Pääkirjoitus Jaana Selander

Mistä kiuruvetinen hakee apua?

Alkuvuoden lukujen perusteella Pohjois-Savon hyvinvointialueen talousennuste vuodelle 2024 on noin 96 miljoonaa euroa alijäämäinen. Luku on ennakoitua suurempi ja johtuu erityisesti henkilöstövajeen aiheuttamasta ostopalvelujen käytöstä. Palvelujärjestelmän uudistamisen avulla pyritään talouden tasapainottamiseen pitkällä tähtäimellä, näin tiedotti Pohjois-Savon hyvinvointialue maanantaina. Lainsäädäntö edellyttää, että hyvinvointialueiden talous on tasapainossa vuoteen 2026 mennessä. – Jos alijäämä Pohjois-Savossa vuosi vuodelta kasvaa, korvaa valtion rahoitus siitä yhä pienemmän osan. Meidän on siis oltava valmiita toimenpiteisiin, jotka tasapainottavat talouttamme pitkällä tähtäimellä. Näistä keskeisin on palvelujärjestelmän uudistaminen, toteaa hyvinvointialuejohtaja Marko Korhonen tiedotteessa.

Kiuruvedellä kuultiin reilu viikko sitten tiistaina kuntalaisillassa hyvinvointialueen kuulumisia sosiaali- ja terveysasioissa. Palvelujärjestelmän uudistamisesta oli puhumassa pohjoisen alueen ylilääkäri Jarno Rieppo. Tilaisuudessa kysyttiin erittäin aiheellinen kysymys, mihin kiuruvetinen menee jatkossa, jos hänelle tulee äkillinen terveysongelma, jonka hoitaminen ei kestä odottaa seuraavaan päivään, siihen, kun on saatu aika lääkärille ajanvarauksen kautta ja jos terveysongelma ei oikein ylitä päivystyksen kriteerejä? Kun Kiuruvedelle oli muutamia vuosia sitten aina lääkäri enskassa, sinne saattoi kävellä kysymään vaivastaan, lääkäri antoi hoidon tai lähdetti eteenpäin päivystykseen. Jatkossa tämä ei Kiuruvedellä onnistu, sillä Kiuruvedellä tulee toimimaan hyvinvointiasema, jossa lääkärin kiireettömälle vastaanotolle pääsee ajanvarauksella.

Tähän saakka pohjoisella hyvinvointialueella on toiminut yöpäivystys Iisalmessa. Jatkossa alueen yöpäivystys siirtyy Kuopion yliopistolliseen sairaalaan. Joten akuutissa terveysongelmassa on matkattava Kiuruvedeltä Kuopioon, mikä vie aikaa suuntaansa puolitoistatuntia. Päivystyksen keskittämisessä Kuopioon on etunsa, varsinkin jos hätä on suuri, ja niinhän sen tulee päivystyksessä toki ollakin, sillä Kuopiossa on laaja kirjo erikoislääkäreitä auttamassa. Iisalmessa ei ole. Joten apu lienee laadukkaampaa. Tehottomalta sen sijaan tuntuu se, että jos Kuopioon asti on mentävä vaikkapa paikkauttamaan pientä, ei hengenvaarallista vuotavaa haavaa. Se tulee yhteiskunnalle kalliiksi. Poliittiset päättäjät ovat näissä asioissa melkoisessa ristiaallokossa. Ihmiset on hoidettava, mutta mistä rahat?