Vieraskynä Jaana Selander

Koulut alkoivat ja kiusaaminen

Leena Pöksyläinen

Elokuu on vielä kesää, mutta syksyn saapumista värittävät jo kylmenevät vedet ja reppukansan ilmestyminen katukuvaan.

Koulun alku on monelle lapselle ja nuorelle mukava juttu, kun pitkästä aikaa näkee taas kaikki luokkakaverit ja pääsee kertomaan kesäloman tapahtumista. Monelle lapselle koulun alkaminen taas aiheuttaa ikäviä ajatuksia, sillä koulukiusaaminen palaa päiviin.

Kiusaaminen jättää pitkän ajan arvet, jopa ikuiset. Mitä kiusaaminen sitten on? Se voi olla fyysistä, mutta usein ei edes ole. Jonkun jättäminen ulkopuolelle, syrjiminen on yksi tyypillisin kiusaamisen muoto. Myös väheksyminen ja haukkuminen, kaikenlainen sanallinen panettelu, on julmaa henkistä väkivaltaa. Pahimmillaan se voi kestää vuosia. Se voi tapahtua koulussa, mutta yhä enenevässä määrin koulun ulkopuolella.

Kiusaaminen on siirtynyt suurelta osin erilaisiin sähköisiin alustoihin ja sovelluksiin. Yleisiä lasten ja nuorten keskuudessa ovat whatsapp- ja snapchat -ryhmät, joissa kiusaamista esiintyy. Yksityisyyttä loukataan salakuvilla ja videoilla ja niitä levitetään. Häpäisemällä ja levittämällä materiaalia kiusaaminen on julmaa. Samalla siihen puuttuminen on hankaloitunut.

Hiljaiset hyväksyjät ovat kiusaamisen mahdollistajat. Hiljaiset hyväksyjät jättävät puuttumatta
kiusaamiseen, jonka huomaavat ja saattavat itsekin alkaa vältellä kiusatun seuraa. Ovat näin osa
kiusaamista. Miksi kiusaamiseen ei haluta puuttua? Vaatiihan se rohkeutta ja toisaalta pelko siitä, että itse joutuu kiusatuksi, on suuri. Hiljaiset hyväksyjät ovat kuitenkin se osa porukasta, joka mahdollistaa kiusaamisen ja sen jatkumisen omalla toiminnallaan.

Koulumaailmassa ryhmäkoot kasvavat ja suhteessa aikuisten määrä vähenee. Lapset eivät, eikä kuulukaan ratkoa kiusaamista keskenään, vaan heillä pitäisi olla aina helposti lähestyttäviä, luotettavia ja turvallisia aikuisia lähellä. Kouluavustaja tai tsemppari, jos opettajalle tilanteen avaaminen tuntuu haastavalta. Aikuisen rooli on ottaa ilmoitus aina todesta ja selvittää tilanne. Jos lapsi tai nuori kokee, että kertomisesta huolimatta tilanteeseen ei puututa tai sitä väheksytään, voidaan olla varmoja, ettei kiusaamistilanteista enää jatkossa tulla kertomaankaan.

Koulu on paikka, jossa ryhmässä toimimista ja sosiaalisia taitoja harjoitellaan. Aina kaikki ei ole kiusaamista, varsinkin hyvin pienten lasten kanssa, kun taitoja opetellaan. Toisten ihmisten kunnioittaminen ja erilaisuuden hyväksyminen on tärkeitä taitoja, joita tarvitaan läpi koko elämän.

Koulukiusaaminen on rikos. Käsiteltäköön sitä aina sillä vakavuudella. Kiuruvedellä tulevan lukuvuoden tavoitteena pitää olla nollatoleranssi koulukiusaamiselle.

Joka tapauksessa mukavaa alkanutta syksyä ja koulurauhaa kaikille lapsille ja nuorille. Teille kaikille muistakaa nämä kolme asiaa: Olet urheampi kuin uskot, vahvempi miltä vaikutat ja viisaampi kuin tiedätkään.

Kirjoittaja on sitoutumaton kunnanvaltuutettu ja  vaikuttaa myös Pohjois-Savon aluevaltuustossa.