Kiuruveden Vuoden yritys on yksityinen päiväkoti Päivänkakkara. Kiuruveden yrittäjien puheenjohtaja Tomi Rönkkö pitää tänä päivänä harvinaisena, että yrityksessä henkilöstö on pysynyt koko sen olemassaolon ajan samana.
Päiväkoti Päivänkakkaraa pyörittävät Sanna Tikkanen, Marika Lasanen ja Katariina Utriainen. Varhaiskasvatukseen erikoistunut yritys perustettiin marraskuussa 2011.
– Varhaiskasvatus on mielletty kunnan toimialaan kuuluvaksi. Teitä varhaiskasvatus on pitänyt siivillään jo 10 vuotta, se on kiitettävä aika. Lisäksi olette toimineen samalla henkilöstöllä. Se kertoo terveestä työympäristöstä ja oikeanlaisesta johtamisesta. Varhaiskasvatus ei ole helppoa, se ei ole aina kivaa leikkimistä, sanoi Rönkkö vieraillessaan yrityksessä torstaina ja jatkoi, että kaikista alaa kohdanneista haasteista huolimatta Päivänkakkaraa pidetään sydämellisenä hoitopaikkana, jossa lapsi saa olla lapsi.
30 lapsen päiväkoti
Päivänkakkarassa on noin 30 lasta hoidossa päivisin ”navetta-aikaan” jatketun aukiolon mahdollisuudella. Ulkopuolisia työntekijöitä on kolme, joista kaksi osa-aikaista.
– Meillä on ollut paljon onnea henkilökunnan suhteen, asiakasperheet ovat sitoutuneet asiakkuuteen, useimmiten hoidetaan vielä viisi saman perheen seuraavaakin lasta. Meillä on edelleen samoja asiakkaita kuin 2012, Sanna Tikkanen ja Marika Lasanen kertovat.
Yrittäjät ajattelevat, että heidän menestyksen salaisuus on vahva jaetun johtamisen malli.
– Jokainen meistä on johtaja. Jokaiselle on vastuualueet määritelty ja niihin on sitouduttu, se hitsaa meidät yhteen, Tikkanen sanoo.
Marika Lasanen ja Sanna Tikkanen löysivät toisena ylikunnallisessa nuorisotyöntekijöiden palavereissa. Lasanen ja Katriina Urtiainen puolestaan tutustuivat Himaharjussa. Lisäksi Katriinalla ja Marikalla oli samanikäiset lapset.
– Mietittiin, miten hoidetaan vuorotyö ja pienet lapset, siitä se yritysidea lähti, Lasanen sanoo.
Sanna Tikkanen tuli mukaan yrityksen perustamiseen positiivisen raskaustestin saattelemana ja kun yritys lähti käyntiin, hänellä oli 9 kuukauden ikäinen Akseli-poika.
– Olemme kasvaneet vuosikymmenessä pikkulapsiperheen äideistä teinien äideiksi, kiteyttää Tikkanen.
Marika Lasanen jatkaa, että ilman omia lapsia yrittäjän riskiä ei olisi otettu, koska ajatus vuorohoidosta ja pienistä lapsista, miehet yrittäjinä ja yksi vuorotyössä, tuntui tosi vaikealta.
Yhteistyö kaupungin kanssa pelannut
Yrittäjät kiittelevät yhteistyötä kaupungin kanssa. Se on ollut saumatonta. Varhaiskasvatuksen johtaja Eeva Peltola oli aikanaan suuri myötävaikuttaja, hän näki, että voi olla muutakin kuin kunnallista päivähoitoa.
– Eeva myös tunnisti yrittäjäriskin, hän ymmärsi, että yrittäjinä meidän on pakko laskea euroja eri tavalla kuin kunnassa, Sanna Tikkanen kertoo.
Marika Lasanen ajattelee, että yksityinen päivähoito on kunnalle säästöinvestointi, sillä lapsi kyllä hoidetaan, eikä kunnalle tule yllätyksiä.
– Pystymme budjetoimaan, mikä on maksimimäärä lapsia vuodessa mitkä voimme hoitaa tietyllä summalla. Jos jotain täällä menee rikki, se on meidän murhe etsiä siihen raha. Riskit ovat olleet tällä tulovirralla hallittavissa. Tietysti se vaatii tarkkaa taloudenpitoa ja roolituksia, meillä ei ole erikseen talonmiestä, ei erikseen kaikkea. Ja on meillä pidemmät työpäivät kuin KVtessissä, Lasanen toteaa.
Naiset kokevat, että joustavuus ja venyminen on heille positiivinen asia, henkinen pääoma.
– On eri asia jakaa laiffii, surut, ilot ja tehtävät, kolmestaan. Ei tarvitse miettiä seitsemään eri asiaa yksin. Siksi olemme pysyneet 10 vuoden jälkeenkin suhteellisen virkeinä, Lasanen jatkaa.
Sanna Tikkanen huomauttaa, että useamman ihmisen muodostama osakeyhtiö on rikkaus, kun se toimii. Päivänkakkarassa on hyödynnetty ulkopuolista työnohjausta.
Asiakkaat ovat kehuneet päiväkodin ilmapiiriä avoimeksi. Naisten hyvien suhteiden yksi salaisuus on, että he puhuvat avoimesti, eivätkä vietä vapaa-aikaa yhdessä.
Lisäksi yrittäminen on kaikille mielentila, johon perheetkin ovat sitoutuneet. Marikan ja Sannan miehet ovat myös yrittäjiä.
Päivänkakkaran yrittäjät ilmoittavat, että he ovat olleet aina Kiuruvesi-faneja. Yrittäjät haluavat omalta osaltaan pitää edelleen Kiuruveden elinvoimaisena.
Myös Tomi Rönkkö tuumasi, että viime aikoina Kiuruvedellä on saatu paljon aikaan ja että Kiuruveden h-hetki on juuri nyt toimia elinvoimaisuuden eteen. Kaupunginjohtaja Juha-Pekka Rusanen on tehnyt hyvää työtä ja yrittäjät tekevät myös kaikkensa elinvoiman eteen.
Linnanjuhlat lapsille?
Päiväkoti Päivänkakkaran lapsille on esitelty kaupungintalon ohimarssiessa, että kaupungintalo on linna ja linnassa asuu kuningas.
Lapset mieltävät kaupunginjohtaja Juha-Pekka Rusasen kuninkaaksi, sillä niillä sanoilla hänet esiteltiin lapsille, kun Rusanen kävi jo aiemmin vierailemassa päiväkodissa.
Kaupunginjohtaja-titteli ei kerro lapsille niin paljon kuin kuningas, joka johtaa monissa saduissa valtakuntaansa.
Yrittäjä Sanna Tikkanen esitti, että eikö lapsille voisi järjestää kaupungin 150-juhlavuonna lastentapahtuman linnanjuhlien tyyliin. Päivänkakkarassa on joka vuosi omat ”linnanjuhlat”.
Rusanen ottaa esityksen vastaan myötämielellä.
Tikkanen kiittelee Rusasta, että hän on pistänyt Kiuruvedellä tuulemaan.
– Uusia luovia ideoita tarvitaan, entiset on käytetty, viestitti Tikkanen.