Porkkanaraasteet on vedetty pois Servican listoilta. Kuva: ADOBE
Servica, Uutiset Jaana Selander

Yersinia-bakteerin lähteeksi osoittautui porkkanaraaste – Raakaa porkkanaa ei tarjota Servican ruokailussa ennen uuden satokauden alkua

 Yhden elintarviketoimittajan porkkanaraastenäytteistä on löytynyt Yersinia enterocolitica – bakteeria. Tämä tulee ilmi Savo-Karjalan Ympäristötutkimus Oy:n tutkimuksista 28.2.  Muiden toimittajien elintarvikenäytteet olivat puhtaita. Servica Oy tiedotti   13.2., että Kiuruveden kaupungin koululla on tullut ilmi  Yersinia enterocolitica -bakteerin aiheuttamia vatsatautitapauksia.

Tähän mennessä Kiuruvedellä on vahvistettu yhteensä kuusi Yersinia enterocolitica -bakteerin aiheuttamaa vatsatautitapausta. Laboratoriokokein testatuissa oli myös 13 negatiivista vastausta. Kaikkien sairastuneiden oireet alkoivat tammikuun lopun ja helmikuun alun aikana.

Vatsatautitapausten alkuperän selvittämiseksi Servica ja valvontaviranomaiset ovat lähettäneet useita näytteitä eri kohteista ja elintarviketoimittajien omavalvontanäytteistä Ruokaviraston laboratorioon. Tutkittavaksi lähetettiin näytteitä myös porkkanaraastetta sisältävistä salaateista, kiinankaalisalaateista, jäävuorisalaateista sekä kieppimakkarasta ja palvikinkusta.

Elintarviketoimittajien näytteitä tutkittiin yhteistyössä Kuopion, Helsingin ja Vantaan elintarvikevalvontayksiköiden kanssa. Tapauksen selvittämiseksi on järjestetty tilannekatsauksia ja yhteistyöpalavereita Servican, valvovan viranomaisen, Kiuruveden kaupungin, hyvinvointialueen ja Kiuruveden työterveyden (Pihlajalinnan) kanssa.

Elintarviketutkimusten tulosten valmistuttua järjestettiin torstaina 29.2.  terveystarkastajien koolle kutsuma yhteistyöpalaveri terveydenhuollon, Kiuruveden kaupungin johdon ja Servican kanssa. Palaverissa olivat paikalla ympäristöterveydenhuollon päällikkö Aili Heikkinen, ympäristöterveystarkastajat Eija Hartikainen ja Lassi Huttunen, tartuntatautihoitaja Niina Huttunen, Nivan koulun
rehtori Pauliina Kuonanoja, Kiuruveden kaupungin yleisten palveluiden palvelupäällikkö Helena Laitinen sekä Servicalta esihenkilöt Anu Kallio ja Ilkka Huttunen ja palvelupäällikkö Anja Jokinen.

Palaverissa todettiin ajantasainen tilannekatsaus ja tehdyt toimenpiteet: Servican sopimustoimittajan porkkanaraasteesta on löytynyt Yersinia
enterocolitica -bakteeria.  Tutkimustulokset muista lähetetyistä elintarvikenäytteistä ovat valmistuneet yhtä lukuun ottamatta, ja ne ovat kaikki olleet puhtaita.

Altistunutta asiakasryhmää ja Pohjois-Savon hyvinvointialuetta tiedotettiin  tilanteesta. Raaka porkkana vedettiin kokonaan pois Servican ruokapalvelujen tarjonnasta ensimmäisten vatsaoireilmoitusten jälkeen.

Yersinia-bakteerit voivat aiheuttaa ruokamyrkytysepidemioita varastoidun, edellisen sadon porkkanan välityksellä erityisesti keväisin.

Raakaa porkkanaa ei tarjota Servican ruokapalveluissa ennen uuden satokauden alkua. Servican ruokapalveluhenkilöstölle on järjestetty tapahtuman jälkeen omavalvonnan lisäkoulutuksia. Hedelmä- ja vihannestoimittajien kanssa lisätään yhteistyötä tuotteiden laadun varmistamiseksi.
Servica haluaa lisäksi painottaa, että se jatkaa aktiivista kehitystyötä ja pyrkii jatkuvasti varmistamaan, että vastaavilta tilanteilta vältyttäisiin tulevaisuudessa.