Jaana Selander

Turvaa ja terveyttä kaikille pohjoissavolaisille 

Keskustan Pohjois-Savon piirin puheenjohtajisto

Pohjois-Savon Keskustan tavoite on vahva: jokaisessa kunnassa ja liitoskunnassa on oltava soteasema. Uudistus parantaa lähipalveluja ja palvelut tulevat kotiin myös digitaalisesti etävastaanottojen ja muiden teknisten sovellusten avulla. Kuitenkin niistä, joille digipalvelut eivät sovi, on pidettävä erityisesti huolta. Siksi Pohjois-Savon Keskusta onkin linjannut, että ikäihmisten palvelut ovat lähtökohtaisesti aina lähipalveluita. Uudistuksen keskiössä on asiakas itse.  Tuleva hyvinvointialue määrittelee alueensa palvelujen järjestämisen. Monissa kunnissa osa sosiaali- ja terveyspalveluista on ulkoistettu ja ne toimivat ostopalveluina. Tällaisia ostettavia palveluja ovat erimerkiksi tehostettu palveluasuminen, kotipalvelut ja erilaiset terapia- ja psykologipalvelut.  

Näitä ostopalveluja tuleva hyvinvointialue tarvitsee jatkossakin. Tarkoituksenmukaista on pitää huolta, että hyvin toimivat palvelut rakennetaan yhdessä kaikkien toimijoiden kanssa. Hyvinvointialue rakentuu yhteistyöllä yritysten, yhdistysten ja muun kolmannen sektorin kanssa. Hankinnoissa on suosittava kotimaista ja lähiruokaa sekä mahdollistettava paikallisten yrittäjien osallistuminen kilpailutuksiin.  

 Aluevaalit ovat myös lasten ja nuorten palveluiden vaalit. Opiskeluhuollon kuraattorit, koulupsykologit sekä terveydenhoitajat siirtyvät muun muassa hyvinvointialueelle. Kun koulu- ja muu terveydenhuolto ovat saman katon alla, mahdollista on myös, että kyläkoulun terveydenhoitajan vastaanotolla voisi vierailla muitakin kuin koululaiset. Miltä kuulostaa, että seuraavan influenssapiikin voisikin käydä ottamassa lähikoululla? Tai lääkärin voisi tavata diginä lähikoulun koneelta? Myös lasten neuvolapalvelut sekä ehkäisyneuvola on oltava helposti saatavilla.  

 Keskusta kantaa huolta myös kaikenikäisten asukkaiden mielenterveyspalveluiden riittävyydestä. Keskusteluapua ja tukea on saatava, kun maailma ympärillä myllertää. Pohjoissavolaiset voivat mielenhyvinvoinnin mittareiden mukaan huonosti: tässä on haaste, johon meidän on tartuttava.  

 Aluevaaleissa valitaan henkilöt, jotka päättävät, miten sosiaali- ja terveyspalvelut sekä palo- ja pelastustoimi Pohjois-Savossa järjestetään. Siksi vaaliteemamme on ”Turvaa ja terveyttä”. Älä siis jätä ääntäsi käyttämättä, vaan käy äänestämässä ennakkoon 12.1. – 18.1. tai vaalipäivänä 23.1.2022.  

 Kirjoittajina on Keskustan Pohjois-Savon piirin puheenjohtajisto:  puheenjohtaja Mira Kokkonen, Kiuruvesi , varapuheenjohtaja Auli Piiparinen, Leppävirta, varapuheenjohtaja Matti Kärkkäinen, Rautalampi