Hyvinvointialueen hallituksen puheenjohtaja Riitta Raatikainen (toinen oikealta) maisteli lukion ruokasalissa kasvispihvejä. Raatikaisen vieressä ruokapalvelupäällikkö Helena Laitinen ja ruokaraatilaisia. Kuva: JAANA SELANDER
Pohjois-Savon hyvinvointialue, Uutiset (muokattu 3.4. 9:42) Jaana Selander

Hyvinvointialueen hallituksen puheenjohtaja Riitta Raatikainen Kiuruveden ruokapalveluista: ”Ihailen rohkeuttanne!”

Pohjois-Savon hyvinvointialueen hallituksen puheenjohtaja Riitta Raatikainen (kesk.) vieraili Kiuruveden lukiolla tiistaina ja tutustui siihen, miten Servican palvelu on lähtenyt käyntiin Kiuruvedellä.

Lukion ruokalassa ainakin ollaan tyytyväisiä Servican ruokaan. Kiuruveden kouluille Servica on tuottanut ruuan vuoden alusta.

Lukiolaiset Salla Jauhiainen, Emmi Linnilä ja Erin Kossi sanovat, että ruokaan on tullut värikkyyttä ja vaihtoehtoja on enemmän, on salaattia ja vielä erikseen paprikaa ja kurkkua. On Remeskylän kotilihan makkaraa ja mykyrokkaa sekä kalaa. Tytöt kuuluvat ruokaraatiin, joka antaa ruuasta palautetta Servicalle.

Viime vuonna ruuan valmistamisesta kouluille vastasi Kiuruveden kaupunki, Pohjois-Savon hyvinvointialueen valmistelussa kävi kuitenkin ilmi, että tukipalveluiden lainsäädäntö ei mahdollista vanhan systeemin jatkoa.

Kiuruveden ruokapalvelupäällikkö Helena Laitinen viestitti Raatikaiselle, että keittiön henkilökunnalta vaatii osaamista ja jaksamista, kun he pyörittävät useita eri ruokalistoja terveyskeskuksen keittiössä, koululaisilla kun on eri ruokalista kuin vaikkapa kotihoidossa oleville ikäihmisille, joilla on monenlaisia sairauksia ja ruokarajoitteita, erikoisruokavalioita.

Kiuruvedellä on painotettu lähellä tuotettua ja kotimaista ruokaa. Laitinen toivoi, että hyvinvointialue jakaa kiinnostuksen lähiruuasta ja kotimaisesta ruuasta sekä suomalaisesta ruokaturvasta Kiuruveden tavoin.

Tahtotila oli selvä

Kiuruveden kaupunginjohtaja Juha-Pekka Rusanen kertoi, että Kiuruvedellä oli heti alkumetreillä yhteinen tahtotila suunnata Servicaan. Näin kiuruvetiset pääsivät Servican kanssa solmitussa sopimuksessa vaikuttamaan koulujen ruokalistaan ja sopimusneuvotteluissa listalle saatiin muun muassa mykyrokka, joka oli itse asiassa neuvottelujen kynnyskysymys.

Kiuruvesi sai myös kyläkouluille yhdistelmätyöntekijät, jotka vastaavat ruokahuollosta ja toimivat talkkareina. Näin turvattiin keittiötyöpaikat Kiuruvedellä.

– Monessa kunnassa mietittiin, mitä tehdään. Teillä oli mahdollisuus vaikuttaa. Te olette hoitaneet homman hyvin, kommentoi Raatikainen.

Helena Laitinen kiittelee Servican asiantuntijaorganisaatiota, jossa tehdään ravitsevaa ja maittavaa ruokaa.

Laitinen vastaa Kiuruveden kaupungin ja Servican sopimuksesta ja on Kiuruveden kaupungin palkkalistoilla. Laitinen tiesi kertoa, että Servica ei ole korottamassa ruuanhintaa.

Raatikainen sanoi suorastaan ihailevansa kiuruvetisten rohkeutta tehdä uudenlaisia ratkaisuja. Ei pidetä kiinni vanhasta, varsinkin kun muutosta edellyttää EU-laki ja hankintadirektiivit.

– Ei niitä vastaan voi taistella, teillä on mietitty, miten toimitaan, että kaikki voittavat.

Hankintastrategia tekeillä

Raatikainen kertoi, että hyvinvointialueella tehdään hankintastrategiaa, jossa otetaan selkeästi kantaa paikallisen tuotannon puolesta, strategiassa otetaan huomioon niin ikään huoltovarmuus ja varautuminen, johon kuuluu riittävän hajautettu ruuantuotanto.

Rusanen jatkoi, että ruualla on yhdyspintaa elinvoimaan, hankinnoissa voidaan hyödyntää paikallisia toimijoita.

– Ruokapuoli on hyvinvointityötä, kiteytti Rusanen.

Kiuruveden kaupunginhallituksen tuleva puheenjohtaja Tommi Tikka (kesk.) kiitteli keittiön henkilökuntaa taitureiksi, kun vähillä määrärahoilla saadaan tehtyä erinomaisen runsaat ruokalistat.

Raatikainen mykyrokalle

Raatikainen kertoi, ettei ole koskaan maistanut kiuruvetistä perinneruokaa mykyrokkaa. Rauno Pikkarainen sanoi, että mykyrokan maisteluhetki pitää ehdottomasti järjestää mitä pikimiten.

Varapäreelle avustusta?

Raatikainen tutustui Kiuruveden vierailullaan myös Varapäreeseen. Varapäre on matalan kynnyksen kohtaamispaikka mielenterveyskuntoutujille. Vierailulla kävi ilmi, että Varapäre voisi saada hyvinvointialueelta avustusta, aikaisemmin sitä ei ole saatu, koska avustuksen ehtona on toiminta monen kunnan alueella.

– Tähän on tulossa loivennusta. Hakukriteerit ovat olleet epätarkat, ensi syksynä on uusi hakukierros, opasti Raatikainen.

Kiuruveden kaupunki avustaa Varapärettä vuosittain noin 25 000 eurolla, lisäksi yhdistys saa tuke valtiolta.