Kari ja Heidi Nousiainen tykkäävät tehdä töitä ihmisetn parissa ja toimivat sen takia järjestyksenvalvojina. Kuva: JAANA SELANDER
järjestyksenvalvonta, Uutiset (muokattu 17.1.2023) Jaana Selander

Järkkärin työ kysyy pitkää pinnaa – monet tilanteet selviävät puhumalla ja laskemalla asiakkaan provosointipuheet toisesta korvasta ulos

Heidi ja Kari Nousiainen ovat toimineet järjestyksenvalvojina puolenkymmentä vuotta. He sanovat, että useimmista tilanteista selviää puhumalla.

Järjestyksenvalvojat ja vartijat ovat nousseet viime aikoina valokeilaan, kun Espoossa sijaitsevassa kauppakeskuksessa voimankäyttötilanteessa nainen menehtyi. Tilanteessa oli mukana useita turvallisuusalan työntekijöitä. Järjestyksenvalvojia epäillään myös useista pahoinpitelyistä Helsingin rautatieasemalla. Sisäministeriö on päättänyt aloittaa laajan selvitystyön yksityisestä turvallisuusalasta.

Heidi ja Kari Nousiainen eivät ota kantaa Helsingin tapahtumiin, koska niistä ei ole tarkempaa tietoa ja niin monenlaista voi tulla vastaan järjestyksenvalvojan työssä.

– Tulee kyllä mieleen, miksi on tarvittu neljä vartijaa pitämään kiinni yhtä naista. Yleensä kaksi järkkäriä saa yhden ihmisen hallintaan, ja varsinkin kun kyseessä on nainen, Heidi sanoo ja Kari kysyy lieneekö kyseessä ollut ylilyönti järjestyksenvalvojilta?

Heidi ja Kari Nousiainen sanovat, että järjestyksenvalvojia silloin tällöin provosoidaan suusanallisesti, mutta jos se johtaa voimankäyttöön, olisi syytä pohtia, onko järjestyksenvalvoja väärällä alalla.

– Järkyttää, miten tämmöistä on päässyt ylipäätään käymään, molemmat tuumaavat.

Samalla kurssilla

Heidi ja Kari Nousiainen ovat käyneet saman järjestyksenvalvojakoulutuksen vuonna 2019. Noin 40-tuntisen kurssin järjesti Iskelmäviikko.

– Koulutus oli oikein hyvä. Siellä sai paljon hyödyllisiä vinkkejä, molemmat sanovat.

Nousiaiset ovat sitä mieltä ja kurssillakin sitä alleviivattiin, että kaikenlaisia tilanteita kannattaa lähestyä keskustelemalla ja usein puhumalla ristiriitatilanteet selviävät.

– Kyse on aina ihmisistä, olipa sitten asiakkaana nuori tai vanha, pitää antaa mahdollisuus ihmiselle, eikä heti käydä ryysyihin kiinni. On myös hyvä muistaa, että kaikki ei ole totta, mitä näet, kun tulet tilanteeseen, ketä kaikkia siinä on ollut mukana, mitä tilanteessa on aiemmin tapahtunut, huomauttaa Kari.

Heidi Nousiainen on huomannut, että naisjärkkäreihin suhtaudutaan erilailla kuin miehiin. Onko niin, että naisia miehet kunnioittavat eikä tilanne eskaloidu herkästi.

– On toki minullakin ollut tilanteita, että olen meinannut saada päihtyneen päälleni, juomia on heitetty päin kasvoja, mikä on saanut tosissaan miettimään, miten tilanne selviää, mutta puhumalla olen pärjännyt. Kaikki pitää olla valmis vastaanottamaan, mitä asiakkaan puolelta tulee, pakoon ei lähdetä pötkimään. Toki oma turvallisuus pitää ottaa huomioon, Heidi toteaa.

Kari Nousiainen jatkaa, että kaikki väkivalta ei ole nyrkkiä ja tuoppia, vaan se on myös henkistä solvaamista ja herjaamista, millä yritetään vaikuttaa järkkärin työhön.

– Jos aggressiivinen puhe kohdistuu minuun, se menee yhdestä korvasta sisään ja toisesta ulos, mutta jos puhe kohdistuu toiseen asiakkaaseen, siihen pitää tietysti puuttua.

Heidi sanoo myös, että järjestyksenvalvojan pitää olla valmis kuulemaan kaikenlaista ja oppia suodattamaan kuulemaansa.

– Ja saahan järkkäri kapakoissa kuulla kaiken mahdollisen, toimimaan psykiatrinakin, kun ihmiset ovat huppelissa ja haluavat avautua.

