoittajana ja artistina. Hänen musiikkinsa on yhdistelmä akustisia kitaroita ja kauniita melodioita, jotka vievät kuulijan suomalaiseen mielenmaisemaan, järvien rannoille ja sumuisiin metsiin.

Katnes odottaa aikaa, jolloin ihmiset voivat taas turvallisesti kokoontua livemusiikin äärelle. Tulevien viikkojen ja kuukausien aikana Katnes tulee julkaisemaan myös lisää musiikkia.
Niemi oli Kiuruveden tenavatähti vuonna 1998. Hän valmistui Kiuruveden lukiosta vuonna 2007. Niemi lähti Ouluun opiskelemaan muusikoksi ja musiikkipedagogiksi. Nyt hän opettaa Oulun koservatoriossa rytmilaulua.