Koronatehosterokotetta suositellaan kaikille 65 vuotta täyttäneille, 18 vuotta täyttäneille riskiryhmäläisille sekä voimakkaasti immuunipuutteisille yli 12-vuotiaille. Muut eivät lisärokotteista hyödy.
Pohjois-Savon hyvinvointialue, Uutiset (muokattu 3.4. 9:41) Jaana Selander

Terveyspalvelut ruuhkautuneet koronapotilaista – KYS siirtää leikkauksia, suurin osa paranee kotona lepäämällä

Kuopion yliopistollisen sairaalan (KYS) sekä Pohjois-Savon hyvinvointialueen perusterveydenhuollon vuodeosastopaikat ovat täyttyneet hengitystieinfektiopotilaista, joista valtaosa sairastaa koronainfektiota. Tämän vuoksi KYS joutuu siirtämään tälle viikolle varattuja kiireettömiä leikkauksia, joista aiheutuisi osastohoidon tarvetta. Päivystysleikkaukset ja kiireelliset leikkaukset hoidetaan. Tehohoidon osasto ei ole kuormittunut koronapotilaista, tiedotetaan Pohjois-Savon hyvinvointialueelta.

– Toistaiseksi pystytään jatkamaan suunnitellusti lyhytjälkihoitoisia toimenpiteitä, joista potilas siirtyy kotiin toipumaan eikä tarvitse osastohoitoa toimenpiteen jälkeen.
Sairaalasta ollaan yhteydessä henkilöihin, joiden ajanvarauksiin KYSissä tulee muutoksia, tiedotteessa kerrotaan.

Myös KYSin päivystys on ruuhkautunut. Päivystysyksiköiden tehtävänä on arvioida ja hoitaa sairaudet ja vammat, jotka vaativat välitöntä hoitoa. Päivystyksiin hakeutuvat potilaat, joiden vaiva ei vaadi välitöntä hoitoa, ohjataan hakeutumaan muuhun palveluun. Tämä tehdään siksi, että varmistetaan välitöntä hoitoa tarvitsevien potilaiden hoidon toteutuminen.

Päivystyksessä potilaat hoidetaan sairauden mukaisessa kiireellisyysjärjestyksessä.

Koronainfektiot leviävät nopeasti

Pohjois-Savon hyvinvointialueen tiedotteen mukaan menossa oleva korona-aalto on merkittävästi vähemmän haittaa aiheuttava kuin pandemian alkuvaiheen aallot. Valtaosalla tartunnan saaneista tauti on lieväoireinen, syysflunssaa muistuttava hengitystieinfektio johtuen omikron-varianttien vähäisemmästä kyvystä aiheuttaa vaikeaa tautia. Myös rokotukset ja aikaisemmat tartunnat lisäävät vastustuskykyä, jolloin taudin oireet rajoittuvat ylähengitysteihin eikä keuhkotulehdusta ilmene. Sama koskee valtaosaa riskiryhmiin kuuluvia, myös iäkkäitä. Tartunta ei siis yleensä edellytä yhteydenottoa terveydenhuoltoon.

Tavallisia oireita ovat nuha, yskä, lämpöily tai korkeampikin kuume.

Suurin osa sairastuneista paranee kotihoidossa lepäämällä. Tämä on tärkein ohje, jotta epidemian leviäminen vähenee. Sama koskee kaikkia hengitystieinfektioita, kuten influenssa ja RSV.
Jos joutuu liikkumaan ihmisten joukossa, voi käyttää maskia ja noudattaa hyvää yskimis- ja käsihygieniaa.

Tauti voi olla vakava niillä, joiden puolustuskyky on voimakkaasti alentunut. Koronatartunta voi johtaa vakavaan taudinkuvaan elinsiirtopotilailla ja rankkoja syöpähoitoja tai muita puolustuskykyä voimakkaasti heikentäviä hoitoja saavilla. Näille potilaille suositellaan harkittavaksi taudin pahenemista estävää lääkitystä, jonka tarpeellisuuden arvioi hoitava lääkäri. Ne, jotka ovat vakavan taudin suhteen suurimmassa riskissä, voivat nyt välttää ihmispaljoutta ja suojautua käyttämällä FFP2/3-luokan hengityksensuojainta.

Tehosterokotukset tarpeen vain riskiryhmäläisille

Koronatehosterokotetta suositellaan kaikille 65 vuotta täyttäneille, 18 vuotta täyttäneille riskiryhmäläisille sekä voimakkaasti immuunipuutteisille yli 12-vuotiaille. Muut eivät lisärokotteista hyödy.
Rokotuksiin käytetään uutta XBB.1.5-varianttiräätälöityä Comirnaty-rokotetta.

Nyt meneillään oleva aalto tulee todennäköisesti nousemaan jyrkästi, mutta myös vaimenemaan nopeasti kuten epidemia-aalto Yhdysvalloissa ja Britanniassa, tiedotteessa todetaan.

Terveyspalvelujen kuormituksen tilannetta seurataan hyvinvointialueella päivittäin. Leikkaustoiminnan jatkumisesta tiedotetaan ensi viikon alussa.