Tilikorin yrittäjä Raimo Tuoriniemi lopettaa. Noin 40 vuotta yrittäjänä toiminut Tuoriniemi sai syksyllä aivoinfarktin ja jää nyt eläkkeelle. Hän muuttaa Thaimaahan thaimaalaisen vaimonsa Juthamartin kanssa.
Kirjanpito- ja tilitoimistoyrittäjä Raimo Tuoriniemi ajattelee, että Thaimaassa hän pärjää paremmin, sillä maassa yhdellä eurolla on bathiin nähden kymmenkertainen ostovoima.
Tuoriniemi on ostanut Thaimaasta taloja vaimonsa sukulaisille, talo Thaimaassa maksoi noin 5000 euroa vuonna 2005 hyvän kurssin aikaan. Talot ovat halpoja, sillä Thaimaassa ei tehdä sokkeleita, eikä lämmitystä tarvita, ei myöskään rakennuslupia.
Tuoriniemi on kirjoittanut useita kirjoja Thaimaasta ja muilta maanilman reissuiltaan. Tuoriniemi meni keväällä 2001 naimisiin thaimaalaisen naisen kanssa.
– Yrittäjänä työt ovat korvien välissä ja ne häipyvät vasta, kun silmien edessä on täysin eri kulttuuri, on Tuoriniemi sanonut.
Lahjataulussa extrana Immi
Kiuruveden Yrittäjät muisti Raimo Tuoriniemeä torstaina Siluettivertaan tekemällä taululla, johon on kuvattu Kiuruveden taajaman profiili.
Taulussa on myös extrana jalkapalloilija Ilmari ”Immi” Niskanen potkaisemassa pallon maaliin, sillä Raimo Tuoriniemi tunnetaan myös aktiivisena kiupalaisena. Hän on ollut jalkapalloseurassa monessa eri roolissa. Hän aloitti muun muassa KiuPan historiikin tekemisen, joka nyt jää tauolle.
– Olet ammattitaitoinen ja tykätty tilipalvelujen tuottaja Kiuruvedellä, kiitteli yrittäjien puheenjohtaja Tomi Rönkkö.
Tuoriniemi otti lahjan vastaan istualtaan, sillä hänen lantionsakin on halvaantunut.
– Mikään ei ole helppoa, sähköpostiakaan ei voi oikein kirjoittaa, tekstiin tulee paljon virheitä, tuumasi Tuoriniemi.
Tomi Rönkkö totesi, että Raimo Tuorimiemellä on runsaasti tietoa ja tarinaa kiuruvetisestä yrityskentästä 40 vuoden ajalta.
Raimo Tuoriniemi on ollut yhteydessä asiakkaisiinsa yrityksensä lopettamisesta. Yritys on työllistänyt yrittäjän lisäksi kolme työntekijää. Asiakaskuntaan kuuluu monia eri ammattialoja, muun muassa koneyrittäjiä, toiminimiä ja taloyhtiöitä. Myös isännöintiä Tuoriniemi on hoitanut ja toiminut yrittäjien yhdistyksen toiminnantarkastajana.
Tuoriniemi myös omistaa niin sanotun entisen KOP:n kiinteistön, jossa tilitoimistolla on konttori. Nyt torin laidalla oleva kiinteistökin olisi kaupan. Tuoriniemi kehuu kiuruvetisiä nuoria yrittäjiä, jotka ovat uskaltaneet sijoittaa keskustan kiinteistöihin, vaikka ei ole tietoa miten niiden arvon kanssa vielä käy.
– Ilman pelottomia yrittäjiä meillä ei olisi Ponsseakaan.
1990-luvun lama vei yrityksiä
Tuoriniemi on nähnyt monet ajat yrityselämässä sitten 1980-luvun. Kaikista pahin oli 1990-luvun lama-aika. Se oli paljon pahempi kuin korona-aika, joka myös saattoi yritykset vaikeuksiin, erityisesti ravintola-alan.
–1990-luvun lama pani monia asiakkaitani nurin, puolet lopetti viiden vuoden aikana, osa lopetti noin vain, osa antoi mennä laskut ulosottoon. Pankki laskutti asiakkailtaan kurssitappiot, se oli törkeää, Tuoriniemi sanoo.
Tänä päivänä Ukrainan sota vaikuttaa yritysten tilauksiin. Yhtenä päivänä voi peruuntua 100 000 euron tilaus. Se heijastuu myös Kiuruvedellä metalliteollisuuteen, joka paikkakunnan yksi kivijalka.
Tuoriniemi kehuu Ponssea, joka tuo hyvinvointia myös Kiuruvedelle, olemme riippuvaisia toisistamme.
– Yhden pitää rikastua, että muutkin pärjää, sanoo Tuorniemi ja viittaa Einari Vidgreniin.
Parhaillaan kolme toimistoa
Tuoriniemellä oli parhaillaan kolme toimistoa, Kiuruveden lisäksi Kinnulassa ja Pyhäsalmessa. Työntekijöitä oli 12.
– Yrittäjä toi toimistoomme kolme mappia papereita helmikuussa, josta piti tehdä kirjanpito kuun loppuun, paperit eivät olleet järjestyksessä, siksi 1980-luvula piti ottaa ylimääräisiä työntekijöitä asiaa hoitamaan.
Tuoriniemen mukaan tilitoimistoon on haastavaa saada työntekijöitä, sillä tilitoimistoalaa ei opeteta koulussa, monialainen työ opitaan tekemällä.
Raimo Tuoriniemellä oli Kiuruvedellä ensimmäinen tietokone vuona 1982.
– Se oli hidas ja tulostusta piti odottaa tuntitolkulla, paperi ruttaantui ja monesti piti aloittaa kaikki alusta. Monen tunnin työ.
Tänä päivänä suurin osa työstä hoituu digitaalisesti ja kirjanpitäjä voi tehdä töitä vaikka Thaimaassa tai Espanjassa.
Vaikka kirjanpitäjän homma on yksinäistä, on se myös stressaavaa. Työ vaatii tarkkuutta ja väsyneenä ei voi töitä tehdä tai jos tekee, tulee virheitä. Vastuu painaa ja asiakkaiden haasteet tulevat ihon alle. Kirjanpitäjä on monesti myös psykologi.
– Vaikka mitä murheita olen kuullut, muitakin kuin kirjanpitoon liittyviä.
Tuoriniemi valittelee, että yrittäjän sosiaaliturva on heikompi kuin palkansaajan. Jos yrittäjä jää sairaslomalle, perhekin tipahtaa usein sosiaaliturvan ulkopuolelle. Se ei kannusta nuoria alalle.