Kiuruvesi haluaa pitää oikomishoidon lähipalveluna Kiuruvedellä.
Uutiset (muokattu 1.4. 7:42) Jaana Selander

Kaksi hammaslääkäriä oikomishoitoon Kiuruvedelle

Kaksi hammaslääkäriä tekee oikomishoitoja yhden päivän aikana kuukaudessa Kiuruvedellä. Kaupunginhallitus oli maanantaina Teams-yhteyden kautta yhteydessä  Ylä-Savon Sote kuntayhtymän terveysjohtaja Eija Jetsolaan ja ylihammaslääkäri Tiina Lampeen oikomishoidon tiimoilta. Palvelusopimusneuvotteluiden mukainen lähipalvelu – kaksi hammaslääkäripäivää oikomishoitoa Kiuruvedellä kuukaudessa – täyttyy. Oikomishoitopalvelun siirtäminen Iisalmeen on närkästyttänyt useita kiuruvetisiä vanhempia, kun lapsia joudutaan kuljettamaan Iisalmeen ja sen takia joudutaan pahimmillaan ottamaan monta tuntia vapaata töistä.

Hallituksen ja Ylä-Savon Sore -kuntayhtymän asiantuntijoiden välisessä kokouksessa todettiin, että palvelusopimusneuvottelussa ei syksyllä 2020 selkeästi neuvoteltu oikomishoidosta. Palvelusopimusneuvotteluissa keskusteltiin suun terveydenhuollon ostopalvelusopimuksen irtisanomisesta, josta Kiuruvesi maksoi noin 60 000 euroa vuodessa.Palvelusopimusneuvotteluissa ei tullut esille kilpailutuksen mahdollinen vaikutus oikomishoitoihin Kiuruvedellä. Kiuruveden kaupunki oli valmis kilpailutukseen, tinkimättä kuitenkaan lähipalvelusta. Sote irtisanoi oikomishoidon erikoishammaslääkärin ostopalvelusopimuksen liian kalliina. Oikomishoitoonerikoistuneiden hammaslääkäreiden rekrytointitilanne osoittautui kuitenkin haastavaksi seutukunnalle. Nyt kuntayhtymässä on oikomishoitoon erikoistunut hammaslääkäri.

Ylä-Savon Sote -kuntayhtymä ohjaa asiakaslähtöisesti harvemmin palveluja tarvitsevat Iisalmeen ja sellaiset potilaat, jotka tarvitsevat enemmän ja useammin palveluja, ohjataan Kiuruvedelle. Soten asiantuntijoiden mukaan tilanne Kiuruvedellä on erittäin hyvä, koska oikomishoitoja tekevistä hammaslääkäreistä on pulaa ympäri Suomen. Lisäksi Kiuruvedellä suuhygienistit tekevät oikomishoidon toimenpiteitä erikoishammaslääkärin hoitosuunnitelman mukaisesti.

Oikomishoitoa antavista hammaslääkäreistä on valtakunnan tasolla pulaa.

Asiakaat alle 17-vuotiaita

Oikomishoidon asiakkaana ovat pääsääntöisesti alle 17-vuotiaat kuntalaiset. Palvelusopimuksen2019 mukaan suun terveydenhuollon peittävyys alle 17-vuotiaissa  on 92 prosenttia. Palvelusopimuksen 2021 tietojen mukaan peitto alle 17-vuotiaissa vuonna 2020 oli 90,14 prosenttia javuonna 2021 85,29 prosenttia. Toimintakulut yhteensä vuonna 2019 olivat 1 033 588 euroa. Suun terveydenhuoltopalvelut yhteensä vuodelle 2021 ovat 1 050 365 euroa. Vuoden 2021 palvelusopimuksessa suun terveydenhuollon talousarvio kasvaa Kiuruvedellä noin 200 000 euroa (6,5 %).