PUHTI-hankkeen projektityöntekijä Elina Erholtz ja kursseilla käynyt Leena Aksela kannustavat molemmat ihmisiä hyödyntämään hankkeen tarjontaa.
Uutiset Aku Laatikainen

PUHTI antoi puhtia Leenalle

Viime syksynä käynnistyneessä PUHTI – Puhtia tielle työelämään -hankkeessa on juuri saatu toinen kurssikokonaisuus päätökseen ja kokemukset ovat olleet hyviä. Muun muassa Leena Aksela kertoo olevansa tyytyväinen, että päätti lähteä mukaan.

– Viime syksynä näin hankkeen esitteen ja ajattelin, että tuossahan on juuri minulle sopiva juttu. Otin yhteyttä projektityöntekijä Elina Erholtziin ja onneksi muitakin kiinnostuneita oli sen verran, että saimme ryhmän kasaan ja pääsimme aloittamaan helmikuussa kurssit, Aksela kertaa.

– Itse kaipasin apua muun muassa CV:n ja työhakemusten päivittämiseen sekä vinkkejä siihen, kuinka tekisin itseäni tunnetuksi työmarkkinoilla. Mielestäni olen saanut apua juuri näihin asioihin, hän kiittelee.

– Samoin tuli uutta tietoa erilaisista työllistämismalleista, kuten vaikkapa Kiuruveden Urheilijoiden pyörittämästä toiminnasta. En tiennyt tästä vielä aikaisemmin kovin hyvin.

Aksela on myös tyytyväinen moniluku- ja digitaitojensa kehittymiseen.

– Niitä tarvitsee nykyään ihan joka päivä.

Yksi kohokohta kursseilla olivat yrittäjävierailut.

– Vaikka itselläni ei olekaan haaveita yrittäjyydestä, oli vierailuista silti hyötyä. Sain uusia näkökulmia työnhakuun, kun yrittäjät kertoivat, millainen työnhakija heille jää yleensä mieleen ja millaisia ominaisuuksia hyvällä työntekijällä heidän mielestään on.

– Se oli silmiä avaavaa, kun aloin pohtia millaisena muut mahdollisesti näkevät minut ja mitä hyvää minussa on ja missä voisin kehittyä työntekijänä. Tällaisista opeista oli hyötyä esimerkiksi avoimen työhakemuksen tekemisessä, mitä niin ikään kursseilla harjoiteltiin.

Aksela kokee saaneensa lisää rohkeutta tilanteisiin, joissa otetaan yhteyttä potentiaalisiin työnantajiin. Hän sanookin päässeensä äskettäin työharjoitteluun, joka alkaa toukokuussa Kiuruvedellä.

Hän suosittelee PUHTI-hanketta kaikenikäisille, joilla on mahdollisuus lähteä mukaan ja halua edistää omaa työuraansa.

– Monenlaista kurssia on tullut elämässä käytyä, mutta tämä kokonaisuus on ollut poikkeuksellisen hyvä. Paitsi että olen tykännyt sisällöstä, on meillä ollut myös mukava porukka. Ehkä se johtuu siitä, että tähän osallistuminen on vapaaehtoista, jolloin ihmisten motivaatio on yleensä parempi.

– Kaiken lisäksi tämä on osallistujille maksuton ja kurssien aikataulut on saatu soviteltua hyvin kaikille sopiviksi. Täällä saa myös hyvin henkilökohtaista ohjausta.

Uusia ideoita

Elina Erholtz kertoo, ettei seuraavaa ryhmää ole vielä aloitettu. Sellainen kuitenkin pannaan pystyyn heti, kunhan vain tarpeeksi osallistujia löytyy.

– Vapaita paikkoja on useita, joten nyt vain rohkeasti ottamaan yhteyttä ja hakemaan kursseille, joissa saa mukavaa oppia ihmiseltä ihmiselle, Erholtz kannustaa.

Uusiakin ideoita PUHTI-hankkeessa on kehitelty. Esimerkiksi erilaisia yritysyhteistöitä on viritteillä.

– Toukokuussa on puolestaan luvassa PUHTI-hankkeen tutustumislauantai, jolloin kuka tahansa työikäinen voi käydä tutustumassa kurssitarjontaan.

Kesällä on tarkoitus kokeilla kerran viikossa tapahtuvaa ohjauspäivää.

– Kyseessä on kevyt ohjaamotyyppinen ratkaisu, jonka puoleen voisi kääntyä opiskeluun ja työnhakuun liittyvissä asioissa, mikäli ihminen ei ole aivan varma, että mitä kysyä ja keneltä. Ohjaamo sitten ohjaisi oikeaan suuntaan, Erholtz selvittää.

Kunhan kesä tulee ja sää sallii, on aikeissa järjestää ulkoryhmiäkin.

– Samoin on päätetty, että alamme jatkossa tarjota lyhytkursseja. Normaalisti kurssit ovat 2–3 kuukautta, mutta lyhyet olisivat vain 2–4 viikkoa. Uskon, että joillekin nämä sopivat paremmin.

Uusien ideoiden ohella vanhojakin on edelleen käytössä: yksilöllistä ohjausta tarjotaan, samoin CV:n päivittämis- ja työhakemusten laadinta-apua.

PUHTI-hanke kestää vielä tämän vuoden eli 2021 loppuun saakka.