Ylä-Savon ympäristölautakunta on antanut lausunnon Suomen Lantakaasu Oy:n biokaasulaitoksen YVA-arviointiselostuksesta Pohjois-Savon ELY-keskuksen pyynnöstä. Valion ja St1:n yhteisesti omistama Suomen Lantakaasu Oy suunnittelee biokaasulaitoksen rakentamista Kiuruveden alueelle.
Lausunnon mukaan meluvaikutusten lisääntyminen nykytilanteeseen verrattuna on merkittävää, koska alueilla ei ole melua aiheuttavaa toimintaa. Mallinnuksen mukaan rakentamisen aikaiset toimenpiteet ja laitoksen toiminta eivät aiheuta melutasojen ohjearvojen ylityksiä lähimmillä asuin- tai lomakiinteistöillä. Pyhäsalmentien läheisyydessä ohjearvojen ylittävälle vyöhykkeelle sijoittuvien asuinrakennusten melutilanne heikkenee laitoksen aiheuttaman liikennemäärien kasvun myötä.
Hajumallinnuksen perusteella biokaasulaitoksen alueelta voi tulla ajoittaista hajuhaittaa laajallekin alueelle, mutta pääosin hajuhaitat ovat lieviä ja paikallisia.
Jatkosuunnittelussa on Ylä-Savon ympäristölautakunnan mukaan tärkeää huomioida, miten mahdollisiin laitoksen aiheuttamiin haittoihin puututaan toiminnan aikana, kuten melu- ja hajuhaittoihin, jos ne aiheuttavat kohtuutonta haittaa laitoksen läheisyydessä asuvien ja vapaa-ajanasujien kannalta kuljetusten tai laitoksen toiminnan osalta.
Merkittävä osa lantakuljetuksista kulkee Kiuruveden keskustaajaman läpi, mikä lisää raskasta liikennettä ja tuo mahdollisia haju- ja meluhaittoja keskustaan. Melun osalta yhdenkään vaihtoehdon ei pitäisi ylittää terveydensuojelulaissa ilmoitettuja raja-arvoja.
Hajumallinnuksen mukaan Hallaperän alueella on asutuskeskittymä, jonne hajuhaitat yltävät suotuisissa sääolosuhteissa Pyhäsalmentien vaihtoehdossa. Laitoksen suunniteltu etäisyys keskustaan on lähimmillään noin 4 kilometriä ja hajumallinnuksen mukaan häiriötilanteissa suotuisissa sääolosuhteissa haju leviää Kiuruveden keskustan alueella, jossa on paljon häiriintyviä kohteita. Selostuksen mukaan tilanteet ovat harvinaisia, mutta selostuksessa ei täsmennetä kuinka usein mallinnuksen perusteella näin käy ja millaisia nämä suotuisat sääolosuhteet ovat lausunnossa todetaan.
Ilmastopäästöt myönteiset
Kokonaisvaikutukset ilmastopäästöjen kannalta ovat hankkeessa selostuksen mukaan myönteiset ja laitoksen toteutuminen tukisi näin ollen Kiuruveden kaupungin ilmastosuunnitelman tavoitetta. Ilmastopäästölaskennassa ei ole huomioitu biokaasusta erotettavaa hiilidioksidia. Selostuksen mukaan hiilidioksidi joko vapautetaan ilmakehään tai se voidaan ottaa talteen ja hyödyntää. Ilmaston kannalta hyödyntämisvaihtoehtoja on suositeltavaa pyrkiä löytämään ja saamaan käyttöön jo laitoksen toiminnan käynnistyessä.
Lausunnon mukaan selostuksessa ei ole huomioitu maatiloille aiheutuvia vaikutuksia. Riittävä säilytystilavuus on kartoitettava ja sen on oltava olemassa ennen kuin toimintaa voidaan aloittaa. Uusien lietelantaloiden ja laitoskokonaisuuden rakentaminen täytyy suunnitella niin, että mädätysjäännökselle on nitraattiasetuksen mukainen tiivis vastaanottopaikka.
Myös lannoitevalmisteen ravinnepitoisuudet ja niiden mahdollinen vaihtelevuus on oltava tiedossa etukäteen, jotta maatilojen peltoalan riittävyys voidaan varmistaa.
Lausunnossa huomautetaan, että lannan kuljetus tiloilta lisää eläintautien, myös zoonoosien, leviämisen riskiä, ellei kuljetuksissa ja maatiloilla ole huomioitu tautivastustusta riittävässä määrin.
Niin ikään kuljetusvälineiden puhtaudesta tulee huolehtia jatkuvasti ja kuljetusreitit tiloilla eivät saa risteytyä nk. puhtaan puolen eli rehun ja maidon reitin kanssa. Maatiloilta tulee edellyttää reittien hyvää kuntoa ja puhtautta lannasta.
Kuljetusvälineiden likaantunut pinta ja renkaat tulee pestä ja desinfioida ennen siirtymistä toiselle tilalle, jotta lannan mukana leviävät eläintaudit ehkäistään. Laitoksen piha-alue, erityisesti
kuljetusvälineiden reitit, tulee pitää puhtaana lannasta. Kuljetuksen aikana lannan siirtyminen tai putoaminen yleisille teille tulee estää.
Salmonellariskin hallitsemiseksi tiloilta tulisi edellyttää näytteenottoa ja salmonellavapautta ennen lannan kuljetusta laitokseen. Laitoksen tulisi tarkkailla salmonellan esiintymistä eri prosessivaiheissa ja varautua saastumiseen ja saneeraustoimiin.