Vieraskynä Jaana Selander

Onneksi on edes vaalihumua

Tomi Rönkkö

Ikävä kyllä Korona ei vieläkään ole antanut periksi, vaan on pakottanut jatkamaan erilaisia rajoitustoimia. Välillä tuntuu, ettei kukaan tiedä, mitä ohjeita ja suosituksia on voimassa ja mitkä vasta tulossa. Yrittäjiltä vaaditaan paljon ja osa on joutunut tekemään todella kipeitä ratkaisuja toiminnassaan. Koronaähky alkaa vaivata.

Onneksi tulevat kunnallisvaalit tuo muutakin ajateltavaa, no niitäkin on jo kertaalleen siirretty, ja vaalien lisäksi mielenkiintoa tuo uuden ” heimojohtajan ” valinta.

Tulevat vaalit ja kaupunginjohtajan valinta puhuttavat ja koskettavat nyt ehkä enemmän kuin vuosikymmeniin, ei pelkästään Covidin aiheuttaman uutisointiköyhyyden vuoksi, vaan vallitsevan kuntatalous- ja elinkeinotilanteen takia.

Tein sen verran tutkivaa journalismia ja pyysin jokaista Kiuruvedellä toimivaa puoluetta lähettämään tärkeimmät vaaliteemansa minulle. Kiitos niistä, lähes jokaiselta sain ne. Vaaliprinsiippejä lukiessa merkille pantavaa oli, miten yksimielisiä puolueet ovat yrittäjyyden ja hyvän elinkeinopolitiikan tärkeydestä paikkakunnallemme. Hienoa, jos tämä on sisäistetty yli puoluerajojen. Toivottavasti yrittäjyyden nostaminen kärkiaiheisiin ei jää pelkästään puhe- ja kirjoitusasuihin. Yrittäjät ovat todellakin ansainneet arvostuksensa, sillä he ottavat sosiaalista, henkistä ja taloudellista riskiä työllistäessään itsensä ja usein myös monia muita. He pitävät katukuvan pirteänä ja tarjoavat kuntalaisille korkealuokkaisia tuotteita ja palveluita. Kiuruveden yrittäjien palveluita käytetään yhä enenemässä määrin myös ulkopaikkakuntalaisten toimesta.

Tulevalle kaupunginjohtajalle olemme asettaneet kovia odotusarvoja. Kannattaa kuitenkin muistaa, että sateentekijöitä ei välttämättä ole olemassa. Yksi henkilö ei välttämättä pysty mahdottomiin. Tuleva kaupunginjohtaja tarvitsee tukipilareikseen tulevia luottamushenkilöitä sekä yhteistyökykyä virkamiehiltä. Kunnallisvaalien jälkeen puolueiden ja näiden ääniharavain on syytä olla rehellisiä itselleen puntaroidessaan, riittääkö oma-aika, kiinnostus ja tietotaito luottamustehtävien piikkipaikoille. Työ taloustilanteen parantamiseksi, uusien yritysten saaminen tai muuttotappion hillitseminen vaatii sitoutumista ja tulee olemaan vaativa tehtävä.

Yrittäjät järjestää 5.5.2021 yhteistyössä Kiuruvesi-lehden sekä kaupungin kanssa vaalipaneelin Kiurusalissa. Paneeliin on kutsuttu edustaja jokaisesta paikkakunnallamme toimivasta puolueesta. Tilaisuus striimataan ja siitä tiedotetaan tarkemmin huhtikuun aikana. Oletuksena on, että jonkunlaiset rajoitustoimet ovat tuolloinkin voimassa. Olen varma, että aikaiseksi saadaan napakka ja asiallinen vaalipaneeli.

Viime keskiviikkona istuuduimme täyttämään Savon Yrittäjien ja Pohjois-Savon liiton laatimaa yrittäjäystävällinen kunta arviointia. Arvioinnissa oli mukana kaupungin johtaja, kaupungin hallituksen puheenjohtaja, yritysneuvoja sekä kuusi eri alojen yrittäjää. Tulokset julkistetaan 10.4. Vahva kutina on, että menestymme paremmin kuin viime kevään Suomen Yrittäjien kuntabarometrissä. Kiuruvesi on saatu tielle, joka vie sitä elinvoimaisempaan suuntaan. Nyt vaan kaasua, mutta ammattitaidolla, ettei mennä metsään. Muistakaa tukea paikallista yrittäjyyttä ja ostetaan palvelut ja tuotteet Kiuruvedeltä.

Hyvää ja aurinkoista kevättä kaikille!

Kirjoittaja on Kiuruveden Yrittäjien puheenjohtaja.