Kiuruveden lukiolaiset marssivat ulos opinahjostaan tänään torstaina puoliltapäivin. Mielenilmaus oli osoitettu maamme hallitukselle, joka tiedotti 16.4. aikovansa rajata oppivelvollisten maksuttomat oppimateriaalit ja ylioppilaskokeet sekä koulumatkatuen sen kalenterivuoden loppuun, jonka kuluessa opiskelija täyttää 18 vuotta.
Lukiolaiset pyysivät lukion pihalla, että mahdollisimman moni jakaisi ulosmarssista ottamiaan kuvia ja videoita somessa, että lukiolaisten viesti tulisi selväksi. Eli että toinen aste säilyisi maksuttomana.
Lukiolaiset kiittelivät opettajien ja muun henkilökunnan vastaantuloa ja ymmärrystä ulosmarssille, sillä lukiolaisilla ei ole varsinaista lakko-oikeutta.
– Ulosmarssi on yksi vaikuttamiskeino, sanoi lukiolainen Lumi Pöksyläinen. Hän on lukion oppilaskunnan sihteeri.
Mielenilmaus alkoi torstaina kello 12.15 ja päättyi siitä puolen tunnin kuluttua.
Linjaus voidaan estää
Pöksyläinen sanoi, että hallituksen esitys tarkoittaa käytännössä sitä, että toinen aste ei ole pian enää maksuton, vaikka yksikään maksuttoman toisen asteen piirissä oleva ikäluokka ei ole vielä edes valmistunut ylioppilaaksi. Hallitus on siis perumassa elokuussa 2021 tehdyn päätöksen maksuttomasta toisesta asteesta.
Uudistus koski tuolloin pääasiassa vuonna 2005 syntyneitä nuoria.
– Hallituksen linjaus voidaan vielä estää, peräänkuulutti Pöksyläinen ja muistutti, että hallituksen aikataulun mukaan maksullisuus astuisi voimaan 1.8. 2025.
Lukiolaisten mielestä 18 vuoden ikäraja kohtelee lukiolaisia eriarvoisesti. Lukio voi venyä esimerkiksi oppimisvaikeuksien, mielenterveyshaasteiden tai pitkäaikaissairauksien takia. Myös vaihto-opiskelu voi viivästyttää lukion suorittamista.
Osuu heikompiin
Lukion pihassa muistutettiin niin ikään lukiolaisbarometrin (2022) tuloksista, jotka viittaavat siihen, että maksuttomien oppimateriaalien ja välineiden tarjoaminen on edistänyt koulutuksellista tasa-arvoa: maksuttomuus vaikutti päätökseen hakeutua lukioon erityisesti niillä opiskelijoilla, joiden vanhemmista kumpikaan ei ole korkeakoulutettu, vähintään toinen vanhemmista on työtön tai joiden äidinkieli ei ole suomi.
– Maksuttomuuden rajaaminen osuu siis pahiten niihin nuoriin, joiden sosioekonominen asema on jo ennestään heikompi.
Toisen asteen maksuttomuudella on ollut tarkoitus varmistaa, että nuoret suorittavat tutkinnon loppuun, vaikka oppivelvollisuus loppuu 18 vuotiaana. Nyt riski on, että nuoret jättävät koulutuksen kesken sen kustannusten takia.
Nykyisellään lukiokoulutus materiaaleineen on opiskelijalle maksutonta sen kalenterivuoden loppuun saakka, jolloin hän täyttää 20 vuotta.
Vilinalla edessään maksullisuus?
Paikalla olivat lukion opiskelijakunnan hallituksen sihteeri Lumi Pöksyläinen ja puheenjohtaja Inka Tikkanen. Heillä molemmilla on tuttuja, jotka opiskelevat pidempään ja heitä uudistus on mahdollisesti koskettamassa. Molempien mielestä uudistus on epäreilu niille, jotka käyvät lukion 3,5 vuoteen tai 4 vuoteen, koska heillä ei ole ollut lukioon tullessaan tietoa toisen asteen muuttumisesta maksulliseksi.
Vilina Tikka käy lukion neljään vuoteen ja on valmistumassa ylioppilaaksi vuonna 2027. Hän laskee joutuvansa kustantamaan 1,5 lukiovuoden materiaalit ja kahdet ylioppilaskokeet. Luultavasti vanhemmat kustantavat opiskelun. Mahdollista toki on myös että kunnat joutuvat maksajiksi.