(muokattu 3.1. 8:08) Jaana Selander

Hillotolppia lähipalveluiden kustannuksella

Leena Pöksyläinen

Meillä on käsillä ensimmäiset aluevaalit 23.1.2022. Hyvinvointialueet ottavat sosiaali- ja terveydenhuollon, sekä palo- sekä pelastustoimen vastattavakseen. Suomessa on sote-uudistusta yrittänyt saada aikaan useat hallitukset ja vuosien ajan, nyt se muutos on oikeasti käsillä. Harmillista tulevassa muutoksessa on kuitenkin poliittisten lehmän kauppojen seurauksena jo lähtökohtaisesti luotu rikkinäinen järjestelmä: hyvinvointialueita (21) on aivan liikaa, rahat menevät hallintoon ja uudistuksessa on unohdettu yksityisten palveluntuottajien laaja mukaan ottaminen. Valitettavasti uudistuksesta jätettiin valinnan vapaus pois.

Meillä Kiuruvedellä oli onni päästä valinnan vapauskokeiluun mukaan vuosina 2017-2019. Kiurukkaat varmasti muistavat, kuinka kokeilun aikana terveydenhuollon palveluihin pääseminen parani merkittävästi, kun osa asukkaista jakaantui Kunnanlääkäreiden asiakkaiksi. Hyvinvointialueuudistuksessa on valitettavasti unohdettu se tärkein: ihmisten pääsy palveluihin ja juuri lähipalveluihin. Suomessa julkinen puoli ei ikinä tule hoitamaan yksinään sote-palveluiden tuotantoa. Meillä on hoitojonoja ja ne tulee purkaa korottaen Kela-korvauksia ja laajentamalla palveluseteleitä, me tarvitaan yksityiset yritykset mitä enemmälti mukaan.

Maakuntahallinto ei ole mikään pieni hallinnon keskittämisorganisaatio. Aluevaltuustoon valitaan 69 aluevaltuutettua ja tämän lisäksi on suunniteltu poliittisesti täytettäviä lautakuntia, jaostoja, elimiä ja neuvostoja parisen kymmentä. ”Hillotolppia” ja kokouspalkkioita on siis luvassa niitä metsästäville. Tämän luotavan massiivisen hallintojärjestelmän kustannukset ovat suuret ja sitä lisää vielä keskustan, kokoomuksen ja sosiaalidemokraattien kannattama 5 000 euron tuki puolueille jokaisesta aluevaltuutetusta. Tämä ”piilopuoluetuki” on suoraan pois palveluiden tuottamiseen tarkoitetusta hyvinvointialueen budjetista. Uudistuksen keskiössä pitäisi olla palveluiden turvaaminen ja ihmisten hoitoon pääsy, eikä luottamushenkilöiden ja puolueiden rahan haaliminen omaan pussiin.

Meitä suomalaisia verotetaan kovalla kädellä ja se pitäisi näkyä palveluiden tasossa. Tulevassa uudistuksessa kuitenkin rahaa syydetään valitettavasti hallintoon ja rakenteisiin, palveluiden sijaan. Itse olen sitä mieltä, että me emme hyvinvointialueelle tarvitse joukkoa poliittisia lautakuntia, vaan sen sijaan meidän pitäisi perustaa asukas- ja henkilöstöfoorumeita, joissa saa toiminnan toteutukseen vaikuttaa oikeat asiantuntijat, eli palvelun asiakkaat ja palveluntuottajat. Liike Nytin perusajatus on, että ihmisiä kuunnellaan ja osallistutetaan päätöksentekoon jo valmisteluvaiheessa. Asukkaiden tulee myös saada avoimesti tiedotusta päätöksistä ja niiden perusteluista. Näen suurimpana hyveenä sen, että poliitikko kykenee avoimesti ja julkisesti perustelemaan päätöksensä, seisomaan mielipiteensä takana. Avoimuus on paras keino lisätä luottamusta politiikkaan.

Aluevaalit ovat tärkeät, syytä on käydä äänestämässä ja antaa vahva viesti Kiuruvedeltä, että meidän ääni halutaan kuulumaan jatkossakin. Aluevaltuustoon tarvitaan ihmisiä, jotka haluavat lähteä korjaamaan jo lähtökohtaisesti rikkinäistä järjestelmää. Käyttäkää ääntänne!

Kirjoittaja on Liike Nytin aluevaaliehdokas