Useita julkisia homerakennuksia maan tasalle saanut toimittaja Esko Leipälä on kauhuissaan, jos Kiuruvedellä ryhdytään peruskorjaamaan vanhoja kouluja. Se ei ole lasten eikä opettajien terveydelle hyväksi. Ainoana ratkaisuna Leipälä pitää uutta koulurakennusta.
Toimittaja Esko Leipälä piipahti lehden toimituksessa iskelmäviikon aikaan. Hän oli kuullut, että Kiuruvedellä mietitään, rakennetaanko uusi koulu vai korjataanko vanhaa. Leipälä on askaroinut useiden julkisten homerakennusten kanssa useita vuosia ja edesauttanut useiden kymmenien homerakennusten purkamista, koska hän kokee velvollisuudekseen varoittaa homeesta ja auttaa näin ihmisiä, sillä Leipälän mukaan home on todella vaarallinen myrkky, joka tunkeutuu joka soluun ihmisessä. Leipälä auttaa ihmisiä ilman korvausta.
Leipälän motto on, että kaikkia virheitä ei kannata tehdä itse. Pitää oppia muiden virheistä.
Erityisesti Leipälä nostaa esiin Haapajärven ja K. J. Ståhlbergin koulun pitkälliset sisäilmaongelmat, nyt Haapajärvelle rakennetaan uutta koulua. Haapajärvellä opettajat ja lapset oireilivat homeelle.
Leipälän mukaan home sai muuttamaan Haapajärven kunnasta pois 100 asukasta vuodessa, kun aikaisemmin muuttajia oli sata kolmessa vuodessa. Muuttoliike kiihtyi, kun vanhan, homeisen koulun pulpetit ja oppimateriaalit siirrettiin varta vasten rakennettuihin väistötiloihin.
– Älkää te Kiuruvedellä tehkö tätä virhettä! varoittaa Leipälä. Hänen mukaan homemikrobit imeytyvät kaikkialle.
Seuraus Leipälän mukaan poismuutosta oli se, että valtionosuuksia menetettiin Haapajärvellä 3 699 euroa per muuttaja, 360 000 euroa vuodessa.
Leipälän laskelmien mukaan menetys Kiuruvedellä olisi noin 4 334 euroa per asukas (2021). Jos asukkaita muuttaa pois sata vuodessa, valtionosuuksien muutos olisi Kiuruvedellä 433 400 euroa vuodessa.
Leipälä suosittelee Kiuruvedelläkin tehtäväksi kouluissa sisäilman kosteusvauriomikrobien huurrevesitukimuksen. Sisäilman toksiinimittaus tehdään suoraan sisäilmasta. Myrkyt jäädytetään ilman kosteuden mukana lähes -78 C-asteeseen hiillihappojäällä. Ilman kosteus jäädytetään, jää sulatetaan, sulatetun jään neste otetaan talteen ja nesteen sisältämät myrkyt tunnistetaan. Menetelmä tunnetaan nimellä huurrevesianalyysi. Se on Leipälän mukaan luotettava, nopea, yksinkertainen ja edullinen keino sisäilman kosteusvauriomikrobien aineenvaihduntatuotteiden määrän ja laadun eli niin sanottujen homemyrkkyjen selvittämiseksi.
Lääkärit kiinnostuivat
Leipälä sanoo, että Haapajärven J.K. Ståhlbergin koulun oppilaiden poikkeuksellisen runsas sairastelu pääsi maailmankartalle ja lääketieteen historiaan American Journal of Clinical and Experimental Immunology -julkaisussa 15.12.2020. Tutkimusartikkelin nimi on suomennettuna Kosteusvaurioituneen koulun myrkyllisen sisäilman yhteys oppilaiden monielinoireisiin.
Merkittävä löydös tutkimuksessa oli, että kun on luultu, että vain mikrobien itiöt ovat vaarallisia. Vuosikymmenien ajan on kuitenkin tiedetty, että myös mikrobienaineenvaihduntatuotteina leviävät kaasut aiheuttavat terveydenmenetyksiä.
– Eräät näistä kaasuista ovat sotatantereilla käytettyjä taistelukaasuja, Leipälä lisää.
