Kiuruvedellä otetaan harppauksia kohti hiilineutraaliutta, vihreää siirtymää, kun Suomen Lantakaasu Oy:n biokaasulaitoksen sijoituspaikka on nyt selvillä. Laitosta suunnitellaan noin neljän kilometrin päähän Kiuruveden taajamasta Pyhäjärvelle päin. Kaupunki on valmis ostamaan tontin, jonka lantakaasuyhtiö vuokraa ja lunastaa ajanoloon kaupungilta. Joku saattaa ajatella, että kaupunki sijoittaa tonttiin ja sitä kautta hankkeeseen liikaa veronmaksajien euroja. Mutta entäpä, jos ei sijoittaisi? Entä jos biokaasulaitokselle ei ”tasoitettaisi” tietä ja laitos tulisikin jonnekin muualle? Vaikkapa Vieremälle, jossa myös on lannantoimittajia. Tontin ostaminen toki maksaa, mutta merkittävä tulee olemaan myös markkina-arvo, kun Kiuruvedellä vietetään Suomen suurimman biokaasulaitoksen avajaisia toivottavasti vuonna 2026. Valion ja St1:n yhteisyritykseen kohdistuu varmasti valtakunnallista mielenkiintoa.
Asiaan toki kuuluu, että biokaasulaitosta Kiuruvedellä myös vastustetaan. Pelätään laitoksen tuovan hajuhaittoja ja että raskas liikenne kuormittaa taajaman tiet. Nähtäväksi jää mikä on totuus sitten aikanaan, kun toiminta käynnistyy.
Myös tuulivoimaa vastustetaan Kiuruedellä. Kiuruvettä koskettaa ainakin kaksi tuulivoimapuistohanketta, yksi Koivujärven ja toinen Lapinsalon suunnalla. Totta tietenkin on, että enemmän tai vähemmän luontoa ”raiskataan” tuulimyllyjen tieltä. Vaarana on, että maisema ja monet eläimet, kasvit ja eliöt kärsivät rakentamisesta ja hakkuista. Maalaismaisema muuttuu teolliseksi alueeksi, jossa harva haluaa asua. Maaseudun vetovoima tältä osin hiipuu. Toinen painava tekijä on kuitenkin myös se, että Kiuruvesi kaipaa rahaa tulevaisuuden investointeihin, jos pitäjä halutaan pitää elinvoimaisena ja houkuttelevana myös uusille asukkaille. Esimerkiksi Lapinsalon tuulivoimahanke toteutuessaan lisäisi kiinteistöveroa kaupungin kassaan lähes 1,5 miljoonaa euroa vuosittain.
Eipä taida maailmassa olla sellaisia hankkeita, joita ei joku kritisoisi. Kritiikki kuuluu demokratiaan, se ravistelee ongelmakohtia ja saa aikaan muutospaineita. Keskustellen ja eri vaihtoehtoja puntaroiden suunnitelma kirkastuu. Idea ja ajatus jalostuu. Niin Lantakaasun kuin tuulivoimayhtiöiden edustajat pyrkivät kertomaan hankkeistaan avoimesti ja kuulemaan ihmisiä, mikä on erinomainen asia. Biokaasulaitoksen paikkavalinnassa painoivat alueen asukkaiden toiveet. Kuten Valion ja St 1:n edustajat keväällä totesivat Kiuruvesi-lehdelle, biokaasulaitoksesta on halu tehdä mahdollisimman hyväksyttävä kaikille. Maito- ja nautatiloille hanke tuo elinvoimaa ja sitä kautta myös koko Kiuruvedelle.