Yrittäjien puheenjohtaja,elinkeinojaoston Ari Kärkkäinen (Liike nyt) tutustumassa Lupiksen koneasennukseen. Kuva: JAANA SELANDER
Politiikka, Puolueet (muokattu 12.8. 10:04) Jaana Selander

Nytjäkkeet erottivat Leena Pöksyläisen valtuustoryhmästä – Uusi puheenjohtaja on Ari Kärkkäinen

Liike Nytin valtuustoryhmä, Nytjäkkeet, ovat erottaneet yksimielisesti lauantaina Leena Pöksyläisen valtuustoryhmästä. Uudeksi puheenjohtajaksi on valtuustoryhmälle valittu  Ari Kärkkäinen. Kärkkäinen on myös Kiuruveden Yrittäjäyhdistyksen ja Kiuruveden kotiseutuyhdistyksen puheenjohtaja.

Liike Nytin Kiuruveden hallitus on yksimielisesti päättänyt erottaa Leena Pöksyläisen myös paikallisyhdistyksen jäsenyydestä.

Liike Nytin perustajajäsen Marko Huuskonen kiittää Leena Pöksyläistä yhteistyöstä.
Kiuruveden Teboilin yrittäjä Marko Huuskosen mukaan polttoaineen korkea kysyntä voi vaikuttaa hintoihin.

– Valtuustokautta on enää jäljellä alle vuosi, joten Leena Pöksyläinen voi jatkaa Liike Nyt Kiuruvesi ry:n mandaatilla neuvotelluissa luottamustoimissa ellei hän itse niistä halua omaehtoisesti luopua. Emme kuitenkaan enää tästä eteenpäin puolueena, valtuustoryhmänä ja paikallisyhdistyksenä vastaa Leena Pöksyläisen luottamustoimissa toimimisesta tai mielipiteistä, viestittää Liike Nyt  puoluehallituksen jäsen, Kiuruveden kaupunginvaltuutettu, Liike Nyt Kiuruvesi ry perustajajäsen, Nytjäkkeet valtuustoryhmän varapuheenjohtaja Marko Huuskonen.

– Kiitämme Leenaa aikaisemmasta yhteistyöstä ja toivotamme hänelle hyvää jatkoa ja jaksamista.

Liike Nyt perustettiin hakemaan muutosta

Marko Huuskonen muistuttaa, että Liike Nyt Kiuruvesi ry. perustettiin, koska haluttiin muutosta Kiuruveden kaupungin talouteen ja avoimuuteen sekä suhtautumiseen paikallista yrittäjyyttä kohtaan

– Tässä olemme onnistuneet jossain määrin, mutta paljon on vielä tekemistä.

Huuskonen toteaa, että pienenä puolueena Liike Nyt joutuu kamppailemaan itseään suurempia vastaan.

– Nykyinen puoluetukijärjestelmä suosii suuria puolueita, joilla on varaa palkata henkilöstöä moniin eri tehtäviin. Liike Nyt toimii käytännössä täysin vapaaehtoisvoimin ja käytämme paljon omaa aikaa ja rahaa puolueen toimintaan. Hjallis Harkimo (puolueen puheenjohtaja) on tästä hyvä esimerkki. Samaan aikaan isot puolueet pitävät valtansa puoluetuin, jotka maksetaan kansalaisten verovaroista. Meille on täysin selvää, ettemme pääse aina valmiiseen pöytään aterialle ja kädet on lyötävä saveen kun tarvetta on, Huuskonen sanoo.

– Itse näen, että Liike Nyt puolueena on yrittäjähenkinen, koko Suomen talouspuolue, jossa korostuu vahvasti yhteisöllisyys, hoiva ja osallistaminen. Julkinen talous on saatava tasapainoon ja kansantalous kasvuun. “Me-henki”,  ei “minä itse” -mentaliteetti, on avain kansakunnan menestykseen. Tämän eteen tulen työtä tekemään. Kesän puoluekokouksessa kuulimme monia puheenvuoroja alueellisesta yhteistyöstä ja siitä, että kasvu alkaa maakunnista ja tämä näkyy nyt uuden puoluehallituksen ja valtuuston kokoonpanossa. Olemme koko Suomen puolue, Huuskonen kiteyttää.

Leena Pöksyläinen vaalitorilla.

Pöksyläinen ilmoitti viime viikolla erosta

Liike Nytin hyvinvointialueen valtuutettu ja kunnanvaltuutettu Leena Pöksyläinen jätti viime viikolla puolueen. Hän ei ole liittymässä tällä hetkellä mihinkään toiseen puolueeseen, vaan jatkaa Kiuruveden yhdistyksen jäsenenä ja valtuustoryhmä Nytjäkkeissä sitoutumattomana. Pöksyläinen perustaa oman valtuustoryhmän  Kiuruveden puoluesitoutumattomat.

Kahden toimintavuotensa jälkeen Liike Nytissä Pöksyläinen totesi puolueessaan  erinäisiä puutteita.

– Niistä suurimpana puoluejohdon toiminta ja johtamisen puutteet. Puolue kasvoi yhdistyksiä ja piirejä perustamalla, mutta ne jäivät pienien porukoiden hoitoon, ilman käytännössä minkäänlaista tukea puolueen puolelta. Puolueella, piireillä, yhdistyksillä ja valtuustoryhmillä oli säännöt. Tosin kukaan ei niitä tainnut pahemmin lukea ja eihän niitä pahemmin tullut noudatettuakaan. Syntyi ”villi länsi”, josta puuttuu konsensus ja yhtenäisyys. Jokainen toimii omalla tahollaan ja omilla tavoillaan. Johtaminen ja kokoava voima puuttui. Verkosto yhdistysten, ryhmien ja valtuutettujen väliltä puuttuu kokonaan, Pöksyläinen summaa.

Työryhmäjako puolueohjelman päivitykseen  ja sääntöpäivitystyö käynnistyivät vuodesta 2021.  Pöksyläisen mukaan kumpikaan ei ole edennyt muutoksiin ja on edelleen kesken.

– Voineen sanoa jo sen merkitsevän suurta saamattomuutta.  

Pöksyläistä on vaivannut eniten puolueen maatalouspoliittisen linjauksen puute.

– Vuosia sitä odottaneena, voin jo tässä vaiheessa todeta, etteivät maaseudun ihmiset ole olleet Liike Nytin prioriteeteissä. Yhdessäkään viime vuosien vaalitentissä ei juurikaan  ole nähty puheenjohtaja Harkimon ottaneen maataloutta tai maaseutua puheeksi. Koko Suomi -käsitteenä on monesti rajoittunut Uudellemaalle ja sen jengirikollisuusongelmat ovat saaneet eduskuntavaalitenttien ajan ja argumentoinnin puheenjohtajalta, ei maaseutu, Pöksyläinen kritisoi.

Myös puolueen taloustilanne selvisi Pöksyläiselle karmivaksi julkisuuden kautta kesällä 2023,  myös johtamattomuus konkretisoitui. Myös EU-vaalit olivat puolueelle pohjanoteeraus.

– Yleisesti vaalien strategiat ja organisointi ovat olleet aina puutteellisia.

Reilun vuoden päivät Pöksyläinen katseli kaaosta ja toivoi  muutosta. Pöksyläinen ilmoitti keväällä puolueen puheenjohtaja Hjallis Harkimolle, että enää ei maksa puolueen jäsenmaksua, eikä voi olla tukemassa puolueen toimintaa.

Leena Pöksyläinen on Pohjois-Savon hyvinvointialueen ainoa valtuutettu, Kiuruveden valtuustossa on viisi Liike Nytin valtuutettua.