Pääväylilä, kuten Nivankadulla, palavat katuvalot yötä päivää. Kuva: JAANA SELANDER
Kaupunki, Uutiset Jaana Selander

Energian säästäminen jatkuu – muun muassa katuvalaistus on edelleen lyhyemmän aikaa päällä

Viime vuoden loppupuolella Kiuruveden kaupungissa käynnistettiin monenlaisia energiansäästöön liittyviä toimenpiteitä, kun sähkön hinta pompsahti hirmuisiin lukemiin. Kysyimme teknisestä palvelukeskuksesta ja liikuntapalveluista, ovatko toimenpiteet jääneet pysyviksi.

Viime vuonna esimerkiksi liikuntapuolella latuvalot olivat päällä kello 7.30–21.00, entisen kello 6–22 sijaan. Myös ulkojäiden valot sammutetiin jo kello 21. Uimahallissa saunaa ei lämmitetty päivällä muun muassa koululaisuintien aikaan. Liikuntahallin valot paloivat 50 prosentin teholla harjoituksissa ja harrastepeleissä.

Kiinteistöjen energiansäästötoimenpiteitä mitoitettiin siten, ettei rakennuksiin muodostu olosuhderiskejä. Lämpötilojen pudotukset säilytettiin tämän takia maltillisina. Kiinteistöihin asennettiin antureita, jotka mittaavat sisäilman lämpötilaa ja kosteutta. Antureista saadun datan perusteella voidaan rakennusten ilmanvaihtoa ja lämmitystä säätää, optimoida olosuhteita sekä säästää energiaa.

Valaistusta vaihdettiin led-tekniikkaan. Valojen päällä olemista vaiheistettiin eli esimerkiksi pitkällä käytävällä pidetään vain joka toista lamppua päällä tai pyritään muuten sammuttamaan lamppuja tiloista, joissa valoa ei tarvita paljoa. Samalla katsottiin, etteivät valot ole päällä, mikäli tilassa ei ole toimintaa.

Valaistukseen asennettiin myös liiketunnistimia soveltuviin paikkoihin, jolloin valot syttyvät vain silloin, kun tilaa käytetään. Muutoin valot ovat pois päältä.

Yksittäisissä sähkölämmityskohteissa hyödynnettiin lisälämpönä esimerkiksi ilmalämpöpumppuja. Joitakin laitteita myös uusittiin energiatehokkaampiin malleihin, kuten esimerkiksi kompressoreihin.

Liikenneväylillä katuvalaistuksen yöaikaista polttoa vähennettiin pääosasta taajamaa arkisin kello 00.00–04.30 välisenä aikana.

Teknisen palvelukeskuksen johtaja Kimmo Karoluoto.
Teknisen palvelukeskuksen johtaja Kimmo Karoluoto.

Teknisen palvelukeskuksen johtaja Kimmo Karoluoto sanoo, että energiansäästöohjelma on edelleen voimassa ja samoja toimenpiteitä jatketaan.

– Tällä hetkellä näköpiirissä ei ole menneen talven tapaista energiapulaa, mutta kustannussäästöjä varmasti haetaan niin kunnallisella kuin yksityisellä puolella kotitaloudet mukaan lukien, Karoluoto toteaa.

Karoluodon mukaan ensi vuonna energian hinta laskee kuluvaan vuoteen nähden.

– Vuonna 2023 sähköenergian hinta kaupungille on ollut 12,74 snt/kwh ja hintaennuste vuodelle 2024 on noin 7,60 snt/kwh. Tuleva sähköenergian hinta on siis edelleen vuosia 2021–2022 korkeampi (vuosi 2022 noin 4,5 snt/kwh). Kaukolämmön hinta nousee edellisestä vuodesta noin 6 prosenttiyksikköä, Karoluoto sanoo.

Kiuruveden kaupunki varautui viime vuoden syyskuussa siihen, että kaupungin sähkölasku nousee tänä vuonna noin 400 000 euroa.

Kaupunki maksoi vuonna 2021 sähköenergiasta siirtoineen 590 000 euroa. Kaupungin sähkönkulutus on noin 5 000 megawattituntia vuodessa.

Katuvalaistuksen lyhennettyjä käyttöaikoja jatketaan tänä vuonna ja valaistusta vaihdetaan led-tekniikkaan määrärahojen puitteissa.

– Rakennusten energiansäästötoimenpiteet mitoitetaan siten, että rakennuksiin ei muodostu olosuhderiskejä, se tarkoittaa maltillisia lämpötilalaskuja sekä ilmanvaihdon pitämistä riittävänä.

Säädöt voimassa

Kiinteistöpäällikkö Jaakko Koivunen sanoo, että kiinteistöjen lämmitysjärjestelmien vaihtoja ei tehty, eikä lämmöneristeitä lisätty taloihin tarkoituksellisesti.

– Joistain tiloista pudotettiin sisälämpötilaa hieman, mutta sitäkään ei voi tehdä kovin paljoa käyttömukavuuden huonontumatta ja rakenteiden ja järjestelmien toimintaa vaarantamatta.

