Kaisanetin liiketoimintajohtaja Esa Reis kävi Kiuruvedellä viime viikolla. Kaisanet haluaa olla keskustan alueella valokuidun ykköstoimija. Kuva: JAANA SELANDER
Uutiset, Valokuitu Jaana Selander

Kaisanet Oy laajentaa valokuituverkkoa Kiuruvedellä – yhtiö uskoo alueiden elinvoiman kasvattamiseen

Kaisanet Oy laajentaa valokuituverkkoa Kiuruveden taajamassa. Rakentaminen esimerkiksi Kallion alueella alkaa kesäkuussa. Kaisanet investoi lähivuosina valokuituverkkoon 20 miljoonalla euroa Kiuruvedellä ja ympäristökunnissa.

Kaisanetin liiketoiminajohtaja Esa Reis kertoo, että yhtiössä on tehty strategiamuutos. Kun ennen mentiin myynti edellä, nyt valokuituverkkoa tehdään valmiiksi potentiaalisille liittyjille.

Kaisanet on rakentanut Kiuruveden taajamaan valokuituverkkoa useampana vuonna. Liittyjiä on jo olemassa useita satoja.

– Haluamme olla Kiuruveden keskustan alueella valokuidun ykköstoimija, Reis toteaa.

Kaisanet investoi valokuituverkkoon lähivuosina Kiuruvedellä ja lähialueilla 20 miljoonaa euroa.

Kaisanet on käynyt keskusteluja kaupungin vuokrataloyhtiö Kiurunkulman kanssa kerrostalojen ja rivitalojen kuiduttamisesta. Kaisanetillä on jo asiakkaana Kiuruvedellä muutamia asunto-osakeyhtiöitä.

Kaisanet on osuuskuntaomisteinen, yhtiön omistavat Iisalmen puhelinosuuskunta IPY ja Kainuun puhelinosuuskunta.

– Uskomme Kaisanetissä alueiden elinvoimaan ja elinvoiman kasvattamiseen, Reis sanoo.

Valokuitu on pitkäaikainen investointi, puhutaan 50 vuodesta. Kuidun käyttö lisääntyy koko ajan, datamäärän kasvu on huimaa, kun yhä enemmän palveluja menee nettiin.

– Sen huomasi korona-aikaan ja kasvu jäi päälle, kodeissa tehdään paljon etätöitä ja opiskellaan.

Kaisanet tekee kiinteää valokuituverkkoa. Reis muistuttaa, että langattomat yhteydetkin toimivat tukiasemilta kulkevan valokuiturunkoverkon varassa.

Kaisanet tekee myös yhteistyötä kaikkien operaattoreiden kanssa, yhtiö vuokraa muilta verkkoa ja yhtiö myös vuokraa omaa runkoverkkoaan muille.

– Meidän vahvuus on paikallinen läsnäolo, käytämme paikallista työvoimaa. Asiakaspalvelu ja häiriötilanteiden hallinta on lähellä, meidän työntekijöitä asuu Kiuruvedellä, Ries sanoo.

Rakentaminen alkaa

Kiuruveden keskustan valokuiturunkoverkon rakentaminen käynnistyy kesäkuussa. Esimerkiksi Kallion alueella on 2 500 asuntoa, joista 350 omakotitaloja.

Kaisanet haluaa tarjota kaikille alueen asukkaille, olipa kyse omakotitalosta, kerros- tai rivitalosta, valmiuden laajakaistayhteyteen.

Kaisanetistä on jalkauduttu jo Kallion alueelle ja sopimuksia on tehty.

– Taloyhtiöiden isännöitsijöitä ja hallituksen puheenjohtajia on lähestytty, päätös liittymisestä valokuituverkkoon tehdään asunto-yhtiön kokouksessa.

Reisin mukaan taloyhtiöille laajakaistayhteys on edullinen, hintaa saadaan alas, kun liittyjiä on paljon.

Kaisanet käyttää Kallion alueen kuiduttamisessa paikallisia urakoitsoita kaivuhommissa ja rakentamisessa. Liittymien käyttöönotto menee syksyyn. Kaisanet tarjoaa liittyjille laajakaistapalvelun ja kaapelitelevisiopalvelun.

– Isoissa televisioissa olevat teräväpiirto-ominaisuudet pääsevät kunnon verkkoyhteydellä oikeuksiinsa. Kuvan laatu on aivan eri tasoa kuin antenniverkossa.

Valokuituliittymän saa nyt näille rakennettaville alueille 390 eurolla, summa sisältää kaivamisen, asennustyön ja sisäverkon päätelaitteen (arvo 129 euroa).

Hieno asia

Valokuitu takaa nopeat yhteydet, jotka mahdollistavat useamman laitteen käytön.

Kiuruveden kaupunginjohtaja Juha-Pekka Rusanen pitää hienona asiana, että yhtiöt ovat kiinnostuneita rakentamaan valokuituverkkoa Kiuruvedelle.

– Tämä osaltaan parantaa asumisen, elämisen, työnteon ja yrittämisen edellytyksiä Kiuruvedellä.

Kiuruvedellä on vedetty valokuitua niin haja-asutusalueelle kuin taajamaan. Joka vuosi on ollut käynnissä jonkin pitäjän osa-alueen kuidutus. Viimeisimpänä Kiuruvedellä on vedetty valokuitu Hovin alueelle.

Kuntien omistaman Savon Kuidun toimitusjohtaja Risto Carlson kehui viime joulukuussa, että Kiuruveden kaupunki on Pohjois-Savossa ykköskunta kuiduttamisessa. Kiuruvedelle on rakennettu kuitua ylivoimaisesti eniten. Toissa vuonna tehtiin Yhtylä-Kairikko ja viime vuonna Hovin alue.

– Tavoitteena on, että kaikki saisivat valokuidun, jotka sen haluavat, totesi joulukuussa 2022 kaupunginjohtaja Rusanen Kiuruvesi-lehdessä.

Kiuruvedellä oli vuoden lopussa 2022 Savon Kuidun tilastojen mukaan noin 470 valokuituliittymää, joista 70–80 niin sanottuna kylmiä liittymiä. Liittymät on rakennettu myös paloasemalle, Nivan koululle ja Yläkoululle.

Ensimmäisenä rakennettava valokuitualue Kiuruveden taajamassa oli Yhtylä-Kairikko, joka valmistui kesällä 2021. Yhtylä-Kairikon alueella on liittyjiä noin 140.
Valokuitua on vedetty taajaman ulkopuolelle, haja-asutusalueille vuosina 2013–2014. Koivujärven suunnalla toimijana on ollut Pyhänet.