Outi Honkaviita ei vielä tiedä, kuinka laajaksi Lempo-tuoteperhe kasvaa, kuvassa kaksi hilloketta, perushilloke ja hotinpi versio. Kuva: JAANA SELANDER
UUSI YRITYS, Uutiset, Yrittäjyys (muokattu 20.10.2022) Jaana Selander

Oujes! Lempo-chilihilloke sytyttää – Outin kehittelemä tomaatti-paprika-chilituote pääsi S-marketin Paikallisiin tuotteisiin

OMG! Sairaan hyvää. Vaikkapa tortillawrapsiin. Outi Honkaviita valmistaa Lempo-chilihilloketta, joka sopii moneen eri ruokaan potkua antamaan.

Chilihillokkeet maistuvat pienille ihmisille ja isommille ihmisille. Jotkut kaipaavat vielä hottiakin hotinpaa makua.

Outi Honkaviita on saanut Lempo-chilihillokkeitaan myyntiin muun muassa Kiuruveden S-Markettiin ja K-Supermarkettiin. PeeÄssän tuoreimmassa asiakaslehdessä Tänään Honkaviidan Lempo-chilihilloke on mainittu Meidän maakunnasta -juttukokonaisuudessa. Juttuun on koottu tuotteita, jotka on valmistettu Pohjois-Savossa. Alueelta lähtöisin olevat tuotteet tunnistaa Paikallinen tuote tai Meidän maakunnasta -hyllyreunamerkinnöistä. Kiuruvedeltä listauksessa on Honkaviidan Lempo-chilihillokkeiden lisäksi Pasi Tossavaisen perunat ja mansikat.

– S-market on yksi jälleenmyyjä. Pikkuhiljaa tulee uusia. Lempoa on myynnissä Väisäsen kotilihan myymälöissä ja Iisalmen Kauppahallissa sekä Pyhäjärven ABC:n lähituotemyymälässä. Peltohovissa hilloketta on Kiuruvesi-burgerissa. Ja lähiaikoina hillokkeet tulevat Kuopion kauppahalliin, Honkaviita kertoo.

Outi Honkaviita markkinoi chilihillokkeitaan Oujesherkun nimissä. Avoin yhtiö on perustettu vuoden 2021 heinäkuussa.

– Koko idea valmistaa chilihilloketta myyntiin lähti siitä, että tein monena vuonna hilloa myyjäisiin, sukulaisille ja tuttaville ja ihmiset tykkäsivät siitä. Veljeni vaimo Jessina Honkaviita esitti, että koska tuote on hyvä, miksei sitä voisi myydä laajemminkin, Honkaviita kertoo.

Kevään 2021 aikana chilihilloketta makusteltiin ja tehtiin testieriä ja heinäkuussa perustettiin yritys. Honkaviidan yhtiökumppani Jessina jäi kuitenkin yhtiöstä pois pari kuukautta sitten. Outi Honkaviita hoitelee nyt yksin hillokebisnestään.

Outi Honkaviita on myyjänä Hankkijalla ja hän tekee chilihillokkeita sivutoimisesti, iltaisin ja viikonloppuisin kotikeittiössään.

– Volyymit vaihtelevat, on sesonkeja ja on hiljaisempaa, alkuvuosi on rauhallisempi, kesällä, kun grillataan, ja ennen joulua, kun ostetaan ruokalahjoja, on kysyntää.

Outi Honkaviita sanoo etenevänsä hillokkeen valmistuksessa hitaasti ja varmasti. Hän kehittelee tuotteitaan kehitys- ja elinvoimayhtiö Savo Grown kanssa.

Honkaviita on ideoinut hillokettaan useamman vuoden ajan, resepti on muokkautunut ajan oloon.

– Kun tuotekehitystyö on saatui päätökseen, voi ottaa isompia askeleita.

Lempeä paholainen

Lempoa mainostetaan suomalaisesta tarustosta nousevalla naispuolisella uskomusolennolla nimeltään Lempo.

Entä mistä chilihillokkeen nimi Lempo oikein tulee? Lempo on suomalaisessa muinaisuskossa uskomusolento tai jumala, jonka kristinusko samaisti paholaiseen. Lempo on usein naispuolinen. Yleensä Lempo on kansantarinoissa paha olento. Lemmon on arveltu olleen aiemmin rakkauden eli lemmen henkilöitymä.

Lempo tuntui Honkaviidasta sopivan hyvin chilihillokkeen henkeen tulisuudessaan ja lempeydessään. Myös Lempo-logossa keikistelee nainen.

Lempo-chilihillokkeiden perusraaka-aineet ovat tomaatti, paprika sekä tietysti chili. On miedompi ja hotimpi Lempo.

Chilihillokkeet sopivat Honkaviidan mukaan oikeastaan minkä ruuan kanssa tahansa. Esimerkiksi hampurilaiseen, tortilloihin, liharuokien ja juustojen kanssa. Onpa joku syönyt hilloketta myös leivän kanssa ja toinen on vaihtanut ketsupin Lempoon.

Hillokkeista on tullut yleisesti ottaen hyvää palautetta.

– Jotkut toivovat vielä tulisempaa, tuleeko hotin hotin hottia jossain vaiheessa, jää nähtäväksi.

Honkaviita on yllättynyt, että hilloke maistuu kaikille ikäryhmille vauvasta vaariin.

Honkaviidalla on Lempo-tuoteperheessä toistaiseksi kaksi tuotetta, mikä tietää, vaikka perhe kasvaa uudella tuotteella.

Outi Honkaviita kannustaa viemään ruokaideoita eteenpäin, jos sellaisia on, koska koskaan ei tiedä ennen kuin kokeilee, mihin idea johtaa.

– En minäkään tiedä, mihin asti hillokkeilla päästään, mutta mukavaa on ollut. Rakkaudesta ruokaan!