Taneli Tenhunen sanoo keksineensä varsin hyvin tekemistä poikkeusaikana. Harjoittelun ohella sisältöä arkeen ovat tuoneet hallitus- ja valmennustyöt Kuopion Tennisseurassa. Kuva: Taneli Tenhusen kotialbumi
Urheilu (muokattu 6.4. 15:55) Aku Laatikainen

Yli vuoden odotus ohi – Taneli Tenhunen palasi tenniskisoihin

Kiuruvetislähtöisellä pyörätuolitennispelaajalla Taneli Tenhusella päättyi toissa viikolla pitkä odotus, kun hän palasi kilpakentille 13 kuukauden koronatauon jälkeen. Tenhunen osallistui Englannin Loughboroughssa järjestettyyn ITF2-tason turnaukseen.

– Oli kyllä mahtavaa päästä pitkästä aikaa kisaamaan ja saamaan ottelukokemusta. Myös hyvät treenit maailman valioiden kanssa olivat arvokasta antia. En ollutkaan aikoihin nähnyt muita pyörätuolitennispelaajia, iloitsee Tenhunen, joka on korona-aikana lyönyt keltaista karvapalloa lähinnä pystypelaajien kanssa.

Turnaus oli odotetun kovatasoinen, sillä viime aikoina kansainväliset kisat ovat olleet harvassa. Avausottelussa oikeakätistä Tenhusta vastaan asettui maailmanlistan 18. sijalla oleva Japanin Daisuke Arai, jolle 90. sijaa pitävä Tenhunen kärsi tappion.

– Pääsin kuitenkin jatkamaan pelejä niin sanotussa alakaaviossa, jossa etenin aina semifinaaliin saakka. Yhteensä pelasin viikon aikana kolme kaksinpeliä ja yhden nelinpelin.

– Kyllähän se odotetun hankala turnaus oli pelillisesti. Yli vuoden kisatauko väistämättä näkyi otteissani. Lisäksi viimeisessä matsissa minulla oli pientä olkapääkipua, joten jouduin pelaamaan koko ottelun käytännössä ilman ykkössyöttöä. Ja kuten sanottua, turnauksen taso oli todella kova. Mutta täytyy silti olla tyytyväinen, että pitkästä aikaa pääsin mukaan tällaiseen tapahtumaan.

Järjestelyt Englannissa olivat Tenhusen mielestä viimeisen päälle hyvin hoidetut.

– Kaikki koronavirukseen liittyvät turvatoimet oli otettu huomioon erinomaisesti. Ennen turnausta jokainen osallistuja testattiin kaksi kertaa ja vielä turnauksen aikanakin kertaalleen.

Hotellihuoneesta sai poistua ainoastaan harjoittelemaan ja pelaamaan, ja maskipakko oli voimassa kaikkialla muualla paitsi hotellihuoneessa ja tenniskentällä. Kyllä siellä oli turvallinen olo.

– Lisäksi kotimaahan palattua piti asettua karanteeniin ja Suomessakin minulla oli vielä koronatestit.

Korona muutti arkea

Tenhunen oli ollut edellisen kerran turnauksessa helmikuussa 2020. Tuolloin oli tarkoitus jatkaa ahkeraa kisaamista, jotta unelma Tokion paralympialaisista toteutuisi.

Sitten tuli kuitenkin koronavirus, joka pani suunnitelmat uusiksi.

– Viime vuoden maaliskuussa turnauskalenteri tyhjeni yhtäkkiä ja maailmanranking jäädytettiin. Myös Tokion paralympialaiset siirrettiin vuodella eteenpäin. Vasta viime syksynä turnauksia alettiin pikku hiljaa järjestää uudelleen, mutta en kuitenkaan lähtenyt vielä silloin reissuun, koska kuulun koronaviruksen riskiryhmään, sanoo vuonna 2014 munuaisensiirron saanut Tenhunen.

Vaikka alkuun olo olikin tyhjä, alkoi Tenhunen pikku hiljaa nähdä korona-ajassa myös valoisia puolia.