Kari tietää, että ihmiset voivat ravintolassa puhua itselleen todella tärkeistä asioista, jotka painavat mieltä, mutta kuultu pitää pitää omana tietona ja on myös osattava sanoa, että nyt pitää jatkaa töitä.

Järjestyksenvalvojan taitoihin kuuluu niin ikään osata lukea ihmisiä puheista, eleistä ja äänenpainoista.

– Kyllä sen näkee ravintolan ovensuulla jo millä mielellä tullaan paikkaan, Kari sanoo.

Toisaalta vakioporukan oppii tuntemaan varsinkin pikkupaikkakunnan ravintoloissa.

Ympäri Suomea

Järjestyksenvalvojat ja vartijat ovat nousseet viime aikoina valokeilaan, kun eteläisessä Suomessa on käytetty asiakkaisiin kohdistuvaa väkivaltaa. Poliisi tutkii esillenousseita tapauksia.

Heidi Nousiainen on kiertänyt vuosien varrella isojakin festivaaleja muun muassa Kuopiossa, Joensuussa ja Jyväskylässä. Järkkärikeikkaa hän on tehnyt Kiuruveden lisäksi Iisalmessa ja Pyhäsalmessa.

Kari on työskennellyt paikallisissa ravintoloissa sekä Runnilla ja Iisalmessa, Pyhäsalmessa sekä Kuopion satamassa.

– Vaikka festareilla asiakkaat voivat olla pelottavan näköisiä, he ovat usein kilteimmästä päästä. Esimerkiksi turvatarkastukset ovat menneet hyvin, ongelmia ei ole ollut, Heidi kertoo.

Kari Nousiainen jatkaa, että kaikkien kanssa syntyy keskusteluyhteys, mutta joka paikassa järjestyksenvalvoja kohtaa erilaisia tilanteita. Harvoin järjestyksenvalvoja pääsee vain sillä, että kiertää aluetta ympäri ja seisoo välillä jossain, vaikka järjestyksenvalvojan olemassaolo rauhoittaakin.

Kari Nousiaiselle on jäänyt mieleen järjestyksenvalvontatilanteista sairaskohtaus.

– Kun ihminen on kaatunut ja iskenyt päänsä, silloin muu homma jää sivuun, pitää olla vieressä niin kauan kuin ambulanssi saapuu.

Heidi taas muistaa tilanteen, jossa asiakas löi tarjoilijaa nyrkillä selkään.

– Onneksi minun ei tarvinnut kuin mennä baaritiskille ja lyöjä poistui omaehtoisesti ravintolasta. Ajattelin kyllä, että mitä tästä seuraa, onneksi asiakas itse ymmärsi poistua.

Kuopio-rokissa Heidi Nousiainen joutui laittamaan asiakkaalle käsiraudat ranteisiin ja luovuttamaan häirikön poliisille. Kaikki meni hyvin, vaikka asiakas rimpuili vastaan.

Myönteisenä kokemuksena on jäänyt mieleen Iskelmäviikon aikaan Peltohovissa ulkopaikkakuntalaisten mukavat ja humoristiset juttelut.

Osa kunnioittaa, osa ei

Järjestyksenvalvojakurssilla opetellaan ja harjoitellaan fyysistä voimankäyttöä.

Kari ja Heidi Nousiaisen mielestä voimankäyttöharjoituksia pitäisi säännöllisesti palauttaa mieleen, otteet unohtuvat, kun niitä ei tarvitse käyttää.

Järjestyksenvalvojaksi Karia on vetänyt raha ja halu auttaa sekä tehdä työtä ihmisten parissa.

Myös Heidi haluaa tehdä töitä ihmisten kanssa, vaikka työ on raskasta yötyön takia.

Entä järjestyksenvalvojien maine?

– Osa suhtautuu kunnioittavasti, osa taas ei kunnioita eikä pidä minään, halveksuu, Nousiaiset toteavat.

Nousiaiset sanovat, että järjestyksenvalvojana ja vartijana pärjää, kun omaa pitkän pinnan ja lehmän hermot.

– Vaikka kuinka ottaisi pattiin, pitää muistaa, että ihmisiä on kohdeltava ja käsiteltävä kunnioittavasti ja nätisti, molemmat sanovat.

Nousiaisten mielestä 40 tunnin järjestyksenvalvojakurssilta saa hyvät työkalut kentälle. Lisäkoulutus ei ole koskaan pahitteeksi.

– Moni tilanne tulee eteen nopeasti, on kyse siitä, annatko omille tunteillesi vallan vai toimitko ammattitaitoisesti. Jos valta nousee päähän, käyttää annettua valtaa väärin, Nousiaiset sanovat.