Sivistystoimen syksy on pyörähtänyt vauhdilla käyntiin eri toiminnoissa. Keskustan koulujen väistötilojen varustaminen ja tavaroiden siirto on sujunut hyvin yhteistyössä teknisen toimen kanssa. Eri puolilla olevissa tiloissa on tarvittu myös erilaisia järjestelyjä ennen koulujen alkamista. Siirrettäviä tavaroita on käytetty otsonoinnin lävitse ennen siirtoa ja siirrettävät materiaalit ovat lähinnä “kovia”, pulpetteja, tuoleja yms.
Hingunniemen opintalolle siirtyminen kävi kenties helpoiten, koska tiloissa oli tarvittava määrä pulpetteja ja tuoleja, jotka saatiin käyttöön Ylä-Savon ammattiopiston kädenojennuksena. Kyseisissä tiloissa toiminta on sujunut mallikkaasti ja yhteiselo muun henkilöstön kanssa on sujunut hienosti.
Jäähallin yläkertaan siirtynyt luokka on myös löytänyt paikkansa alueelta pienempien seurana. Hieman isompien oppilaiden siirtyminen Yläkoululta lukion tiloihin on toimiva väliaikaisratkaisu. Yhteiselo toimii koko ajan sujuvammin ja alueelle on tullut enemmän elämää murrosikäisten ja jatkuvasti paikasta toiseen liikkuvien opettajien mukana. Kaikki ei tietenkään ole aivan aina pelkkää idylliä, mutta vahvasti elämänmakuista touhua. Kotitalousluokan saneeraus Virranrannan tiloihin alkaa olla myös jo loppusuoralla ja kotitalouden opetukselle on luvassa terveet tilat. Toiminnassa oleviin Nivan ja Yläkoulun tiloihin on valittu kevään aikana testatuista ilmanpuhdistimista parhaat saatujen kokemusten pohjalta. Myös ilmanvaihtokanavien puhdistuksella ja ilmanvaihdon säädöillä sekä muilla toimilla tilannetta on saatu parannettua. On kuitenkin todettava, että tiloihin tehdyillä toimilla saadaan vain lisäaikaa kouluratkaisun tekemistä varten.
Laajemmin ajatellen myös muualla sivistystoimessa on syksyn mukana toiminta käynnistynyt vilkkaasti. Tätä aikaa vuodesta leimaa talousarvion tekoon valmistelevat toimet ja talousarvion raamin valmistelu. Valtuustolle pidetyssä seminaarissa tuotiin johtavien viranhaltijoiden esityksissä esille talouden tiukkuus tulevina vuosina. Valtionosuuksien pieneneminen vaikuttaa vääjäämättä kokonaisuuteen kunnan kassassa ja epävarmuustekijöitä tulevalle on paljon.
Tämä ei voi olla vaikuttamatta myös sivistystoimen alaiseen toimintaan. Mahdollisen alijäämän estämiseen on esitetty vaihtoehtoisia tapoja, joista luottamushenkilöt valitsevat linjan, jonka mukaan mennään. Luvassa on siis puntarointia erilaisten maksujen ja verojen korotusten tai supistusten ja kovien leikkausten välillä ja vaikutukset ulottuvat kaikkeen kaupungin toimintaan.
Sivistystoimessa isoja supistuksia voi siis tulla uimahallin ja jäähallin käyttöaikoihin isojen käyttökatkojen muodossa, isoja leikkauksia kansalaisopiston kurssitarjontaan ja leikkauksia kouluverkostoon. Samoin investointilista sivistystoimessa vedetään minimiin. Näin varaudutaan isoon kouluinvestointiin, joka on jossakin muodossa tulossa. Ilman veropohjan muutoksia nämä toimet on vietävä valmisteluun ja päätettäväksi syksyn aikana.
Kirjoittaja on sivitystoimen johtaja ja lukion rehtori