Pohjois-Savon hyvinvointialueen hallitus esittää valtuustolle, että Kiuruvedellä säilyisi laaja sosiaali- ja terveysasema. Se tarkoittaa, että asema on avoinna arkisin viitenä päivänä viikossa kuten tähänkin saakka.
Pohjois-Savon hyvinvointialueen aluehallitus käsitteli palvelujärjestelmän uudistamista ja muutti hyvinvointialuejohtaja Marko Korhosen esitystä maanantaina muun muassa niin, että Lapinlahden Varpaisjärven terveysasemaa ei lakkauteta ja että se toimii jatkossa osa-aikaisena sosiaali- ja terveysasemana.
Kiuruveden terveyskeskuksessa tulisi olemaan suppeampi palveluvalikoima, kiireettömille vastaanotoille pääsee ajanvarauksella, osassa asemia on näytteenotto- ja kuvantamispalveluja, työikäisten sosiaalipalveluja, perheiden, vammaisten ja ikääntyneiden palveluja. Eli toiminta ei nykyisestä juuri muuttuisi, mikäli hyvinvointialueen valtuusto hallituksen esityksen hyväksyy.
Aluevaltuustolle esitetään niin ikään, että Juankosken ja Suonenjoen vuodeosastoja ei lakkauteta. Aluehallitus niin ikään edellyttää, että jos ja kun toimintoja lakkautetaan, tarvittavat korvaavat palvelut ovat käytössä. Aluehallitus hyväksyi myös tarkennuksia esitykseen sosiaali- ja terveysasemien palvelutarjonnasta.
Hyvinvointialuejohtajan esityksessä huomioitiin lausuntojen, kyselyjen ja asukastilaisuuksien kautta alueen kunnilta, asukkailta, hyvinvointialueen henkilökunnalta ja muilta sidosryhmiltä saatu palaute.
Monen miljoonan vaje
Palvelujärjestelmän uudistus etenee vaiheittain. Nyt käsittelyssä olevat muutosesitykset koskevat vastaanottotoiminnan ja osastohoidon, asumisen ja kotiin vietävien palvelujen uudistuksia. Myöhemmin tänä vuonna julkaistaan perhe- ja vammaispalvelujen sekä erikoissairaanhoidon ja yliopistollisen sairaalan uudistamisehdotukset.
Aluehallituksen hyväksymien muutosten jälkeen on säästöpaine hyvinvointialueen palvelukokonaisuuksille ennakoitua suurempi. Uuden, aluehallituksen hyväksymän esityksen alustava kustannussäästöarvio on noin 17 miljoonaa euroa. Hyvinvointialuejohtajan alkuperäisen esityksen kustannussäästö oli noin 28 miljoonaa euroa. Marko Korhonen jätti alkuperäiseen uudistusehdotukseen tehdyistä muutoksista eriävän mielipiteen.
Ryhmät ja poliittinen johto aluehallituksen linjalle
Pohjois-Savon hyvinvointialueen aluehallituksessa vaikuttavan kansanedustaja Markku Siposen (kesk.) mielestä palveluverkkoesitys on vähintään tyydyttävä kiuruvetisten näkökulmasta. Hyvinvointialueen aluehallitus esittää aluevaltuustolle, että Kiuruvedellä on jatkossa laajan palvelun sosiaali- ja terveysasema. Markku Siponen joutui jääväämään itsensä aluehallituksen kokouksessa, sillä hän toimii Kiuruveden kaupunginvaltuustoon kokouksessa.
– Ensinnäkin olen tosi tyytyväinen siitä, että kaikki poliittiset ryhmät ja myös virkamiesjohto tulivat aluehallituksessa linjalle, jossa jokaisessa kunnassa on myös jatkossa sosiaali- ja terveysasema palveluineen. On myös hyvä, että jatkossa asiakas voi vapaasti valita paikan kuntarajoista välittämättä, Siponen sanoo.
– Aluehallituksen palveluverkkoesitys on kiuruvetisten kannalta vähintäänkin tyydyttävä. Kiuruvedellä olisi esityksen mukaan laajan palvelun sosiaali- ja terveysasema, joka on auki vähintään viitenä päivänä viikossa.
Siposen mukaan Kiuruveden sosiaali- ja terveysasemalla olisi lääkäripalveluita tarjolla 3–5 päivänä viikossa ja hoitaja viisi päivää viikossa.
