Tulevana lauantaina annetaan vain ensimmäisiä koronarokotuksia.
Korona, Uutiset (muokattu 15.7.2021) Aku Laatikainen

Ylilääkärin mukaan syytä koronapaniikkiin ei ole – nuoria kaivataan rokotukselle

Ylä-Savon Sote -kuntayhtymän alueella on 2.7. jälkeen vahvistettu nyt kaikkinensa viisi uutta koronavirustartuntaa Iisalmessa ja yksi Kiuruvedellä. Kaikki tartunnan saaneet henkilöt on asetettu eristykseen THL:n ohjeiden mukaisesti.

Kuntayhtymän ylilääkäri Jarno Rieppo haluaa samalla rauhoitella kansalaisia.

– Vaikka alueellamme on todettu viimeisten kahden viikon aikana uusia tartuntoja, ei ole syytä paniikkiin, sillä kaikki tartunnat liittyvät entisiin tartuntaketjuihin. Näihin tartuntaketjuihin liittyvä perusteellinen selvitystyö on saatu valmiiksi. Jokaisen vahvistetun tartunnan lähde on siis selvillä ja kaikki koronatartunnan saaneet on asetettu eristykseen ja heidän lähipiirinsä karanteeniin.

Mahdollisten altistumisten lähteenä Iisalmessa vain yksi henkilö 

Perjantaina 9.7. ja lauantaina 10.7. Iisalmessa on voinut altistua koronavirustartunnalle. Kyseessä on tämänhetkisten tietojen mukaan vain yksi ulkopaikkakuntalainen henkilö, joka on liikkunut sekä Ysäri Iisalmi -ulkoilmatapahtumassa että muualla Iisalmessa. Alla ovat vielä tarkat tiedot paikoista ja ajoista, jolloin tartunnalle on voinut altistua:

Perjantai 9.7.

Ysäri Iisalmi -tapahtuma kello 16.00–23.30.

Stella-yökerho kello 00.00–04.30.

Lauantai 10.7.

Sokos Hotel Koljonvirta kello 13.00–13.30.

Hesburger kello 13.30–14.00.

Ysäri Iisalmi -tapahtuma kello 16.00–23.30.

Kaikkien henkilöiden, jotka ovat oleskelleet yllä mainituissa paikoissa aikoina, jolloin koronavirustartunnalle on voinut altistua, kehotetaan tarkkailemaan vointiaan. Koronavirustestiin on hyvä hakeutua matalalla kynnyksellä, jos oireita ilmaantuu.

Nuoria kaivataan koronarokotukselle

Ylä-Savon Soten alueella rokotetaan tällä hetkellä kaikkia alueen yli 16-vuotiaita, sekä 12–15 -vuotiaita 1. ja 2. riskiryhmiin kuuluvia nuoria.

– Juuri nyt erityisen tärkeää olisi rokottaa mahdollisimman laajasti alueemme nuorta väestöä. Koronarokote suojaa myös nuoria vakavalta koronavirustaudilta, sanoo Rieppo.

– Vapaita koronarokoteaikoja on tällä hetkellä hyvin saatavilla Iisalmessa ja Kiuruvedellä. Nopeimmin koronarokotusajan saa varattua eTerveyspalvelun kautta. Avaamme uusia rokoteaikoja rokotteiden saatavuuden mukaan.

– Lämmin kiitos kaikille kesän aikana tehosterokotteen ottaneille. Toinen rokoteannos on tärkeä, jotta rokotteen suojateho vahvistuu sekä koronaviruksen kantamuotoa että virusmuunnoksia vastaan. Toinen annos myös varmistaa, että suoja kestää mahdollisimman pitkään. Alueellamme sovituista rokoteajoista onkin pidetty hyvin kiinni, sanoo Rieppo.