Lääkäreiden tutkimus osoitti, että mikrobit voivat tuottaa suotuisissa oloissa myös nesteitä, pieniä pisaroita kasvustojen pinnalle, josta pisaroiden nesteet sitoutuvat ilman kosteuteen ja siirtyvät sitä kautta hengitysilmaan. Samat mikrobit, jotka tuottavat kaasuja, voivat ”kannustavissa kasvuloissa” tuottaa myös nesteitä, joiden terveyshaittavaikutukset voivat olla aggressiivisempia kuin samojen mikrobien kaasut.
– Ilman Haapajärven K.J. Ståhlbergin koulun oppilaiden sairastelua ja vanhempien määrätietoista työtä sairastelun syiden selvittämiseksi tärkeä yksityiskohta kosteusvauriomikrobien tavoista turmella sisäilmaongelmille altistuneiden terveyttä, olisi jäänyt löytymättä.
Haapajärvelle rakennetaan uutta koulua, joka on mitoitettu 340 oppilaalle. Hankkeen kustannusarvio on noin 12,7–14,2 miljoonaa euroa. Rakennuksessa käytetään mahdollisimman paljon puuta. Oppilaat ovat tällä hetkellä väistötiloissa. Haapajärven vanha koulurakennus on tehty nykyiseen muotoon viidessä eri vaiheessa vuosina 1953–1969, minkä vuoksi rakennuksen eri osat poikkeavat rakenteellisesti keskenään. Haapajärvelläkin vaihtoehtoina oli koulun täydellinen peruskorjaus.
Kiuruvedellä tutkimustulosten mukaan Nivan koulu ja Yläkoulun kiinteistöt ovat laajojen korjausten tarpeessa. Lisäksi on todettu, että molempien kiinteistöjen korjaaminen on erittäin haastavaa ja laajoista korjauksista huolimatta kaikkia riskejä ei voida poistaa. Nivan koulussa ja Yläkoulussa on tehty tarkat sisäilma- ja kosteustekniset tutkimukset 2022.
Kustannusarvio uudesta koulusta Kiuruvedelle 1.-9.luokille on noin 20 miljoonaa euroa.
Taajamakouluratkaisu seisoo
Kiuruveden taajamakouluratkaisu seisoo, kysymys on siitä, peruskorjataanko Yläkoulu ja Nivan ala-aste, vai rakennetaanko ihan uusi koulu? Valtuutetuille on esitelty kustannuksia molemmista ratkaisuista kevään aikana. Syksyn aikana saadaan lisää selvityksiä ja kouluratkaisusta puhutaan suunnittelukokouksissa ja seminaareissa sekä ensi vuoden talousarvion yhteydessä.
Kaupunginjohtaja Juha-Pekka Rusanen on sanonut, että koulukokonaisuus on pakko ratkaista tämän valtuustokauden aikana, sillä sisisäilmaongelmahaasteet ovat niin isoja Yläkoulussa ja Nivalla.
On myös puhuttu, että kouluratkaisu jäisi uudelle valtuustolle, kuntavaalit pidetään keväällä 2025, mutta toisaalta nykyisissä valtuutetuissa on haluja tehdä linjauksia tänä syksynä.
Osa valtuutetuista ajattelee, että koulujen olisi jo pitänyt aikaisemmilla peruskorjauksilla tulla kuntoon, eli auttavatko uudet peruskorjaukset suuremmin tilannetta? Onnistuvatko uudet peruskorjaukset, mikä on tilanne 10 vuoden päästä?
Loppuvuodesta valtuuston päätti käynnistää taajamakouluratkaisun suunnittelun, suunnitteluun varattiin 300 000 euroa. Nivan koulu on ylipaineistettu, se tuo rakennukselle käyttöikää 1–5 vuotta.
Ylipaineistus tarkoittaa sitä, että ilmanvaihtojärjestelmä tuo huonetilaan enemmän ilmaa kuin poistoventtiileistä menee ilmaa pois. Alipaine pyrkii imemään lisäilmaa vuotokohdista sisätilaan ja tuo mahdollisesti epäpuhtauksia mukanaan.
Kun huonetilaan tulee ylipainetta, ilma pyrkii ulospäin. Ongelmana ylipaineistuksessa on se, että sisäilman sisältämä kosteus saattaa ylipaineen vuoksi kulkeutua seinärakenteisiin ja kondensoitua siellä, mikä aiheuttaa pahimmillaan rakenteiden kostumista, mikä puolestaan muodostaa otolliset kasvustot mikrobeille.