Patsas on lumesta tehty, joten aurinkoisina päivinä se tahtoo kutistua olemattomiin.
50-vuotta sitten (muokattu 30.3. 14:32) Kiuruvesi-lehti

Ystävät on protesti nykyajan kylmälle maailmalle

– Joko tälle on nimi keksitty?
– Nii eipä vielä. Mikähän tuolle muuten sopisi nimeksi? Joku tuommoinen Ystävät voisi ehkä käydä? Jos laitetaan esimerkiksi Nainen ja lintu, se ei vielä sano paljoa. Mutta kun sanotaan Ystävät, niin siinä jo ilmenee, että tämä nainen on hellä lintujen ystävä.– Viipyikö tuossa kauan?
– Yhtenä iltana minä sen tein.
Toivo Ryhäsen pihamaalla koivujen alla istuu nainen ja syöttää lintua polvellaan olevasta kulhosta.
Nainen on siitä erikoinen, että se viihtyy hyvin kylmässä, mutta alkaa sulaa lämpimässä. Keskiviikon auringossa se jo kutistui, koska se on tehty lumesta. Patsas näkyy hyvin tiellekin, josta ohikulkijat ovat sitä ihastelleet.
Ryhäsen talo on asemalle mentäessä oikealla ennen kerrostaloja. Taiteilija teki ison lumimöykyn, josta sitten hahmotteli ja veisti naisen istuvaan asentoon veitsellä.
Patsas ei muuten ole Ryhäsen ainoa. Hän on nimittäin vuosien mittaan tehnyt patsaita savesta ja tarkoitus on vielä muovailla isompikin naishahmo. Malliltaan ehkä samanlainen kuin tämäkin lumesta tehty.
– Minulle iski kipinä yhtenä iltana ja muovailin tämän naisen. Linnun asettelin sen vuoksi, että patsas olisi toiminnallinen ja elävämpi. Naisethan ovat muutenkin helliä ja huolehtivaisia. Heissä on aihetta tällaiseen patsaaseen. Nykyaika on kova ja kylmä. Minä halusin tämän patsaan vastapainoksi nykyajan kovuudelle ja ilmentämään naisen hellyyttä.
– Lumesta tällaista on vain hankala tehdä. Eikä tämä kai kestäkään kauan, kun aurinko rupeaa paistamaan. Tämän naisen tukan laitoin laineille ja pitkäksi putoukseksi, koska sellainen tukka näyttää mukavalta. Lisäksi se tukee käytännöllisesti kumarassa olevaa päätä. (Kiuruvesi-lehti 7.4.1971)