Milla Kaikkonen voitti naisten alle 65 kilon sarjan. Kaikkonen menestyi SM-kilpailuissa Pajulahdessa ottaen omassa sarjassaan SM-hopeaa. Kuva: Anu Laitinen
Otevoima, Urheilu

Kiuruvetiset veivät otevoimailun voittosijat kotikisoissa

Kiuruvetiset veivät voittosijat lauantain otevoimakilpailuissa Kiuruvedellä. Kilpailussa tehtiin uusia Suomenennätyksiä sekä sivuttiin niitä. Milla Kaikkonen, Anne Vuorikoski, Pekka Lähderinne sekä Jouni Mähönen veivät kilpailusarjat nimiinsä.

Kiuruvedellä käytiin otevoimailun neljän lajin virallinen kilpailu, jossa osallistujia oli yhteensä 17. Naisten sarjoista oteltiin alle 65 kiloa ja 65 + kiloa. Miehissä niin ikään alle 85 kiloa ja 85 +kiloa -sarjat. Voittajiksi kaikissa neljässä sarjassa suoritti Kiuruveden Urheilijoita edustava kilpailija.
Naisten sarjoista alle 65 kiloa meni otevoimailussa kyntensä jo näyttäneelle ja Pajulahden SM-kilpailussa hopeaa saavuttaneelle Milla Kaikkoselle. SM-kultamitalisti Aino Askalan tullessa toiseksi. Molemmat naiset saivat tulokseksi 7 pistettä. Naisten raskaammassa sarjassa voittajaksi suoriutui Anne Vuorikoski pistein 5,5.
Miesten alle 85 kilon -sarjan voittoon voimaili Pekka Lähderinne 6 pisteellä. Jouni Mähönen viimeisteli puolestaan miesten painavamman sarjan nimiinsä 5,5, pisteellä.

Tomi Kesti on SM-tason otevoimailija. Hän tuli kokeilemaan Kiuruvedelle onnistuisiko hän parantamaan omia tuloksiaan.

SM-mitalistit ottelussa

Kiuruvedelle saapui kovatasoisia kilpailijoita. Tomi Kesti Oulaisista on tuore SM-mitalisti ja yhtä lailla tuore otevoimailijakin.
– Aloitin noin puoli vuotta sitten tammikuussa. Urheilutaustaa minulla on muutama vuosi kiipeilyä ja olen myös harrastanut leuanvetoa, Kesti kertoo.
– Viime kesänä näin Yleltä koosteen otevoimailun silloisista SM-kisoista, niin siitä lähti innostus lähteä itsekin kokeilemaan tätä lajia.
Kestin ensimmäiset kisat oli pajulahdessa ja sieltä kotiin viemisinä oli SM-pronssia. Lauantain kilpailujen suhteen Kestin tavoitteet olivat omien suoritustensa parantamisessa. Arvokisoista seuraavaksi tähtäimessä Kestillä ovat MM-kilpailut Norjassa marraskuussa. Kesti kilpailee miesten alle 85 kilon sarjassa.
– Treeni on monipuolista. Aika tavalla se on käsipainotteista sekä maastavetoa.
Naisten SM-kultamitalisti Aino Askala tuli Kiuruvedelle suoraan lomareissusta.
– Hyvillä fiiliksillä lähden suoritusta tekemään, katsotaan nyt mitä tulee. Tulin suoraan lomalta tänne, olen ollut siskon luona Inarissa viikon, Askala kertoo.
– Treeniseuran kanssa on treenattu kerta kaksi viikkoon ja sitten itsenäisesti muut. Aika paljon minulla on ohjelmassa voimannostotreeniä, mistä kestää palautua, niin ei voi joka päivä tehdä.
Askalan lempilajit otevoimailussa ovat Apollo ja Saxon.

Pekka Lähderinne voitti miesten alle 85 kg-sarjassa 6 pisteellä.

Neljä lajia

Kiuruveden otevoimakilpailussa nähtiin neljä eri otevoimailun lajia ja voimia miteltiin miesten ja naisten sarjoissa eri painoluokissa. Otevoimakilpailuissa mitataan useiden eri lajien avulla monipuolisesti urheilijan otevoimaa. Lajeja ovat muun muassa paksujen akseleiden nosto maksimina tai toistoina, aikapidot, erilaiset pinch ja block nostot sekä legendaarinen yhden käden maastanosto.
Liiton kilpailuissa on seuraavat sarjat: naiset -55kg, -65kg, -75kg ja 75kg+, miehet -70kg, -85kg, -100kg ja 100kg+. Yli 40-vuotiaille nostajille on myös oma Masters-sarja niin miehissä, kuin naisissakin. Voimalajiliittto rekisteröi lajeista antidopingtoiminnan alaiset Suomen- ja Maailmanennätystulokset.
Kiuruvedellä lajeina olivat 50 mm akseli, saxon bar 80 mm, little big horn sekä silver bullet.
– Akseli poikkea tavallisesta maastavedosta siinä, että tavallisen akselin paksuus on 33 mm, Tässä tulee otevoima juuri tuon paksuuden vuoksi, sillä tarvitaan todella pitkät sormet, jotta ote yltäisi akselin ympäri, Pekka Lähderinne selvittää.
Liike käytännössä on veto ylös saakka ja kun tuomari antaa luvan, niin paino lasketaan hallitusti alas. Suoritus on hyväksytty, kun tuomari antaa hyväksymismerkin. Jos paino tippuu kesken suorituksen tai alas tuodessa, niin suoritus hylätään.
Saxon barissa tangon sijaan käytössä on neliskanttinen palkki josta nostamalla suoritetaan maastaveto.
– Ote tulee siten, että peukalot ovat toisella puolen ja muut sormet toisella, aivan, kuten puristaisi lankusta kiinni, Lähderinne kertoo.
Little big hornissa suoritetaan yhden käden nosto kartiomaisen ottimen avulla. Otin on kapeneva kartio, jonka ympärille yhden käden ote tulee. Haastavin laji Kiuruvedellä oli Lähderinteen mukaan silver bullet
– Laji on teknisin, sillä siinä tulee jousi, mitä puristetaan kämmenen sisällä. Asettelu on tärkeässä roolissa ja pelkällä puhtaalla voimalla siinä ei pärjää. Jousi tulee kämmeneen ja se puristetaan kiinni. Siihen tulee silver bullet, mikä puristetaan oikeasta kohtaa kiinni kahvojen väliin. Bulletissa roikkuu paino aivan kuten sarvessakin. Noston voi tehdä joko suoralle kädelle tai niin, että kyynär jää 90 asteen kulmaan. Tärkeintä on, että ranne pysyy suorana.
Lähderinne on tyytyväinen omiin suorituksiinsa ja hän kannustaakin lajin pariin uusia ihmisiä.
– Parasta on itse käydä kokeilemassa, niin lajista saa oikean kuvan, mitä se on.