Kaupungin kiinteistöissä säästötoimenpiteet ovat edelleen pääosin voimassa, mistään ei ole erikseen luovuttu.

– Valaisimien uusimiset ovat tietysti pysyvämpiä ratkaisuja ja ohjeistusta toivottavasti noudatetaan jatkossakin. Ainoa asia, missä ollaan mahdollisesti palailtu takaisinpäin, on tilojen lämmitys, mutta sitäkään ei ole tehty kuin mahdollisesti joidenkin tilojen kohdalla.

Katuvalot eivät ole päällä arkisin aamuyön tunteina

Viime vuonna kaupunki maksoi sähköstä ja siirrosta 760 000 euroa.

Yhdyskuntateknikko Tapio Piippo kertoo, että katuvalot eivät ole päällä maanantaista perjantaihin kello 00.00–04.30 kaupungin energiansäästöohjelman takia.

– Poikkeuksena Asematie-Nivankadun, Torin ja Niemistenkadun katuvalot, jatkaa Piippo.

Ennen katuvalot sytytti hämäräkytkin illalla, kun oli tarpeeksi hämärää ja sammutti aamulla, kun tuli tarpeeksi valoisaa.

Nyt hämäräkytkin sytyttää katuvalot illalla ja kellokytkin sammuttaa ne maanantaista perjantaihin kello 00.00 ja sytyttää uudelleen kello 04.30.
Hämäräkytkin sammuttaa ne taas, kun on tarpeeksi valoisaa.

Asematie-Nivankadulla, Torilla ja Niemistenkadulla katuvalot syttyvät ja sammuvat hämäräkytkimen kautta, koska ne ovat pääväyliä ja niiden varrella sijaitsee paljon kauppaliikkeitä.

Uimahallin saunaan pääsevät koululaisetkin

Liikuntasihteeri Lassi Myllylä kertoo, että valaistujen kuntopolkujen ja latujen valojen palamisaikaa viime vuonna vähennettiin ja sitä jatketaan edelleen.

– Uimahallin saunat eivät olleet viime vuonna koululaisille päällä koulu-uinneissa, mutta tänä vuonna ne ovat taas päällä koulu-uinneissakin. Koululaiset käyttävät uimahallia noin 10 tuntia viikossa, Myllylä sanoo.

Liikuntahallissa harjoitellaan edelleen ”puolivaloilla”, sarjapelit pelataan täydessä valaistuksessa.

Laduilla on valaistus tänä vuonna kello 7.30–21, tällä linjalla jatketaan, koska valaistuksesta ei tullut sen kummempaa palautetta.

Puolivalot tarkoittaa sitä, että kattovalaisimia sytytetään vain puolet harjoitustilanteessa.

Katuvalopylväiden jouluvaloja ei poikkeuksellisesti asennettu viime vuonna, mutta torin joulukuusi valaistiin kokonaan.

Energian toimitta Lumme Energia

Kiuruveden kaupungin energiasopimustoimittaja on Lumme Energia. Sopimuskausi kestää vuoteen 2025 saakka.

Kiuruveden kaupungin sähkösopimus on kilpailutettu yhdessä suurien kaupunkien kuten Iisalmen ja Kuopion kanssa julkisyhteisöjen omistaman Sansian kautta.

Vuonna 2022 kaupunki maksoi sähköstä ja sähkönsiirrosta noin 760 000 euroa.

Vuodelle 2023 varattiin sähkön siirtomaksuihin ja sähköenergiaan yhteensä noin 1,2 miljoonaa euroa.

– Suurin euromääräinen hinnan nousu tuli siis vuodelle 2023, sanoo Karoluoto.

Kiuruveden kaupunki osti aikaisemmin sähkön Väreeltä.

Suurin sähkösyöppö terveyskeskus

Kiuruveden kaupungin joulukuusi. Joulunavaus on tänä vuonna 25.11.

Kaupunki kuluttaa sähköä muun muassa valaistukseen ja ilmanvaihtoon, lämmitys pelaa kaukolämmöllä, joka on melkein 100-prosenttisen biopohjaista.

Kiuruveden kaupungin suurin sähkö- ja lämpösyöppö on terveyskeskus, lämmityskulut ovat 100 000 euroa vuodessa ja sähkökulut 75 000 euroa vuodessa.

Uimahallin sähkölasku on noin 35 000 euroa ja lämmityskustannukset 50 000 euroa, jäähallin lämmitys maksaa noin 25 000 euroa ja sähkö 40 000 euroa.

Öljyä varalämmitysmuotona käytetään Luupuveden, Lahnajoen ja Rytkyn kouluilla, pääosin nämä koulut lämpiävät maalämmöllä.

 Karoluoto sanoo, että Kiuruveden torin kuusi valaistaan tänä vuonna.

– Muuta kausivalaistusta, vanhat pylväisiin sijoitettavat valot, todennäköisesti vähennetään aivan kuten vuosi sitten, Karoluoto toteaa.

Kiuruveden torin joulukuusi on saanut valaistuksen perinteisesti koko kaupungin joulunavauksen alla ja valopylväskoristeet joulunavauksen yhteydessä.