K-Rauta Kiuruveden myyjä Jari Kärkkäinen sanoo, että pelletille riittää hyt ottajia. Kuva: JAANA SELANDER
Puheenaihe, Uutiset (muokattu 6.10.2022) Jaana Selander

Energiapulaan ja sähkökatkoihin varaudutaan – pelletti myydään liki main käsistä

Kiuruvetiset varautuvat energiapulaan, sähköhinnan nousuun ja mahdollisiin sähkökatkoihin monin eri keinoin. Esimerkiksi pellettikauppa käy nyt kuumana.

– Pelletin saatavuus on tällä hetkellä kuuma kysymys. Pelletin hinta on melkein tuplaantunut ja pelletistä on pulaa.  Juuri saimme täydennystä varastoon, mutta myyntiä joudumme säännöstelemään. Pellettiä on meiltä kysytty jopa tukkukauppaan ja ihmiset ovat ostaneet sitä nettikauppamme kautta ympäri Suomen, K-Raudan myyjä Jari Kärkkäinen kertoo.

K-Rautaan pelletti tulee Versowoodilta ja Pro Pelletiltä, pelletin raaka-ainetta on tullut paljon Suomeen myös Venäjältä, mutta nyt tuonti on loppunut sodan aiheuttamien pakotteiden takia.

K-raudasta myydään pellettiä kymmeniä rekkalasteja vuoteen.

– Heikolta vaikuttaa tuleva talvi ja syksy, Suomessa on jo kauppapaikkoja, joissa myydään ei oota. Kannattaa varata pellettiä ajoissa, ei ainakaan kannata sitten vasta lähteä liikkeelle, kun säkin pohja häämöttää, sillä silloin ei välttämättä pellettiä ole tarjolla, varoittaa Kärkkäinen.

Kärkkäinen suosittelee myös miettimään pelletillä lämpiäviin omakotitaloihin varalämmitysjärjestelmää talven varalle.

Valmakaupassakin pelletti menee heti

Myymäläpäällikkö Veli-Pekka Kastarinen Osuuskunta Maitosuomen Valmakaupasta kertoo niin ikään, että pelletistä on pulaa. Myymälään saatiin perjantaina pellettilasti, mutta se meni kolmelle asiakkaalle kahteen päivään.

– Pellettipula johtuu siitä, että teollisuus käyttää pellettiä ja heillä on pitkät sopimukset.

Kastarisen mukaan Venäjältä on tullut kolmasosa pelletistä ja nyt sitä ei ole, joten kysyntä kohdistuu kotimaiseen pellettiin.

Kastarinen kertoo, että Saksassa pellettitonni maksaa 800 euroa, Suomessa ei olla näissä lukemissa, vaan tonnista pellettiä saa vielä ainakin pulittaa 400-500 euroa.

– Kannattaa siis talven tarpeet varata, suosittaa myös Kastarinen.

Kauppahallissa kysytään myös traktorikäyttöisiä aggregaatteja. Niissä on kuitenkin pitkät tilausajat.

Hyvin on kuitenkin Kiuruveden maatiloilla varauduttu mahdollisiin sähkökatkoihin, aggregaatti on jo olemassa monella tilalla, kun aikanaan Kiuruvedellä sai tukea aggregaatin ostoon.

Aggregaatti tuottaa perussähköä

Varaavia takkoja ja uuneja rakennetaan nyt ahkerasti.

Myös K-Raudasta on ostettu 110 kilowatin tehoisia aggregaatteja sekä kuluttajille suunnattuja 2-6 kilowatin tehoisia pienempiä aggregaatteja.

– Jos sähkökatko tulee, saadaan aggregaatista perussähköä kodin koneisiin, jääkaappiin, pakastimeen ja kahvinkeittimeen, Kärkkäinen sanoo ja huomauttaa, että aggregaatista ei ole toki isompaan sähköntarpeeseen. Suuritehoisella aggregaatilla saadaan sitä vastoin vaikka tarvittaessa lehmät lypsettyä.

Myös kaasulämmittimiä on kysytty viime aikoina varauduttaessa energiapulaan. Kaasulämmittimiinkin Kärkkäinen ennakoi saatavuusongelmia.

Kaasulämmittimellä saadaan pidettyä sisätiloja lämpimänä esimerkiksi sähkökatkon aikana.

– Kaasulämmittimiä on ollut vielä, mutta eipä ole kylmää ja pakkastakaan, moni on kylläkin jo käynyt katsomassa laitteita.

Myös kaasun hinta on noussut jonkin verran, nousu on kuitenkin maltillista, muutamia euro per 11 kilon kaasupullo.

K-Raudassa kysyttyjä ovat olleet myös ilmalämpö- ja maalämpöpumput.

Pumppujenkin suhteen Kärkkäinen ennakoi saatavuusongelmia, hyllystä löytyy suoraan enää muutamia malleja. Pumppujen saatavuutta vaivaa komponenttipula. K-raudasta Kiuruvedeltä on kyselty myös ilmalämpöpumppuja ympäri Suomea.

Aurinkosähköjärjestelmiäkin menee

Aurinkosähköjärjestelmienkin kysyntä on kasvanut ja näidenkin systeemien kohdalla on jouduttu nostamaan osin kädet pystyyn komponenttipulan takia.

– Meillä ei ole varastossa paneeleita, vaan paneelit on tilattu sen mukaan mitä asiakas haluaa ja millainen on kohde, K-Raudan Jari Kärkkäinen sanoo.

Aurinkosähkö ei hirveästi auta talvipakkasilla. Kun energiaa tarvittaisiin eniten lämmitykseen, ei aurinko paista, eikä järjestelmä tuota energiaa.

– Kesällä tulee aurinkosähköä yllin kylin myydä valtakunnan verkkoon.

Kesämökeillä on usein käytössä 12 voltin aurinkosähköjärjestelmät. Omakotitalojen aurinkosähköjärjestelmistä voi ylimäärän energiasta myydä valtakunnan verkkoon.

Brikettiäkin kysytään

K-Raudassa kysytään myös brikettiä, viime talvena brikettiä meni tasaisesti, vaikka ei ollut energiakriisiä.

– Epäilen, että kun lämmityskausi alkaa, tulee kysyntää. Briketti on tiiviimpää kuin puu, ja näin tehokkaampaa kuin puu, Kärkkäinen toteaa.

Ihmiset laittavat lisäeristyksiä taloihinsa, myös ovia ja ikkunoita tiivistetään. Jopa ulko-ovia on vaihdettu.

– Hittituote on ollut oven tiivistyspaketti, Kärkkäinen jatkaa.

Niin ikään led-valaisimet ja led-polttimot ovat menneet nyt hyvin kaupaksi. Myös uunien kysyntä on lisääntynyt.

– Takkoja, leivinuuneja ja pönttöuuneja kysytään, paljon rakentavat uuneja myös kappaletavarasta, Kiuruvedellä on hyviä muurareita.

Asiakkailla on huoli

Jari Kärkkäiselle on asiakkaiden kautta piirtynyt huoli energian hinnasta ja energian saatavuudesta.

– Ja toki se itseänikin huolettaa. Itse en ole juuri varautunut, oma taloni lämpiää puulla ja sähköllä.