– Kun ei ollut kisoja, niin minulle jäi hyvin aikaa olla mukana Kuopion Tennisseuran toiminnassa. Olen ollut aktiivinen jäsen seuran ja tennishalliyhtiön hallituksissa. On ollut hyvin antoisaa kehittää minulle niin tärkeän seuran ja lajin toimintaa.

– Lisäksi olen tehnyt jälleen valmennushommiakin. Tämä kaikki on ollut hyvää vastapainoa omalle treenaamiselle, vaikka tavallaan on ollut rankkaakin yhdistellä eri juttuja. Mutta eipähän ole ollut ainakaan tylsää, Tenhunen hymähtää.

Tenhusen mukaan tenniksellä menee tällä hetkellä Suomessa hyvin. Tennis on yksi niistä lajeista, joka on kasvattanut suosiotaan korona-aikana. Esimerkiksi turvavälit toteutuvat tenniskentällä mainiosti eikä fyysistä kontaktiakaan vastapuoleen ole.

– Kuopion Tennisseurassa on tällä hetkellä pelaajia noin 250 ja jäseniä noin 500. Valmentajia on kolme päätoimista ja neljä tuntivalmentajaa. Pystymme tarjoamaan monipuolisesti kurssitoimintaa, yksilövalmennusta ja niin edelleen.

Tenhunen on seurannut ilolla myös uusien, nuorten suomalaisten huippupelaajien kehitystä. Yksi hyvä esimerkki on Emil Ruusuvuori, joka on omalta osaltaan tuonut lajille paljon näkyvyyttä valtakunnallisissa medioissa.

Tokio yhä mielessä

Korona-aikana on myös ollut runsaasti aikaa harjoitteluun. Tenhunen sanookin treenanneensa kenties enemmän kuin koskaan.

– Tasaisen ahkerasti paiskin hommia koko viime vuoden. Olihan se pidettävä itsensä hyvässä kunnossa, jotta oli valmiina kilpailutoiminnan jatkumiseen.

Tenhunen kuitenkin myöntää, että tilanne oli henkisesti raskas. Etenkin huippu-urheilija kaipaisi elämäänsä selkeitä päämääriä, joita kohti tähdätä, mutta koronan vuoksi tarkempia suunnitelmia oli hankalaa tehdä.

– Kisojen kohtaloa puntaroitiin aina muutama kuukausi kerrallaan ja koko ajan ne vain siirtyivät eteenpäin. Kyllähän se oli melko stressaavaa elää niin suuressa epätietoisuudessa.

Tenhunen ei osaa vielä sanoa, että milloin hän pelaisi seuraavan kerran.

– Nyt huhtikuussa olisi Turkissa turnaus, mutta maan hankalan koronatilanteen vuoksi ei taida olla järkevää lähteä sinne. Mutta eiköhän viimeistään toukokuussa tule taas kisattua. Tarkoitus on kuitenkin pelata mahdollisimman paljon tänä vuonna.

Myös elo-syyskuun vaihteessa pidettävät Tokion paralympialaiset kiinnostavat kovasti, vaikka paikkajako sinne onkin vielä hieman hämärän peitossa.

– Ei siis auta kuin tehdä parhaansa ja katsoa mitä tapahtuu.

Uransa jatkosta 35-vuotias Tenhunen ei osaa vielä sanoa.

– Se on kuitenkin varmaa, että tämä vuosi mennään vielä täysin urheilun ehdoilla. Loppuvuodesta puntaroin urani jatkoa tarkemmin. Siihen vaikuttavat niin oma motivaatio kuin myös taloudellisetkin seikat.

– Lisäksi maailmantilanteella on merkitystä, sillä tässä lajissa on paljon matkustamista ja turnauksia ympäri maailmaa. Pitää katsoa, että miten hankalalta koronatilanne vaikuttaa.

– Onneksi minun ei kuitenkaan tarvitse tehdä päätöstä ihan vielä, ja luotan kyllä siihen, että tämän vuoden lopulla olen jo asian suhteen viisaampi, Tenhunen hymyilee.