Postia (muokattu 9.4. 10:49) Jaana Selander

Kaukaa katsottuna ajankohtaisia asioita

Uolevi Kärkkäinen

Kun satunnaisesti käy Kiuruveden torilla, näyttää, että aika on pysähtynyt. Tosiasiassa pinnan alla on meneillään runsaasti ajankohtaisia ja epäilemättä kuntalaisia kovasti kiinnostavia asioita. Kuntavaalien lähestyessä keskusteluaiheita pitääkin olla, joiden kautta kaupunkilaiset kokevat mihin kaupunkia pitää kehittää. EU, ydinvoima tai maahanmuutto eivät liene Kiuruvedellä päällimmäisiä kuntavaaliaiheita? Tai jos ovat, niin silloin aliarvioidaan äänestäjiä.

Viimesyksyiset aktiiviset keskustelut ja päätökset (toistaiseksi) koulujen tulevaisuudesta siirsivät todellisia ongelmia uudelle valtuustolle. Kehottaisinkin kaikkia valtuustoehdokkaita ja ennen kaikkea uusia senaattoreita tutustumaan hirsi- ja puurakentamiseen, varsinkin jos päädytään koulujen keskittämiseen keskustaan.
Tässä voisi palata 1900-luvun alun vuosikymmenille, jolloin kylille perustettiin kansakouluja ja paikalliset metsän omistajat velvoitettiin luovuttamaan rakennuspuita uudelle koululle. Mitä jos tulevalle koululle jokainen kyläkunta lahjoittaisi sovitun määrän hirsiä, joista rakennukset sitten hirsitalotehtaalla valmistettaisiin? Ainakin Kiuruveden maine yhteisöllisenä kaupunkina saisi julkisuutta? Ja jos vielä lahjoittajan nimi tulisi johonkin hirteen, niin säilyisipä tuleville sukupolville jotakin ainutlaatuista.

Jokin aika sitten tässäkin lehdessä oli laaja kirjoitus, jonka sanoma oli, että tuulivoima on saatanasta ja sitä ei pitäisi sallia rakentaa tänne. Kummallista, että Keski-Pohjanmaalla on useita kuntia, joihin tuulivoima on ollut tervetullut jo kymmenen vuotta ja lisää rakennetaan. Samalla kunnat ja maanomistajat saavat mukavasti verotuloja. Joku kunta jopa miljoonan vuodessa.
On tunnettua, että tuulivoimasta voi syntyä joitakin ongelmia, mutta niin syntyy siitäkin, jos kaupungin verotulot laskevat ja veronmaksajat vähenevät. Olen nähnyt Tanskassa, Puolassa, Portugalissa ja Espanjassa tuulivoimaloita muutaman sadan metrin päässä asutuksesta. Lieneekö lainsäädäntö erilaista vai ihmiset kuuroja?
Mielestäni tuulivoimaa pitäisi suorastaan houkutella Kiuruvedelle, onhan meillä mäkiä ja saloja, joissa oleilee vain niitä kuuluisia susia ja karhuja. Ymmärtääkseni Suomen hallitus suunnittelee käytettävän EU:n koronatukirahoja vihreään energiaan siirtymiseen. Siis oltaisiin Kiuruvedelläkin ajan pulssilla ja lopetettaisiin ajattelu, että ”hyvä juttu, kun ei tule minun takapihalleni”

Olen seurannut ihmetellen keskusteluja ja päätöksiä valokaapelirakentamisesta Kiuruvedellä viime vuosina. En varmaankaan ymmärrä kaikkia yksityiskohtia, mutta miksi keskustan verkko halutaan jättää eroon sivukylien verkoista? Tai ehkä päinvastoin? Olen ihmetellyt, miksi sivukylien verkontarvitsijat (maatalousyrittäjät) ovat olleet lähes hiljaa? Onko tämä rusinoiden noukkiminen pullasta kuntademokratian tasa-arvon mukaista, hyvät senaattorit? Nyt kun hallitus EU:n koronatukipaketin muodossa lupaa 50 miljoonaa euroa haja-alueiden verkkoyhteyksien parantamiseen, pitäisi olla haukkana jonossa ja ensimmäisenä!

En halua moittia kiuruvetisiä yrittäjiä, onhan kaupungin palveluaste monilta osin hyvällä tasolla. Mutta aika helposti yrittäjyyttä voisi nostaa jokapäiväisiin tarpeisiin. Kaupungin keskustassa asuu tuhansia ihmisiä, etenkin vanhuksia, joiden juuret ovat maaseudulla ja jotka ovat tottuneet omavaraistalouteen. Tällä tarkoitan vihannesten ja marjojen viljelyä ja keräilyä, kalastusta, kukkien kasvatusta jne. Miksi kaupungissa ei synny (varsinkaan kesäaikaan) torimyyntiä em. tuotteille. Investoinnit toiminnan aloitukseen ovat kohtuulliset, myynti- tai markkinointikustannukset minimaaliset. Torimyynti loisi sitä yhteisöllisyyttä, jota varmaan kaikki kaipaavat. Sivutoimisena lisäansiot olisivat tervetulleita ja raha jäisi kotikaupunkiin. Voisiko kaupunki, Martat, 4H-kerho tai jokin muu taho jotenkin rohkaista yrittämiseen järjestämällä koulutusta? Tällainen ”sulle-mulle” -toiminta voisi luoda muutakin aktiviteettia?

Kirjoittaja on Kiuruvesi-seuran puheenjohtaja Vantaalta