– Kuvantamis- ja näytteenottopalveluita järjestetään palvelutarpeen mukaan ja lisäksi olisi suun terveydenhuollon kiireettömät palvelut sekä työikäisten sosiaalipalvelut ja ikääntyneiden palvelut.
– Lisäksi esityksessä todetaan, että osassa laajoja sosiaali- ja terveysasemia on kiirevastaanottoa 7 päivänä viikossa ja lisäksi puolikiireellistä vastaanottoa ajanvarauksella. Se missä näitä järjestetään, päätetään myöhemmin palvelutarpeen mukaan, Siponen jatkaa.
– Jonkin verran on kannettu huolta siitä, että onko Kiuruvedellä vuoden 2025 jälkeen sosiaali- ja terveysasemaa. Tällä esityksellä huolet siitä hälvenevät. Lienee syytä olettaa, että hyvinvointialueen tilan tarve ei ole jatkossa nykyisen laajuinen, mutta näihin saadaan selvyyttä myöhemmin, Siponen jatkaa kokouksen annista.
Kiireellisissä tapauksissa ja erikoissairaanhoidossa kiuruvetiset tulevat Siposen mukaan jatkossakin tukeutumaan paljon Iisalmen sairaalaan, joten Siposen mukaan on tärkeää huolehtia Iisalmen sairaalan palveluista.
– On erinomaista, että aluehallitus linjasi myös ympärivuorokautisista päivystyksistä, joita halutaan jatkaa Iisalmessa ja Varkaudessa Kysin ohella.
Palveluverkkouudistus menee hyvinvointialueen valtuustoon 17. päivänä kesäkuuta. Palvelujärjestelmän uudistaminen turvaa palvelujen saatavuuden ja saavutettavuuden sekä varmistaa henkilöstön riittävyyden ja tasapainottaa taloutta.
Eriävä mielipide
Kokoomuslaiset Kari Ojala, Karoliina Partanen, Annukka Ojala ovat jättäneet aluehallituksen päätösesityksestä aluevaltuustolle eriävän mielipiteen. Ojalan, Partasen ja Ojalan mukaan päätösesitys vaarantaa vakavasti Pohjois-Savon hyvinvointialueen toiminnan kehittämisen, palveluiden jatkuvuuden ja tasapuolisen järjestämisen, henkilöstön riittävyyden, hyvinvointialueen talouden, toiminnan välttämättömät investoinnit ja hyvinvointialueen autonomian.
”Pohjaesitys noudattaa aluehallituksen ja valtuuston linjauksia palvelujärjestelmän kehittämisestä ja sen valmistelussa on tehty laajamittainen kuuleminen, jonka tuloksia on huomioitu esityksessä. Se perustuu laskelmiin henkilöstöresursseista ja eri vaihtoehtojen kustannuksista. Se pyrkii turvaamaan sekä henkilöstön riittävyyden, että talouden tasapainon”, kokoomuslaiset kirjoittavat.
”Aluehallituksen pohjaesityksestä poikkeava päätös ei ota huomioon, että pohjaesitys on kokonaisuus, jonka muuttaminen joltakin osin edellyttäisi vastaavia tasapainottavia muutoksia toisaalla. Se ei perustu vaikutusarvioon suhteessa muutettuun pohjaesitykseen, eikä sisällä ratkaisuja, jolla varmistetaan henkilöstön riittävyys kaikkiin nyt säilytettäväksi päätettyihin toimipisteisiin ja niiden pohjaesitykseen nähden laajennettuihin tehtäväkokonaisuuksiin. Päätös on henkilöstöresurssit ja talous huomioon ottaen epärealistinen eikä perustu asianmukaiseen kustannuslaskentaa”, toteavat lähettämässään viestissä.
– Päätös sisältää Iisalmen ja Varkauden yöpäivystyksen säilymisen ennallaan, vaikka valmisteilla ja lausuntokierroksella olevan lakiesityksen mukaan tämä ei olisi jatkossa enää mahdollista. Keskustan tekemä esitys ei sisällä varausta, miten toimitaan, jos laki tulee voimaan. Keskustan, SDP:n ja Vasemmiston äänillä tehty aluehallituksen päätös on vastuuton ja vanhaa laajasti säilyttävänä, vanhoista kuntarajoista kiinnipitävänä estää palvelujärjestelmän kehittämisen, toteavat Kari Ojala, Karoliina Partanen ja Annukka Ojala.