Jaana Selander

Vappupuheita

Rauno Pikkarainen

Kiuruvedellä rangaistaan verotuksella erityisesti palkansaajia ja eläkeläisiä. Tuloveroprosentti on maan korkeimpia, silti sen tuotto on vajaat 21 miljoonaa. Kiinteistöveroja kertyy 1,5 miljoonaa, joka jakautuu maapohjineen vakituisen asunnon veroon, joka on myös Suomen korkeimpia, hieman yli miljoona. Loput tulee maapohjineen yleisestä kiinteistöveroprosentista, joka on minimissä Suomen alhaisin ja sen tuotto on alle 0,5 miljoonaa.

Kiuruveden kiinteistöverotus rankaisee erityisesti eläkeläisiä, jotka elävät kansaneläkkeen varassa, asuivatpa he sitten vuokralla tai omistusasunnossa. Jos yleistä kiinteistöveroprosenttia korotettaisiin, se ei rankaisisi vanhoja, jo maatilatoiminnan lopettaneita tiloja, sillä vero peritään navetan poistoarvon mukaan. Tällä hetkellä vero on 0,93 prosenttia, siis 1000 euron poistoarvosta 9 euroa 30 senttiä ja 10 000 euron poistoarvosta 93 euroa. Jos vero korotettaisiin yhteen prosenttiin, vastaavat summat olisivat 10 ja 100 euroa eli korotusta olisi joko 70 senttiä tai 7 euroa. Lisäksi toimivien maatilojen kiinteistövero on vähennyskelpoinen valtionverotuksessa tai osinkoverotuksessa.

Tulojen lisäämiseksi tarvitsemme enemmän työssä käyviä ihmisiä. Tähän tarvitaan tekoja, ei vain puheita. Keskustankin valtakunnan vaaliohjelmassa on tukea ulkopaikkakunnilla työssä käyviä, jotta maaseutu säilyy asuttuna. Mutta Kiuruvedellä keskustan vaaliohjelmassa ei ole tukea työssä käyville. Eikä se olisi ollut loogista, sillä keskustahan lakkautti Kiuruvedellä olleen ulkopaikkakunnilla töissä käyvien matkatuen ja siirsi sen maatalousyrittäjien lomitustueksi sijaisavussa. Vasemmiston mielestä työssä käyviä ja verotuloja kunnan kassaan tuovia pitää tukea esimerkiksi lasten päivähoidon osalta siten, että työssä käynti on mahdollista ja se helpottuu.

Maan vasemmistohallitus poistaa terveydenhoidosta 1.7.2021 alkaen sairaanhoitajan vastaanottomaksun. Tämä on erittäin hyvä uutinen ikääntyneille ja monisairalle ihmisille helpottaen heidän terveyttään ja talouttaan. Ylä-Savon Sotessa sairaanhoitajan vastaanottomaksu otettiin käyttöön tällä vaalikaudella. Erityisen hanakasti maksun käyttöönottoa halusivat ja ajoivat Perussuomalaiset, kokoomus ja keskusta. Ainoana maksua vastusti vasemmistoliitto. Tukea ei saatu edes SDP:ltä.

Kiuruvedelle rantautunut Liike Nyt mainostaa valmiutta tehdä yhteistyötä kaikkien kanssa, mutta onko se totta? LiikeNytin Harkimo ja Suomen Yrittäjien Pentikäinen hehkuttavat sitä, että kaikkien pitää ryhtyä yrittäjiksi tai itsensä työllistäjäksi. Ajavatkohan he pienyrittäjien etua, vai sittenkin suuryrityksien halpatyövoiman saantia, jotta ne voivat maksimoida voittonsa ja siirtää ne veroparatiiseihin? Tämä ajatus herää väkisinkin, kun tietoon on tullut, etteivät yrittäjät luota eläketurvaansa. He jäävät eläkkeelle jäädessään kansaneläkkeen varaan, koska eivät ole voineet maksaa eläkemaksuja, koska kilpailutukset ovat niin tiukkoja, ettei ylimäärästä tuloa jää, jos aikoo voittaa kilpailun.

Ja Kiuruvesi rankaisee kiinteistöverotuksella juuri eniten kansaneläkkeen varassa eläviä, kuten kirjoituksen alussa toin esiin.

Kirjoittaja on Ylä-Savon Sote -kuntayhtymävaltuuston varapuheenjohtaja, Kiuruveden valtuuston 1. varapuheenjohtaja (vasemmistoliitto)