Kuvassa lantabiokaasulla kulkeva Valion maitoauto, joka operoi Valion Haapaveden tuotantolaitokselta. Kuva: VALIO
Maatalous, Talous (muokattu 4.7.2022) Jaana Selander

Vastaa Suomen Lantakaasun kyselyyn – tavoitteena teollinen biokaasulaitos Ylä-Savon alueelle

Suomen Lantakaasu kyselee kuinka paljon lantaa, syötettä, olisi saatavilla kiuruvetisiltä ja muilta, Kiuruveden ympärillä olevista kunnista.

Valio Oy ja St1 Oy perustivat alkuvuodesta yhteisyrityksen Suomen Lantakaasu Oy:n, jonka tavoitteena on toteuttaa teollisen kokoluokan biokaasulaitosinvestointi Ylä-Savon alueella. Laitos tulee käyttämään syötteinään maatalouden lantaa ja nurmea sekä turvallisia elintarviketeollisuuden sivuvirtoja.

Maatilojen on mahdollista rakentaa myös omia biokaasulaitoksia ja tuotetulle kaasulle on mahdollista saada luotettava myyntikohde. Laitoksessa lopputuotteeksi muodostuu nesteytettyä biokaasua (LBG), jolla tullaan Suomessa vastaamaan uusiutuvan polttoaineen kysyntään parantaen samalla Suomen energiaomavaraisuutta.

Tällä kyselyllä haluamme saada varmuutta syötteen alueellisesta saatavuudesta ja Ylä-Savon alueen energiapotentiaalista Suomen ensimmäisen suuren mittakaavan biokaasulaitoksen investointipäätöstä varten.

Kyselyyn maatilat pääsevät vastaamaan oheisesta linkistä:

https://q.surveypal.com/Nesteytetyn-biokaasun-tuotantolaitoksen-syotekysely-Yla-Savon-alueelle-Z4SpvSXkk3aSGWbD

Vastaukset ovat hankkeen toteutumiselle erittäin tärkeitä. Lantakaasussa toivotaan, että kysymyksiin vastattaisiin mahdollisimman laajasti. Vastauksia kyselyyn toivotaan lähiviikkojen aikana, kuitenkin viimeistään 31.8. Lantakaasu pyytää vastaamaan kyselyyn oman tilan näkökulmasta. Kyselyyn vastaaminen vie noin 15-20 minuuttia. Kommentteja tai palautetta kyselyyn liittyen toivotaan  sähköpostilla: Jaakko Luoma jaakko.luoma@valio.fi, Robert Harmoinen robert.harmoinen@valio.fi